Spanyol agár

101 értékelés alapján
Spanyol agár
Spanyol agár
Spanyol agár kölyök kutyák
Spanyol agár felnőtt kutyák
Spanyol agár felnőtt kutya verseny közben
Spanyol agár
Spanish Greyhound, Galgo Español, Spanischer Windhund, Galgo
Spanyolország

A spanyol agár egy gyengéd, bátor, nyugodt, energikus és csendes fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fakó, fahéj, piros, fehér és sárga.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, coursing, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Spanyol agár eredete

származás: Spanyolország
Az agarak már az ókori idők óta léteztek.

A Galgo espanol / Spanyol agár egy spanyol vadászkutya, amelyet nyúlvadászatra használtak. Latin neve: „canis gallicus”.

Erős rokoni kapcsolatot mutat a Salukival.

Őse feltehetően az arab agár, amelyre külsőleg is hasonlít, bár az utóbbi időben az angol agárral való keresztezés miatt régi harcos erényeit elvesztette, viszont gyorsabb lett.

Az Egyesült Államokban nagyon ritka, és sem az Amerikai Kennel Club sem az Angol Kennel Club nem ismeri el.
FCI által azonban elfogadott fajta.

Megjelenés

Méret

Leírás

Nagy termetű, izmos kutya.

Feje hosszúkás szeme nagy, sötétbarna, füle kicsi, hátrafelé állított, félig lelógó.

Háta feszes, fara kiemelkedő, csapott, mellkasa mély, hasa erőteljesen felhúzott. Végtagjai egyenesek, szikárak, izmosak.

Mellkasa mély, háta feszes, izmos, hasa felhúzott.

Farka hosszú, lelóg, vékony, a csánkja alá ér, a vége kissé behajlik.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Makacssága azonban sok fejfájást okozhat.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber, de nem védi meg a családot a betolakodókkal szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban vagy kis kertben tartani.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 6-8 év feletti gyerekeknek. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Rövid és szálkás szőrű változatban tenyésztik. A rövidszőrű jellegzetessége: a sima, nagyon finom és sűrű szőrzet. A szálkásszőrű jellegzetessége: mérsékelten hosszú szőrzete eltérő hosszúságú a testen, mely minden esetben kemény. Fajtára jellemző szakáll, bajusz és bóbita található a fejen. Színe fekete, őzbarna – fekete maszkkal, tigriscsíkos – fehér rajzolattal.

Spanyol agár természete

A Galgo hajlamos lehet a félelemre, így elengedhetetlen számára a korai szocializáció. Fontos megtanulnia, hogy a gazdi olykor elmehet otthonról, de mindenképp hazajön. Ezzel megakadályozhatjuk a szeparációs szorongás kialakulását.

Egy kiegyensúlyozott, engedelmes és érzékeny fajta. Akiket ismer azokkal békés és barátságos, egyébként bizalmatlan és makacs. Jól megfér más kutyákkal, főleg az agarakkal, de a domináns természetű kutyákat nem viseli jól.

Megtanítható rá, hogy együtt tudjon élni egyéb háziállatokkal, de korai szocializáció szükséges hozzá. Nagyobb gyerekekkel jól kijön, de nem igazán jó játszópajtása a kisebbeknek.

Öntudatos és magabiztos, ezért nevelése nem egyszerű, ha értelmét látja, akkor engedelmes. Különösen éles a látása. Kellő türelemmel megtanítható minderre, azonban határozott gazdira van szüksége. Nem ajánlott elsőkutyás gazdiknak.

 

Legfőbb tulajdonságai: Rendkívül aktív, villámgyors. Idegenekkel szemben eléggé bizalmatlan, de nem hamis.
 
Alkalmazása: Valamikor régen farkasra vadásztak vele. Ma kedvencként tartják, de mindenekelőtt az agárversenyek koronázatlan királya.
 
Profil: versenykutya.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a spanyol agár korát emberi években!

Egy 1 éves spanyol agár emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban nyugodtan viselkedik, már-már lustán, de a szabadban mozgékony, nagy térre van szüksége ahhoz, hogy kifuthassa magát. Nagyon szereti a kényelmet, a puha fekhelyet, de mozgásigénye nagy. Viszont ha kifuthatta magát, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Otthon szereti a kényelmet, és képes naphosszat lustálkodni. Vadászösztöne igen erős, ezért séta közben nagy odafigyelést igényel, nehogy üldözőbe vegyen egy macskát vagy bármilyen más üldözhető kisállatot, ezért javasolt pórázon tartani. Kedveli a hosszú sétákat, hegyi - és kerékpáros túrákat, de a kilovaglásokat is. Imád rohanni, homokon vagy havon, végtelen pusztán vagy erdőben egyaránt. Akkor érzi igazán jól magát, ha hagyják egy kicsit szabadon futni. Kedvelt sportjaik a coursing és az agárverseny.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elég egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani a bundáját, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A tulajdonosok hajlamosak a túltáplálásra. Nagy étkezések helyett 2-3 kis étkezés javasolt egy napon belül. Agaraknál az etetés összefügg az igénybevételükkel. Egy rendszeresen versenyző agárnak sokkal több energiára, tápanyagra valamint vitaminra van szüksége, mint a nem versenyző társaiknak. Fülledt, meleg időben figyelni kell a vízháztartásukra, hogy ne száradjanak ki és ne kapjanak hőgutát. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta, de hajlamos lehet: csontrákra és futás közben izomsérülései lehetnek. Gyomorcsavarodásra, puffadásra hajlamos fajta, ezért étkezések után 1 órán belül nem javasolt a sétáltatása. Táplálása több kisebb étkezésből álljon.

Betegségek, amire hajlamos

Spanyol agár tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

4 - 7 db

Kölyök spanyol agár képek

Spanyol agár kölyök kutyákSpanyol agár cuki kölyök kutyaSpanyol agár cuki kölyökkutyák

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Amikor az utcán sétálunk, mindenki megnézi ezt a magas kutyát. Egyértelműen tudják hogy agár, de senki nem tudja milyen fajta. Szeret ölbe húzódni a "kis édes".

  Oktatása kihívást jelent.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Spanyol agár tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Spanyol agár tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Spanyol agár tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.