Skót terrier

101 értékelés alapján
Skót terrier
Skót terrier felnőttek 3 színben
Skót terrier felnőtt
Skót terrier kölyök
Skót terrier fekete színben
Skót terrier cuki kölyök
Skót terrier édes kölyök
Skót terrier
Schottischer terrier, Scottie, Scottish Terrier, Aberdeenie, Terrier ecossais
Egyesült Királyság

A skót terrier egy szeretetteljes, agresszív, éber, bátor, barátságos, kedves, független, intelligens, szerető, hűséges és makacs fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, krém, szürke és fehér.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Skót terrier eredete

származás: Egyesült Királyság
A Skót Felföldről származik.
Kialakulása vitatott, bár néhány korai írásban olvashatunk róla.

Skóciában már több évszázad óta ismerik. A skót felvidék barátságtalan szikla- és kőrengetegei között élt valamikor egy durva, erős szőrzetű, változatos színű kutyafajta, rövid végtagokkal, tömzsi testalkattal és felálló fülekkel - ez lehetett a Skót terrier őse. Feladata az volt, hogy a kártékony állatokat (pl. a rókát) elpusztítsa. Ezt olyan bátran, állhatatosan, eredményesen végezte, hogy mint rókavadász legendás hírű lett.

A mai skót terrier őse 1881-ben a keményszőrű skót terrier (Hard-haired Scotch Terrier) elnevezést kapta, mely két évvel később változott egyszerűen skót terrierre. Ennek ellenére sokáig az Aberdeen terrier megjelölés volt használatos, mivel ez a város akkoriban a skót terrier-tenyésztés centruma volt, innen érkeztek a fajta legismertebb és legsikeresebb kiállítói.

1882-ben megalakult az első angol Skót terrier Klub.

A többi európai országban csak századunkban ismerték meg és lett népszerű; különösen az 1930-as években vált divatos kutyává.

A legismertebb skót terrier Roosewelt elnök Fala nevű kutyája, akinek köszönhetően a fajta ekkor az egyik legismertebb kutya lett.

Megjelenés

Méret

Leírás

A skót terrier egy rövidlábú, köpcös, nehézsúlyú kutya.

Feje méretéhez képest nagy, de testével arányos, hosszúkás, jellegzetes szakállt visel, mandula alakú szemei egymástól távol ülnek, világosak, füle kicsi, hegyes, felfelá álló. Harapása ollós.

Nyaka mérsékelten hosszú, erős, vastag, háta egyenes, rövid és nagyon izmos, ágyéka széles, izmos, mellkasa széles és mély,bordái jól íveltek, fara lapos, farka magasan tűzött, egyenesen vagy kissé hajlítva tartja.

Végtagjai rövidek, erős csontozatúak, mancsa kerek, vastag párnákkal, körmei erősek.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti trimmelés szükséges. Kozmetikai ápolása elengedhetetlen.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem feltétlen riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 6-8 év feletti gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

Bundája kétrétegű, kemény, szálkás, durva, drótos fedőszőrrel és puha, sűrű aljszőrzettel. Színe lehet fekete, fehér, szürke, vagy csíkos.

Skót terrier természete

Rendkívül intelligens, rámenős, bátor, egy kicsit szemtelen, makacs kutya, de ez tenyésztői szerint csak növeli vonzerejét. Mint minden terriernek, ennek a kutyának is a vérében van a küzdelem.

Nagyon kedveli a vizet, egyik legkedvesebb szórakozása az úszás. Elég békés kutya, de ha küzdenie kell, nagyon veszélyes ellenfél.

Remek kotorékeb, de ma már főleg szobakutya. Csendes, nyugodt, de éber, cselekvésre kész; gazdájának sok-sok örömet okoz.

A skót terrier egy erős, bátor, kiváló ellenálló képességgel rendelkező kutya. Igen éber, élénk, szilárd idegrendszerű, megbízható és hűséges kutya, de nem tartozik a könnyen kezelhető és tanítható fajták közé.

Gazdáját tűzön-vizen keresztül követi, de olykor tartózkodónak, zárkózottnak mutatkozik, és kifejezetten élvezi függetlenségét. Ennek ellenére érzékeny, még ha sokszor heves és szenvedélyes is.

Ösztönösen ásnak, ezért aki szép kertet szeretne annak nem ajánlott ez a kutya. Vérbeli terrier, bátor, mindig munkára szomjas. Éber, szemfüles, élelmes, szívós kiskutya. Szeret ásni és ugatni.

Nagyon temperamentumos, ha küzdeni kell akkor veszélyes ellenfél. Alapvetően nyugodt, játékos, de vérében van a küzdelem.

Jól kijön a gyerekekkel, ha azok kellően tisztelik, ezért inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlott. Fajtatársaival és egyéb háziállatokkal is jól kijön. Idegenekkel szemben tartózkodó.

Értelmes, intelligens kutya, aki szeret tanulni, tanítása nem nehéz, de olykor nagyon makacs tud lenni. Szereti megőrizni függetlenségét ezért az egyszerű kérés általában nem elég. Következetes nevelésre van szüksége és gyerekkorától kezdve szocializálni kell a társasághoz.

Ha hosszú időn keresztül egyedül marad, vagy nem kap megfelelő mennyiségű mozgási lehetőséget, akkor unatkozni fog. Ebben az esetben szórakoztatni fogja magát ugatással és vagy ásással.

 

Legfőbb tulajdonságai: Meglehetősen végletes természetű: tüzes, kötekedő, olykor kifejezetten harapós, ugyanakkor játékos, kezes, szeretetre méltó.
 
Alkalmazása: Eredetileg kotorékebként tevékenykedett a skót felvidék rideg tájain. Manapság elsősorban szobakutya és kiállítási kedvenc.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a skót terrier korát emberi években!

Egy 1 éves skót terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nem kényes környezetére. Kiválóan alkalmazkodik a családi kutya szerephez, ezért lakásban is gond nélkül tartható. Napi mérsékelt testedzésre és mentális stimulációra van szüksége. Nem alkalmas kocogó partnernek. Azonban a napi legalább egyszeri alapos átmozgatást nem lehet kihagyni. Viszonylag inaktív beltérben, és az udvar nélküli élethez is képes alkalmazkodni mindaddig, amíg naponta megkapja a szükséges mennyiségű mozgást. Szeret sokat és hosszan sétálni és labdázni. A kert felásása az egyik kedvenc elfoglaltsága, amit figyelembe kell venni annak, aki szeretne a kertjére figyelni. Pórázon javasolt tartani nyilvános helyeken, mert erős vadászati ​​ösztöne miatt egyszerűen megindulhat mókus, nyúl vagy más kisállat után. Mozgékony munkakutya, aki imád labdázni. Minden nap legalább egy 20-30 perces sétára/ játékidőre van szüksége, vagy napi kétszeri 10–15 perces sétára, hogy testi és lelki egészségét fenntarthassuk.

Ápolás, tisztántartás

Évente kétszer ajánlott szőrzetét szakemberrel kiszedetni és rendszeresen át kell kefélni és fésülni is bundáját, a hosszabb szőrcsomókat kétnaponta ajánlott átfésülni. Ezt a szőrzetet rendszeresen trimmelni kell, a kedvencként tartott skótokat géppel is nyírhatjuk ugyan, de ez a szőrzet elpuhulásához vezet. A karmait röviden kell tartani. Szemeit rendszeresen ellenőrizni kell és a szennyeződést eltávolítani. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hajlamos az elhízásra ezért mozgásmennyiségének megfelelő kalóriabevitelt kell neki biztosítani. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos lehet a skót terrier görcsre, ami mozgásában okoz problémát, hajlamos bőrallergiára, allergiás a bolhára, előfordulhat nála daganatos betegség, szembetegségek és állkapocs problémák.

Betegségek, amire hajlamos

Skót terrier tenyésztése

Várható élettartam

11 - 13 év

Átlagos alomszám

1 - 6 db

Kölyök skót terrier képek

Skót terrier kölyökSkót terrier cuki kölyökSkót terrier édes kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 6 hónap ezelőtt

  Tündéri terrier, az ásás bajnoka. Nem egy kanapékutya, de ha fáradt vagyok, akkor ő is pihenőssé válik.

  Erős személyiségű, a szabályokat következetesen be kell vele tartatni. HA csak egy kicsit is engedek, azonnal azt hiszi mindent szabad.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Skót terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Skót terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Skót terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.