Skye terrier

101 értékelés alapján
Skye terrier
Skye terrier
Skye terrier kutya
Skye terrier kölyök kutya
Skye terrier kutya
Skye terrier
Glasgow Terrier, Fancy Skye Terrier, Silky Skye Terrier, Clydesdale Terrier, Paisley Terrier
Spanyolország

A Skye terrier egy szeretetteljes, agresszív, bátor, barátságos, intelligens, hűséges és játékos fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, kék, krém, fakó, szürke, fehér, sárga.
Egészsége megőrzéséhez elengedhetetlen a rendszeres testmozgás.
Használhatósága: vadászat, családi kedvenc.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Skye terrier eredete

származás: Spanyolország
A fajta kialakulása az 1600-as évekre tehető. A legenda szerint mikor a spanyol Armada hajótörést szenvedett Skócia partjainál, néhány a hajón utazó kutya is túlélte, akik Skye szigetén megvetették a fajta alapjait.
Múltjáról még annyit tudunk, hogy Dr. Johannes Caius udvari tudós említést tesz 1570-ben egy hosszú szőrű kutyáról, akinek sem arcát, sem testét nem lehet megszemlélni.
Az első valóban hiteles adat a fajtáról az English Dogs című könyvben található, mely a XVI. században jelent meg. A könyv szerzője megírta, hogy milyen népszerű a fajta Angliában, főként a királyi palotában. Maga Viktória királynő személyesen alapította meg a Windsor-tenyészetet, amely aztán sok-sok híressé vált kutyát adott a Skye terrier kedvelőinek. A Skye terriert később róka, nyest, borz, vadmacska vadászatra használták.
Népszerűsége köszönhető annak is, hogy már a legelső kutyakiállításon is részt vett. Azonban manapság nem tartozik a nagy létszámú fajták közé, de azért minden kiállításon akad egy-két nagyszerű példánya a fajtának.

A fajta leghíresebb kutyája Bobby, akinek életéről film is készült. Annyira szerette gazdáját, hogy mikor az meghalt, elkísérte őt utolsó útjára és onnantól kezdve 14 éven át minden estét a sírja mellett töltött. Edinburgh többi lakosa etette és a polgármester bevállalta, hogy fizeti utána az ebadót. Mikor Bobby, a kis skye terrier is meghalt, akkor egy síremléket emeltek a tiszteletére a Greyfriars templom közelében.

Megjelenés

Méret

Leírás

Megjelenése tulajdonképpen nem is tűnik terriernek.

Feje hosszú, arcorri része rendkívül fejlett, állkapcs erőteljes.

Szeme sötét, közepes nagyságú, egymáshoz közel ülő.

Füle rendszerint felálló, de lehet előrehajló is.  A felálló fülek bájosan szőrözöttek, nem nagyok, a lelógó fülek nagyobbak, egyenesen lelógóak, laposak és mellső élük szorosan a fejhez simul. Harapása ollós.

Nyaka hosszú és enyhén ívelt, teste hosszú, és mintha a földet érintené, legalábbis úgy tűnik dús, hosszú szőrzete miatt.

Háta egyenes, ágyéka jól fejlett, rövid, fara erős és telt.

Mellkasa mély, végtagjai rövidek és rendkívül izmosak. 

Mancs nagy, boltozatos, a mellső mancsok nagyobbak, mint a hátulsók. Farka lelóg, dús szőr borítja.

Járása nehézkesnek tűnik, de csak hosszú, földet söprő szőrzete miatt.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját hetente kétszer javasolt átkefélni.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el a betolakodókat.
 • Magas alkalmazkodóképességű: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Mozgásigénye miatt legoptimálisabb számára a kertben tartás úgy, hogy pihenni bemehessen a házba és közel lehessen  gazdihoz.
 • Mérsékelten aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: csakis 10 év feletti gyermekeknek.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Az aljszőrzet rövid, sűrű, puha és gyapjas. A fedőszőrzet hosszú, kemény, sima és laposan testhez simuló, fürtök nélkül. Fején rövidebb és finomabb szálú, elfedi a homlokot és a szemeket. Színe fekete, világos vagy sötét szürke, fakó, krémszínű, mindegyik szín fekete jegyekkel a füleken és a fangon.

Skye terrier természete

Kezdetben patkányirtásra használták, később kitűnően bevált róka, nyest, borz, sőt vadmacska ellen is. Mint valamennyi terriert, a Skye terriert is bátorság, harciasság, szívósság, kihívó viselkedés, harapós természet, erős, fejlett izomzat jellemzi.

Energikus, kissé makacs természetű eb; gazdájához hűséges, kedves, a közeli ismerősökhöz is barátságos, de az idegenekkel szemben bizalmatlan. Rendkívül tevékeny, gyors, tanulékony, fegyelmezhető állat. A legkisebb provokációra is azonnal támad. Fájdalmat nem érez, legalábbis nem nagyon adja ennek tanújelét; újra és újra nekiront ellenfelének, bármilyen sebeket szerez is harc közben.

Mindig tettre kész, élénk, energikus fajta. Nemtetszését gyakran erős fogaival fejezi ki. De gazdájához nagyon hűséges és közeli ismerősökkel nagyon barátságos.

Tanulékony fajta, értelmes, fegyelmezett típus. A vizet nagyon kedveli. Bátor és igen figyelmes, de nem ugat sokat.

Többnyire jól tűri más kutyák társaságát, bár a vele egynemű kutyákkal szemben kissé hatalmaskodó lehet. Megfelelő szocializáció esetén jól megfér a macskákkal és más háziállatokkal.

A gyerekekkel is jól kijön, de nem érti és nem is szereti, ha bosszantják.

 

Legfőbb tulajdonságai: Mindig tettre kész, élénk, energikus, kissé makacs, idegenekkel szemben barátságtalan.
 
Alkalmazása: Rágcsálókat pusztított hajdanában, később rókára, nyestre, borzra, vadmacskára vadásztak vele. Manapság kedvencként tartják.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a skye terrier korát emberi években!

Egy 1 éves skye terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Miután alacsony növésű, kezes, fegyelmezett állat, városi tartásra is alkalmas. Igen jól alkalmazkodik a körülményekhez, ugyanolyan jól érzi magát a nagyvárosban, mint egy vidéki gazdaságban. Mozgásigénye mérsékelt. Szívesen elkíséri gazdáját az erdőbe vagy a mezőre, de egy belvárosi sétával is beéri. Eredetileg vadászkutya volt, és a vadászösztöne, bár meggyengült, még mindig előtörhet. Csak akkor tanácsos póráz nélkül elengedni, ha biztos, hogy a kutya a hívó szóra visszatér.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel sok gondozást. Heti egy-két alapos kefélés elegendő ahhoz, hogy fenntartsa a szőr állapotát. A hallójáratból időnként el kell távolítani a meglazult szőröket és a piszkot, s a talppárnák között sem árt lenyírni a felesleges szőrzetet. A körmeit röviden kell tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A Skye Terrier nagyon egészséges fajta. Az egyetlen lehetséges probléma az ortopédiai problémák, amelyek a növekedés során fordulhatnak elő. Mivel nagy teste van viszonylag kicsi lábakon, ezért fiatalkorában ne engedje hogy ugorjon, másszon, amíg a lábaiban lévő növekedési lemezek le nem zárulnak. Meg kell várni, amíg eléri a 18-24 hónapos kort mielőtt hosszú sétákra vinné az ember vagy hogy ugorjon és lépcsőn kelljen másznia.

Betegségek, amire hajlamos

Skye terrier tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 9 db

Kölyök skye terrier képek

Skye terrier kölyök kutyaSkye terrier kölyök Skye terrier kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 10 hónap, 2 hét ezelőtt

  aktív kis szőrgombóc, aki gyakran mérges, és sokszor felhúzza magát. De nagyon szeret körülöttünk lenni, szinte alig megy el tőlünk. Örök bohóc.

  az alap engedelmességi tréning és a szocializáció a kulcsa hogy egy jó kutyánk legyen, ezt ne feledje el senki, így is vannak nehéz percek olykor-olykor

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Skye terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Skye terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Skye terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.