Soft Coated Wheaten Terrier

101 értékelés alapján
Soft Coated Wheaten Terrier
Soft Coated Wheaten Terrier kölyök
Soft Coated Wheaten Terrier kölyökkutyák
Soft Coated Wheaten Terrier
Soft Coated Wheaten Terrier kutya
Soft Coated Wheaten Terrier kölyök
Soft Coated Wheaten Terrier
Soft Coated Wheaten Terrier
Irish Soft-Coated Wheaten Terrier, Wheatie, Wheaten
Írország

A soft coated wheaten terrier egy gyengéd, figyelmes, vidám, barátságos, kedves, hűséges és játékos fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, piros, és fehér.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: agility, őrző-védő, vadászat, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Soft Coated Wheaten Terrier eredete

származás: Írország
A wheaten valószínűlg a legősibb ír terrierek közé tartozik, feltehetőleg több, mint 200 éves. De annak ellenére, hogy történelme régre visszanyúlik. Korábban kártékony kisállatok elkapására, borz és vidravadászatra használták. Kezdetben a farmerek megbecsült kutyája volt, így tenyésztésének körülményeit sokáig nem dokumentálta senki, hiszen nem tartották fontosnak.

A fajta ősei feltehetően közösek a kerry blue terrierével. Az ír terrierek kiállításon először az 1870-es években jelentek meg, Dublinban. 1880-ig rögzített standard nem létezett. A kerry blue terrier 1914-1922 között vált ki, és nagyon népszerű lett. A búzaszínű terriert azonban érdemtelenül kicsit mellőzték a kutyatartók. Az 1932-ben megrendezett terrier field trial (terep verseny) alatt a "búzaterrierek" rendkívül jól szerepeltek.

Ami a fajta modern történetét illeti, Dr. G.J. Pierse szponzorálta azt a kampányt, aminek köszönhetően az Ír Kennel klub hivatalosan is elismerte a puhaszőrű, búzaszínű terriert, és az új-régi fajta 1937. március 17-én debütált az ír Championship Show-n.

A Kennel Club (Anglia) 1943 óta regisztrálja a soft coated wheaton terriert. Az Amerikai Kennel Klub törzskönyvében 1973. május 1-től szerepel a fajta.

Megjelenés

Méret

Leírás

A wheaten egy erős, izmos testfelépítésű, kedves, bozontos kutya.

Feje erőteljes, négyszögletes,szeme közepes méretű, egymástól távol ülnek, sötétbarna, tekintetet magabiztos, figyelmes, füle is közepes méretű, előre mutató és a koponyával egy szintben helyezkedik el. Harapása ollós vagy tétreharapás.

Nyaka közepesen hosszú, erős, törzse tömör, téglalap alakú, háta egyenes, rövid és széles, gyéka rövid és erő, mellkasa mély, bordái jól íveltek, végtagjai vastagok, erősek.

Farka magasan tűzött, nem túl vastag, általában dokkolják. Bundája sűrű, puha, selymes.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem tekinthető házőrző fajtának.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Sűrű, puha, selymes, hullámos vagy göndör. Bundája különbözteti meg a többi terriertől, mely bőségesen fedi az egész testét. Fején a szőrzet betakarja a szemét. Kölyökkorban vöröses, szürkés színűek fekete maszkkal. Színe lehet búzaszínű vagy arany-vöröses színárnyalatú.

Soft Coated Wheaten Terrier természete

A wheaten egy intelligens, érzelmes, vidám, bátor kutya. Nyugodt, kiegyensúlyozott, aki szeret tanulni. Kiváló őrkutya. Magabiztos, de általában engedelmes.

Gazdájához, családjához kötődik, hűséges. Általában jól kijön más kutyákkal, de két kan kutya tartása nem ajánlott, mert terrier természete miatt ilyenkor előfordulhatnak problémák. Szereti az erejét fitogtatni a kisebb termetű kutyákkal szemben. Megfelelő szocializáció esetén jól kijön egyéb háziállatokkal, macskákkal.

A gyerekekkel gyengéd, általában jól kijön velük. A lágyszőrű búzaszínű terrier ösztönösen toleráns viszont a gyerekekkel szemben, agresszivitás nélkül játszik velük.

Nagyon értelmes, okos, azonban intelligenciáját időnként makacskodásra és saját, független döntésének érvényesítésére használja fel.

Habár eredetileg parasztkutya volt, a legtöbb soft-coated wheaten terrier ma már nem lenne jó terelőkutya. A lakásban nevelkedett eb családtaggá válik, leginkább a család körében szeret lenni, szívesen szundikál a saját heverőjén.

A többi terrierhez képest nem túl ugatós.

 

Legfőbb tulajdonságai: Tevékeny, merész, sokoldalú, jó képességekkel megáldott kutya.
 
Alkalmazása: Eredetileg sokoldalú munkakutya volt: jószágot terelt, házat-istállót őrzött, kotorékebként használták. Manapság kedvencként tartják. Nagyon ritka fajta.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a soft coated wheaten terrier korát emberi években!

Egy 1 éves soft coated wheaten terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Minden nehézség nélkül képes a nagyvárosi életmódhoz alkalmazkodni. Mozgékony kutya, de ha megkapta a megfelelő mozgást, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Vadászösztöne miatt elszaladhat mellőlünk, de elég engedelmes ahhoz, hogy kérésre visszatérjen. Különböző kutyás sportokra, ügyességi játékokra is alkalmas. Az agility-versenyek sikeres résztvevője, sportos és mozgékony fajta. Nagyon aktív típus, rendszeres testmozgásra van szüksége. Egy körbekerített udvar ideális hely számára, hogy minden nap fusson egy-két kört, a szocializáció érdekében azonban a napi egyszeri sétára mindenképpen szüksége van. A tenyésztők nagy része azt javasolja, hogy lakásban tartsuk, és mozogjunk vele együtt sokat.

Ápolás, tisztántartás

Vedlési időszakban sem hullik ki a szőre, azok a bundájában maradnak, ezért ajánlott hetente egyser kifésülni, hogy ne csomosodjon össze. Szemét és fülét rendszeresen ellenőrizni kell és ha piszkos akkor ki kell törölni. A karmait pedig röviden kell tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos lehet progresszív retina atrófiára, csípő diszpláziára. Néhány kisebb egészségügyi problémára, mint például a vese diszpláziára és az Addison-kórra.

Betegségek, amire hajlamos

Soft Coated Wheaten Terrier tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db

Kölyök soft coated wheaten terrier képek

Soft Coated Wheaten Terrier kölyökSoft Coated Wheaten Terrier kölyökkutyákSoft Coated Wheaten Terrier kölyökSoft Coated Wheaten Terrier

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év ezelőtt

  IGazi terrier, vérbeli vadász.

  Nincs :)

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Soft Coated Wheaten Terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Soft Coated Wheaten Terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Soft Coated Wheaten Terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.