Si-cu

104 értékelés alapján
Si-cu
Shih-tzu felnőtt
Gyönyörű Shih-tzu
Shih-tzu (si-cu)
Shih-tzu cuki kölykök
Shih-tzu édes kölykök
Shih-tzu kölyök
Si-cu
Chinese Lion Dog, Oroszlánkutya, Shih-Tzu, Chrysanthemum Dog
Kína

A Shih Tzu egy erős személyiséggel rendelkező makacs kutya, amely számos pozitív vonással is rendelkezik. Ilyen például a szeretete és hűsége amelyet a gazdi irányába sugároz.
Színeik: fekete, barna, fehér.
Nem rendelkezik nagy mozgásigénnyel.
Gyermekeknek nem igazán javasolt fajta.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Si-cu eredete

származás: Kína
A Si-cu Tibetből származik, ahol nagy tiszteletben tartották ás spirituális jelentőséget tulajdonítottak neki.

A si-cu jelentése kínaiul, az oroszlánkutya, és mivel az oroszlánokat nagy becsben tartották, ezért az oroszlánkutyáknak is nagy jelentőséggel bírt. Úgy tartották, hogy ez a kutya Buddha segítője és társa. A legenda szerint a megismerés istene /Buddha Manjusri/ bejárta a négy kontinenst, s útján nem kísérte más, csak egy apró termetű kutya. Ez a kutya pillanatok alatt hatalmas oroszlánná változott, hogy hátán utazhasson Buddha. Tibet templomaiban ma is megcsodálhatjuk a szellemoroszlánok képmásait. A Tibeti szerzetesek ajándékozták a Kínából odalátogató előkelő vendégeknek.

Valószínűleg a 16. században került Kínába, amikor 1653-ban a dalai láma látogatást tesz a kínai császárnál, hódolata jeléül egy oroszlánkutyát vitt ajándékba az uralkodónak, a Nap fiának.

Az idők folyamán gondos tenyésztési munkával pekingi palotakutyákkal keresztezték.

Angliába 1930-ban sikerült importálni néhány példányt és hamar népszerűvé vált. 1930-ban egy kutyabarátnak sikerült három kutyát Angliába vinni. 1933-ban mutatkozott be először kiállításon a shih-tzu. Ahol érdekes, eredeti megjelenése, hosszú, pazar szőrzete eleve "zöld utat" biztosított számára a különleges kutyákat kedvelők szívéhez. Ezt a dédelgetett kedvencet egyre többen kezdték el tenyészteni, és hamarosan rendkívül népszerű lett, a merész, bátor, rendkívül tetszetős, különleges megjelenésű minikutya.

1969-ben az Amerikai Kennel Club is elismerte a TOY csoport tagjaként.

Magyarországra csak 1982-ben jutott el, de ma már az egyik legkedveltebb kutyafaj itthon is.

Megjelenés

Méret

Leírás

A pekingi palotakutyára hasonlító, kis termetű eb.

A Si-cu egy kicsi kutya, akinek hossza csak picit hosszabb, mint amilyen magas.

Feje gömbölyű és széles, kerek szemei egymástól távol állnak és sötétek, különös ismertetője a turcsi orra. Fülei lelógógóak, annyira sok szőrrel borítva, hogy beleolvadnak a  nyakába.

Háta egyenes, rövid, ágyéka izmos, mellkasa mély és széles, hasa enyhén felhúzott, farkát magasan tűzött és a háta fölé emeli. Végtagjai rövidek, izmosak, a dús szőrzet miatt vastagabbnak látszódnak.

Szőrzete hosszú, sűrű, fejét dús, tömör szőr borítja, amit érdemes felkötni, de jelentős a pofaszakála, szalála is. Minden színben előfordulhat, de a többszínű egyedeknél különös ismertető jel a fehér folt a homlokon és a fehér farokvég.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás, szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Ha a helyzet fokozódik akár meg is védi családját a betolakodóktól.
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste nem képes kezelni az átlag feletti vagy alatti hőmérsékletet. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás.
 • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
 • 6-8 év feletti gyermekeknek ajánlott fajta

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Szőrzete hosszú, sűrű, fejét dús, tömör szőr borítja, amit érdemes felkötni, de jelentős a pofaszakálla, szakálla is. Minden színben előfordulhat, de a többszínű egyedeknél különös ismertető jel a fehér folt a homlokon és a fehér farokvég.

Si-cu természete

A Si-cu egy intelligens, aktív, élettel teli kutya, aki kiegyensúlyozott és barátságos is és nagyon jó az alkalmazkodó képessége, de azért szereti megőrizni függetlenségét is.

Társaságkedvelő, ragaszkodik családjához és többnyire engedelmes is. A gyerekekkel nagyon szeret játszani, de ajánlott felnőtt jelenléte a kutya mellé. Inkább nagyobb gyermekeknek ajánlott fajta.

Jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is. Idegenekkel szemben viszont tartózkodó, nem ugat sokat ugyan, de ha valamit észlel azt jelzi. Kiváló jelzőkutya. A legapróbb szöszmötölésre is élénk ugatással reagál.

Mint minden kutya hajlamos saját vagy más állatok ürülékét elfogyasztani, azonban a Shih Tzu különösen hajlamos erre a viselkedésre. A probléma kezelésének legjobb módja, hogy soha ne hagyjuk előtte, és ezzel megakadályozhatjuk a rossz szokás kialakulását.

A Shih Tzu célja, hogy a gazdinak ideális társa legyen. Egyszerűen minden percét csak vele akarja tölteni. Tehát senki se várja el tőle, hogy vadásszon, vagy vigyázzon a házra.

A szeretet az ő legdominánsabb jellemzője, és kedvenc célpontja a gazdi öle. Akkor a legboldogabb, amikor a családjával és vendégek fogadásával foglalkozhat. Ez azt jelenti, hogy a Shih Tzu nem egy folyamatosan kanapén pihenő kutya.

Éber és élénk, szükség esetén jelzi idegenek érkezését. Szeretetéhsége kiapadhatatlan, melyet igyekszik minden alkalommal gazdája tudtára adni, amely bohóc külsejével párosul.

Hihetetlenül intelligens, nagyszerű megfigyelő és fejben legtöbbször gazdái előtt jár. Pontosan tudja, hogy milyen fortélyokat kell bevetnie, hogy elérje célját, legyen az egy kis simogatás, játék vagy hancúrozás. Éppen ezért kezdettől fogva következetesen kell bánni vele, nevelni kell, mert könnyen átveszi a falkavezér szerepét.

 

Legfőbb tulajdonságai: Játékos, kedves, bohókás, ugyanakkor merész, bátor, idegenekkel szemben bizalmatlan. Kissé sértődékeny, akaratos.
 
Alkalmazása: Jellegzetes öleb, elegáns szőrét rendszeresen gondozni, ápolni kell.
 
Profil: öleb.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a si-cu korát emberi években!

Egy 1 éves si-cu emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A gazdi életmódjához gyorsan alkalmazkodni tudó fajta, aki jól érzi magát egy városi lakásban vagy egy vidéki házban egyaránt. Kennelben tartásra alkalmatlan. Nem tudja elviselni, ha távol van a gazditól. Nincs nagy mozgásigénye, de minden nap szüksége van rövid sétákra. A meleget nehezen viseli, ilyenkor nem ajánlatos vele sétálni, de egyébként kedveli a hosszú sétákat és a lusta napokat is. A Shih Tzu orra lapos, így a tüdőbe bejutó levegőt nem hűti annyira hatékonyan, mint a hosszabb orrú fajtáké. Ezért meleg időjárási körülmények között javasolt zárt, hűvösebb térben tartani, hogy elkerüljük a túlhevülését.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete sok törődést igényel. Elegáns, hosszú szőrét rendszeresen gondozni, ápolni kell, mivel ellenkező esetben könnyen elfilcesedik. Érdekesség, hogy bundája megfelelő hosszát minimum 1,5 év növekedés után éri el. Naponta kell fésülni, hogy ne gubancolódjon össze és a szemébe logó szőrszálakat fel kell kötni. Szemeit és füleit is naponta ki kell törölni. Nagyjából kéthavonta ajánlott kutyakozmetikába vinni, ahol megnyírják - természetesen ez azoknak a kutyáknak javasolt, akiket a gazdi nem szeretne kiállításra vinni. Szőre gyakoribb fürdetést igényel, melyhez kímélő sampont kell használni. Fürdetés előtt is ki kell fésülni bundáját, majd higított samponnal alaposan átitatni a szőrzetet. Dörzsölés nem ajánlott, mert ezzel csak összecsomósodik a nedves szőr. Samponozást és öblítést követően kondicionálós ápolás következik, majd a szárítás. A szőrzetből ki kell nyomkodni a lehető legtöbb nedvességet, majd a lábaktól felfelé haladva, hajszárítóval rétegenként megszárítgatni a bundát. Ajánlott hátvonali választék kialakítása és ha a gazdi szeretné, akkor a fejszőrzetet fel lehet gumizni. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hajlamos élelmiszer-allergiára, fogászati ​​és bőrproblémákra valamint elhízásra ezért oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék etetésére. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos szembetegségekre és fülgyulladásra, rövid orra miatt légzési nehézségek / légzőszervi betegségekre és előfordulhat köldök, illetve lágyéksérv is náluk. Előfordulhat még: porckorong betegség, hypothyreosis, epilepszia, korai fogvesztés, szembetegségek, Patella ficam, szürkehályog, húgykövesség és csípődiszplázia. A Shih Tzu hajlamos a elhízásra a horkolásra, és a fogászati ​​problémákra.

Betegségek, amire hajlamos

Si-cu tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

3 - 5 db

Kölyök si-cu képek

Shih-tzu cuki kölykökShih-tzu édes kölykökShih-tzu kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év ezelőtt

  Szuper társ, lakásban lakunk együtt és imádom. Tudjuk egymás szokásait.

  Néha megmakacsolja magát, de így is imádom :)

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Én cicabőrbe búj kutyának gondolom. Hazaérkezésem után, ha leülök azonnal jön, hogy vegyem fel és betelepszik az ölembe. Nem tudok vele betelni. Egyszerűen csak imádom!!!!!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 4 hónap, 2 hét ezelőtt

  Egyszeruen imadoom!!!!😍😍

  ----

  Nagyon szeretem. Annyira de annyiraa.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 4 hónap, 2 hét ezelőtt

  Mindent leirnak rola

  Nincs különválasztva a lány és a fiú

  Jó kedvesek a kutyák

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Si-cu tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Si-cu tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Si-cu tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.