Spanyol kopó

101 értékelés alapján
Spanyol kopó
Spanyol kopó
Spanyol kopó
Spanyol kopó felnőtt kutya
Kölyök spanyol kopó
Spanyol kopó
Great Spanish Hound, Sabueso Espanol, Spanish Lebrero Hound, Spanish Hound
Spanyolország

A spanyol kopó egy egyenes természetű, kitartó, energikus és életvidám fajta.
A leggyakoribb színek: fehér vagy barna, ill. rőt, esetleg fekete foltos.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Spanyol kopó eredete

származás: Spanyolország
A spanyol kopó első leírása a XIV. századi vadászati ​​szakirodalmába már bekerült.

IX. Alfonso, kasztíliai király nagy dicséretet adott a „Libro de la Monteria” könyvében (Hunt könyv) a fajtának. Úgy ítélte meg, hogy a kutyát eredetileg Franciaországban tenyésztették, és elnevezése Chien Courant Espagnol (spanyol futó kutya) lett.

Őseit nem lehet szinte lehetetlen meghatározni. Nagyon valószínű, hogy a spanyol kopó közvetlenül a Canis Segusiustól származik.

A kutyának vannak igazi masztiff tulajdonságai, mint például a nagyméretű fej, a toka és a nagy fülek. Tehát kevéssé lehetséges, hogy a St. Hubert-féle vadászkutyának főszerepe volt a fajta kialakulásában.

Őz és vaddisznó vadászatára használták, amelyek nagyon elterjedtek voltak Észak-Spanyolországban. A fajtát dokumentáló írás két méretben mutatta be. Nagy Spanyol Kutya volt a nagyobb testfépítésű, a Spanyol Lebrero kutya volt a kisebb

1982-ben elkészült a spanyol kopó fajtaszabványa, és a tenyésztők megkezdték a tenyésztését annak megfelelően, hogy megfeleljen a szabványnak.

A Spanyol kopót az Angol Kennel Klub 1996-ban ismerte el.


Megjelenés

Méret

Leírás

Vizslaszerű megjelenésű, közepes termetű kutya.

Erőteljes, izmos, masszív felépítésű, közepes termetű eb.
 
Feje hosszú, koponyája domború, stopja enyhe. Orrháta egyenes, orrtükre fekete, pofája ráncos, felső ajka lelógó. Szeme sötétbarna, bánatos tekintetű. Füle hosszú, lelóg, alacsonyan tűzött.
 
Nyaka izmos, lebernyeges. Háta egyenes, ágyéka széles, fara kissé lejtős. Mellkasa mély, a könyökéig ér, hasa enyhén felhúzott. Végtagjai párhuzamos állásúak, a hátulsó lábakon előforduló farkaskarom nem hiba.
 
Farka hosszú, a csánk alá ér, kissé megemelve tartja.  Szőrzete rövid, sűrű. Színe fehér alapon barna, ill. rőt v. fekete foltos.
 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda heti kefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára, de olykor megmakacsolhatja magát. A pozitív motiváció nála a legcélravezetőbb.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Védelmezésre alkalmatlan.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste jól viseli a hideg és meleg időjárást, de a lakásban való tartás magas mozgásigénye miatt nem ajánlott.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 év feletti gyermekeknek.

Szőrzet: rövid

Szőrzete sűrű, rövid. Színe fehér vagy barna, illetve rőt, esetleg fekete foltos.

Fehér és narancssárga, szabálytalan jelölésekkel.

Spanyol kopó természete

A spanyol vadászkutya elsődlegesen egy munkakutya, aki a vadász eredeti szerepében virágzik.

A szerető és odaadó természet elég tisztességes társkutyává teszi, feltéve, hogy elég korán szocializálódott.

Ez a lelkes kutya örömmel tölt el időt a gyerekekkel, de nem fogja elviselni a tiszteletlen vagy durva bánásmódot. Ezért idősebb gyermekeknek ajánlott fajta. Ez a fajta túl energikus a kisgyerekek számára, és véletlenül megsértheti őket a játék melegében.

Idegenekkel szemben ridegen viselkedik, indok nélkül soha nem támad senkire. Elég éber ahhoz, hogy jó házőrzővé váljon.

Jól kijön más kutyákkal bár időnként előfordulhat bizonyos konfliktusok főleg kanok között. De más háziállatokkal problémás a viszonya. 

 

Legfőbb tulajdonságai: Egyenes természetű, kitartó, energikus, életvidám.
 
Alkalmazása: Kiváló kopóféle; mindenféle típusú vadászatra bevált. Azt mondják, még nagy hőségben is képes hosszú órákig hajtani a vadat.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a spanyol kopó korát emberi években!

Egy 1 éves spanyol kopó emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A spanyol vadászkutya egy erős és sportos kutya, amely fokozott edzési igényekkel rendelkezik. Elegendő fizikai ingerlés nélkül hajlamos arra, hogy gyorsan meghízzon, ami nagyon veszélyes az egész egészségére. Hosszú sétákra van szüksége minden nap és vágyakozik arra, hogy egy biztonságosan bekerített területen fusson. Napi 60 perc aktív mozgásra van szüksége, hogy mozgásigényét kielégíthesse. Kutyás sportokban kiválóan megállja a helyét.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel sok törődést, elég hetente egyszer átfésülni egy puha kefével vagy kopókesztyűvel. Vedlési időszakban ajánlott gumis kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleit rendszeresen ellenőrizni kell és ha piszkos akkor fültisztító oldattal ajánlott eltávolítani a fülzsírt. Fogait hetente egyszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A fajta leggyakoribb problémái a következők: fülproblémák, szembetegségek, csípő diszplázia, elhízás.

Betegségek, amire hajlamos

Spanyol kopó tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 7 db

Kölyök spanyol kopó képek

Kölyök spanyol kopóSpanyol kopó kölykök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap ezelőtt

  Mantailing szerelmesei vagyunk én és a kutyám, mindenkinek ki kell próbálnia, mit nyújt ez a sport

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Spanyol kopó tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Spanyol kopó tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Spanyol kopó tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.