Smalandi kopó

Smalandi kopó
Smalandi kopó
Smalandi kopó
Smálandstövare
Svédország

A Smalandi kopó egy energikus, tanulékony, barátságos, intelligens, rendkívül hűséges ám makacs fajta.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Smalandi kopó eredete

származás: Svédország
A Smaland Houndot az Egyesült Kennel Klub 2006-ban ismerte el.

A Smaland Hound-ot Svédország legrégibb kutyafajtájának tartják. Néhány spekuláció szerint korai változata már a középkorban kialakult. A kutyák alternatív neve a Smålandsstövare, amelyet Småland, a dél-svédországi tartomány tiszteletére kapott. Az ő őseit a nagy háborúkból (1611-1718) hazajött katonák vitték be. Ezeket a lengyelországi, német, angol és balti országokból származó kutyákat összekapcsolták az őshonos kutyafélékkel, amelyek főként a spitz-típusú kutyákból álltak.

Végül a Smaland Hound egy olyan univerzális vadásszá fejlődött, aki könnyedén nyomon követhette a madarakat, nyulakat, mókusokat, rókákat és nagyobb rágcsálókat. A szegény svéd vadászok kedvence lett, akik egy kutyát tudtak táplálni. Magasan értékelték figyelemre méltó vadászati ​​képességüket és a fajta azon képességét, hogy más kutyák segítsége nélkül tud dolgozni.
Szervezett tenyésztése csak a XIX. Században kezdődött. Úgy véljük, hogy ebben az időszakban a tenyésztési programba is belekerültek a külföldi kutyák, hogy bővítsék génállományukat és rekonstruálják az igazi Smaland-vadász fő jellemzőit. 1921-ben elismerte a svéd kennelklub.

A Smaland Hound végső színvonalát 1952-ben írták és jóváhagyták. Jelenleg ez a fajta nagyon szokatlan még az őshonos országában is, ahol még mindig dicsérik, mint egy lelkes vadász és kiváló társ.

Megjelenés

Méret

Leírás

Robusztus és erős kutya, kissé elegáns, kemény bundával. A koponya sovány és közepes szélességű. A fülek között a legszélesebb.

A stopja jól definiált. A pofa ugyanolyan hosszú, mint a koponya. Jól fejlett. Az orrhíd egyenes és párhuzamos a koponya tetejével. Az arcok soványak. A felső ajkak csak kissé túlnyúlnak az alsó részen. 

A fekete orr nagy orrlyukakkal rendelkezik. Harapása ollós. A sötétbarna szemek nyugodt kifejezéssel rendelkeznek. Fülei meglehetősen magasan tűzöttek  és lelógó.

Nyaka mérsékelten hosszú, erős és tiszta, a nyak simán illeszkedik a vállba. A lábak egyenesek és párhuzamosak, erős csontokkal. A test négyzet alakú. A mellkas jól fejlett, és a bordák jól elhajlottak.

A mar jól definiált, a háta pedig rövid és erős. Az ágyék izmos, enyhén ívelt, a far széles, enyhén lejtős. A has csak kissé fel van húzva. Farka hosszú, ha csonkítják, rövid.

 

 

Megfelelő fajta Önnek?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta
 • Minimálisan vedlenek: olyan kutyatulajdonosoknak ajánlott, akik nem szeretnek feleslegesen a kihulott kutyaszőr eltávolításával foglalkozni.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzés nem igényel túl sok figyelmet és energiát, de ez nem lesz könnyebb, mint más fajtáknál. a befektetett munka eredménye fokozatosan jönni fog.
 • Keveset ugat
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. ( szélsőségeket nem)
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

 

Szőrzet: közepes

Közepes hosszúságú, kemény és szorosan illeszkedő, jól kidolgozott aljszőrzet. A farok és a combok hátoldalán a szőr kissé hosszabb lehet. Fekete és barna, a mellkason és a lábujjakon kis fehér jelöléssel vagy anélkül.

fekete-cser

Smalandi kopó természete

A Smaland Hound mindig minden erőfeszítést megtesz a vadászati ​​feladatai elvégzésében, de miután hazatér, nyugodt, hűséges és könnyű családi kutyává válik.

Hűséges és ragaszkodik gazdájához, és általában nagyon óvatosan játszik kisgyermekekkel. De nem fogja elviselni a ha személyes terében piszkálják, így tanítsa meg a gyerekeit, hogy távol maradjanak a kutyától, miközben eszik vagy megrágja a csontot. 

Meg akarja védeni a tulajdonosait és a területét minden lehetséges fenyegetéstől, beleértve az ismeretlen embereket is. Tehát mindig  éberen figyeli az akcióikat az agresszív szándékok legkisebb jelzésére.

Jól kijön a családban lévő más kutyákkal, de ha agresszíven lépnek fel ellene ő is azzá válik. Macskákkal és egyéb háziállatokkal problémás lehet a viszonya.

Könnyen tanítható, de makacs is tud lenni, ezért kezdő gazdiknak nem ajánlott. Következetes határozott gazdira van szüksége és jutalomalapú nevelésre.

 

Legfőbb tulajdonságai: Fáradhatatlan, szívós, kitartó, gyors mozgású, aktív, könnyen kiképezhető, szófogadó.
 
Alkalmazása: Elsősorban rókára és nyúlra vadásznak vele. Minden évszakban, mindenféle terepen hihetetlen könnyedséggel, biztosan mozog.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

 

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a smalandi kopó korát emberi években!

Egy 1 éves smalandi kopó emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A Smaland Hound könnyedén elviseli a nagy kihívást jelentő fizikai gyakorlatokat, és több órán keresztül fáradhatatlanul fut a kerékpár mellett. Nem tanácsos, hogy a nyüzsgő Smaland Houndot egy lakásban tartsák, mert sok helyet kell igénybe venniük. A leginkább alkalmasak a vidéki életre, és a városban élni valódi kihívást jelentene számukra, mivel élvezik a szabadságukat. Tartása inkább kertes házakban ajánlott. A labdajátékokat imádja, ügyességi játékokon is jó partner.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel sok törődést, elég hetente egyszer átfésülni egy puha kefével vagy kopókesztyűvel. Vedlési időszakban ajánlott gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleit rendszeresen ellenőrizni kell és ha piszkos akkor fültisztító oldattal ajánlott eltávolítani a fülzsírt. Fogait hetente egyszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A fajta leggyakoribb problémái a következők: fül problémák; szembetegségek, csípő dysplasia, elhízás.

Betegségek, amire hajlamos

Smalandi kopó tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

Még nincsenek részletes értékelések. Legyél Te az első, aki leírja véleményét!

magyarországi Smalandi kopó tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Smalandi kopó tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Smalandi kopó tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.