Spanyol masztiff

101 értékelés alapján
Spanyol masztiff
Spanyol masztiff
Spanyol masztiff felnőtt kutya
Spanyol masztiff kölyök kutya
Spanyol masztiff kölyök
Spanyol masztiff
a mastin de Estremadura and a mastin de Leon, európai masztiff, Mastin de leon, Mastín Espańol, Mastin de la Mancha, a mastin de la Mancha, Mastín Español, Mastín Leonés, Spanish Mastiff, Mastin de Extremadura, La mancha masztiff
Spanyolország

A spanyol masztiff egy óriás, amely gyengéd, makacs, hűséges, bátor és intelligens.
A leggyakoribb színek: fekete, fakó, sárga, barna, vörös.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, terelés, vadászat.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Spanyol masztiff eredete

származás: Spanyolország
Spanyolország régi juhtenyésztő kultúrával rendelkezik, a vándorló juhászokról szóló legkorábbi feljegyzések a VI. századból maradtak fenn, de a nyájakra és a pásztorokra vigyázó ibér masztiffról már Vergilius latin költő (Kr.e. 70-19) és Plinius római természettudós is írt (Kr. u. 23-79).
A hatalmas masztiffok feladata elsősorban a farkasok távoltartása és elhajtása, s nem a velük való harc volt. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy szükség esetén kitértek volna a harc elől, hanem a farkasok ilyen hatalmas, erős védelem láttán ritkán támadtak, csak ha valamelyik kutya figyelme egy pillanatra kihagyott.
A masztiffoknak arra is ügyelniük kellett, csak úgy üldözhetik a farkasokat, ha közben a nyáj mellett is megfelelő létszámú őrség marad. Egyébként teljesen önállóan dolgoztak, veszély esetén a juhász legcsekélyebb jelzése nélkül, automatikusan vették fel az úgynevezett védekező pozíciót. Csodálatra méltó munkát végeztek, egy tízezer fős nyájat is legfeljebb 25 mastín espanol kísért. A farkas állomány csökkenésével többé-kevésbé munkanélkülivé váltak, és óhatatlanul belecsöppentek a civilizációba, mely nem sok jót hozott számukra.
Spanyolországban 1913-ban alakult a kutyafajtákat támogató Spanyol Királyi Társaság, mely a gazdaságfejlesztési minisztérium megbízásából elindította a törzskönyvezést. Az első bejegyzett spanyol masztiff egy Machaco nevű kan volt, San Fernando grófnő tulajdonában.
Az első standard 1946-ban készült, mely kicsinek és könnyűnek (!) írta le a fajtát. 1979-ben lemondott a Társaság vezetősége, s 1981-ben megszületett az új fajtaleírás, sőt végre az önálló fajtaklub is.
A tenyésztők bejárták egész Estremadurát és Leónt, típusos példányok után kutatva. Sajnos a vidékiek körében gyorsan elterjedt, hogy a "városi népek" nagyon sok pénzt adnak egy-egy mastín espanolért, ezért azokat a kölyköket is megtartották, melyeket amúgy vízbe fojtottak volna, és a jó törzskönyvvel rendelkező almokhoz értéktelenebb kölyköket is hozzátettek.

A nagyközönség a minél nagyobb testű kutyákat kezdte előnyben részesíteni, és persze a nyereségvágyó szaporítók siettek kiszolgálni ezt az igényt is, holott nem szabadna tönkre tennie ezt az ősi, nemes fajtát is.

Megjelenés

Méret

Leírás

Nagy erejű, robusztus kutya. Törzse hosszú, izmos. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak, jó csontozatúak. 

Feje erőteljes, elkeskenyedő.. Koponyája keskeny, könnyedén domború, arcorri része hosszú. Fogai nagyok, ollós harapásúak. Szeme sötétbarna, füle kicsi, lelógó.

Nyaka izmos, mellkasa szűk és mély, marja alacsonyabb, mint a fara. Végtagjai erősek, izmosak, jó csontozatúak.

Farka hajlékony, közepesen hosszú, nyugalmi állapotban lelóg, de a vége kissé fölfelé hajlik, ha figyel, könnyedén a magasba emeli; sűrű, hosszú, zászlószerű szőr borítja.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: a bundarendszeres kefélése ajánlott
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Figyel a gazdira és hallgat rá.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható, teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást is. Lakásban tartáskor elengedhetetlen a kutya mozgásigényének kielégítése.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 év feletti gyerekeknek.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

Vastag, durva és sima. Szőrzete egyébként nem hosszú, inkább bőséges, finom, lágy tapintású; sokféle színváltozatát ismerik, a leggyakoribb a rőt, a vöröses, a fekete-fehér, a fehér-arany, a fehér-barna és a jáspisszínű.

Spanyol masztiff természete

A spanyol masztiff egy óriási fajta, amely nagyszerű védelmezője családjának, és általában nagyon nyugodt. Idegenekkel szemben bizalmatlan. Távoltartja a családtól az idegeneket és az ismeretlen állatokat.

Természete, mint a legtöbb állattartó őrző kutyának független, ezért inkább távolról figyeli a család tevékenységét. Hangosan horkol, és kissé ugatós fajta.

Erősen kötődik családjához, és szükség esetén saját életével is képes megvédeni azt. Inkább családja közelében szeret tartózkodik, és szinte bárhová képes a családtagokat követni.

A spanyol masztiffnak tapasztalt, erőskezű és következetes gazdira van szüksége, és egész életen át folyamatos képzésben kell részesíteni, hogy megértse családon belüli szerepét. Folyton próbálkozik a ranglétrán feljebb kerülni. 

Annak ellenére, hogy a spanyol masztiff nehézkesnek és lustának tűnhet, valójában mozgékony kutya, és gyorsasága meglepő.

Hajlandó gyermekekkel is együtt lenni mindaddig, amíg tisztelik őt. Ezért 10-12 év feletti gyermekeknek ajánlott fajta. Más háziállatokkal akkor tartható, ha kölyök koruktól fogva együtt nevelkedtek.

Makacssága miatt kezdő gazdiknak nem javasolt fajta.

Robusztus, nagy erejű, harcias kutya; használják őrzőként, vontatóként, de háborús szolgálatra is alkalmas.

 
Legfőbb tulajdonságai: Harcias, bátor, vakmerő. Idegenekkel szemben bizalmatlan, ugyanakkor engedelmes, könnyen kezelhető, tanulékony.
 
Alkalmazása: Őrző-védő kutya. Elsősorban vidéki tanyákon, majorságokban, továbbá üzemekben, gyárakban teljesít szolgálatot. Jó pásztor- és vadászkutya. Kocsivontatásra is használják. A második világháborúban lőszer- és hadianyagraktárakat őrzött.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a spanyol masztiff korát emberi években!

Egy 1 éves spanyol masztiff emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Aktivitási szintje mérsékelt, napi 45 perc aktív játékra és mozgásra van szüksége. Mindennap szüksége van megfelelő mennyiségű mozgásra, hogy elégesse felesleges energiáit, és ezzel a lehető legjobb családtaggá váljon. A séta minden nap kötelező. Nagy kutya, és bár örömmel fedezi fel a hátsó udvart, mégis minden nap ki kell vinni és szocializálni kell, hogy temperamentuma kiegyensúlyozott legyen. Kölyökkutyákként ugyanolyan játékos, mint bármely más kutya, bár növekvő súlya és heves természete miatt leüthetnek a lábadról. Felnőtt kutyaként általában kevésbé aktív, de mindig éber és védelmező. Imádja a családi kirándulásokat, de séták alkalmával mindenképp pórázon javasolt tartani, mivel erős vadász​​ösztönnel rendelkezik, és bármikor elindulhat kisebb állatok után.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elég egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani a bundáját, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Gyomorcsavarodásra hajlamos fajta, így naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Lehetséges egészségügyi problémák: csípő diszplázia, kardiomiopátia, entropium, panosteitis, gyomorcsavarodás, felfúvódás.

Betegségek, amire hajlamos

Spanyol masztiff tenyésztése

Várható élettartam

8 - 10 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök spanyol masztiff képek

Spanyol masztiff kölyök kutyaSpanyol masztiff kölyökSpanyol masztiff kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Különleges, de félelmetes megjelenésű kutya, senk nem mer az ajtó közelébe se jönni.

  A falkasorrend a legfontosabb nevelésében és a jó szocializáció

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Spanyol masztiff tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Spanyol masztiff tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Spanyol masztiff tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.