Spanyol vízikutya

101 értékelés alapján
Spanyol vízikutya
Spanyol vízikutya
Spanyol vízikutya
Spanyol vízikutya
Spanyol vízikutya kölyök
Spanyol vízikutya
SWD, Perro De Agua Español, Turkish dog, Spanish Water Dog
Spanyolország

A spanyol vízikutya egy gyengéd, tanulékony, védelmező, bátor, élénk, intelligens és hűséges fajta.
A leggyakoribb színek: bézs, fekete, fekete-fehér, barna, barna-fehér és fehér.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, terelés, halászat, vadászat.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Spanyol vízikutya eredete

származás: Spanyolország
Származása ismeretlen, még hazájában is csupán a hetvenes években figyeltek föl a fajtára. Eredeti neve: Perro de agua espańol.

A spanyol vízikutya ősi fajta. Számos elmélet létezik eredetét tekintve. Az egyik elmélet azt vallja, hogy a török ​​kereskedők a Földközi-tenger partján, az állatállományokkal együtt, a kutyát az Ibériai félsziget déli részére szállították.
Egy másik elmélet észak-afrikai eredetre utal.

A vízikutyákat vízimadarak vadászatára illetve hegyvidéki vadászatra is használták.

Spanyolország északi részének halászai inkább a világosabb színű kutyákat részesítették előnyben, mivel a vízben könnyebben megláthatók a világos színű kutyák. Ezért ők elsősorban fehér és bézs kutyákat használtak. A földművelő gazdák viszont a sötétebb színű kutyákat részesítették előnyben, mivel a legelőkön azokat könnyebb megpillantani, tehát az ott dolgozó kutyák többsége barna vagy fekete volt.

A fajta legújabb története 1980. körül kezdődött, amikor Spanyolországban megalapították a Club de Perro de Agua klubot.

1985. május 19-én a Retiro Parkban megrendezett madridi nemzetközi kutyakiállításon 47 spanyol vízi kutyát regisztráltak először. A fajtát az RSCE (Spanyolország nemzeti kennelklubja) hivatalosan elismerte, és bekerült az FCI VIII. csoportjába is.

Az FCI 1999-ben ismerte el.

A spanyol vízkutyát az AKC 2015-ben ismerte el hivatalosan.

Megjelenés

Méret

Leírás

Közepes méretű, rusztikus, hosszú fejű, arányos, jó izomzatú kutya.

Feje hosszú, koponyateteje lapos. Orrtükre fekete vagy barna. Szeme enyhén tojásdad alakú, mogyoró- vagy gesztenyebarna. Füle lecsüng.

Nyaka rövid, háta széles, fara kissé ívelt. Hasa felhúzott.

Végtagjai párhuzamos állásúak, erőteljes csontozatúak. Farka vagy születésétől fogva hiányzik, vagy rövidre csonkolják.

 

Neked megfelelő fajta?

 

 • Magas szőrzetápolási igényű
 • Mérsékelt és szezonális vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Jó házőrző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, és meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste jól kezeli a hideg és a meleg időjárást is. Lakásban tartás esetén nagy sétákra van szüksége. Ideális számára a kertben tartás.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

göndör, gyapjas. Szőrzete hosszú, hullámos vagy göndör, mindig gyapjas. Bundája bármilyen egyszínű vagy kétszínű lehet, utóbbi csak akkor, ha az egyik szín fehér.

Spanyol vízikutya természete

A spanyol vízi kutya rendkívül intelligens és kiegyensúlyozott, sokoldalú munkakutya. Kivételes társ, családtag, aki figyelmes és boldog. Erőt és kitartást sugall szokatlan mozgékonyságával.  Éber, figyelmes de nem ugat sokat.
 
Idegenekkel szemben bizalmatlan. Más háziállatokkal és fajtársaival is jól kijön.
 
Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.
 
Legfőbb tulajdonságai: Hűséges, vidám, kiegyensúlyozott természetű eb. Mozgékony, éber, tanulékony.
 
Alkalmazása: Sokoldalú munkakutya; elsősorban halászatra, vadászatra használják, de mint házőrző, pásztorkutya és kedvenc is megállja a helyét. Kutatási és mentési feladatokban is nagyon jól teljesít.
 
Profil: vadászkutya, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a spanyol vízikutya korát emberi években!

Egy 1 éves spanyol vízikutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Tökéletes családi kutya, aki szeret részt venni a házban és a körülötte zajló mindennapi életben. Általában nem alkalmasak a kifutóban való tartásra. Rengeteg mozgásra van szüksége, szeret úszni, futni, apportírozni. Hosszú sétákra és póráz nélküli rohangálásra van szüksége. De könnyen alkalmazkodik, ezért nem okoz neki gondot ha egy nap kimarad mozgás nélkül. Kutyás sportokban is jó eredményeket lehet vele elérni, engedelmességi és ügyességi próbákon egyaránt.

Ápolás, tisztántartás

Különleges kinézetük miatt sajátos gondozást igényelnek. Rendszeres kefélés illetve átfésülés szükséges bundájuk ápolása érdekében, mivel szőrük csomósodásra hajlamos. Ha a bajusz és a szakáll beszennyeződik, meg kell azokat mosni; a hallójáratokból pedig ki kell tépkedni a felesleges szőrszálakat. A talppárnák között kilógó hosszú szőrszálakat is le kell vágni. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Előforduló betegségek: csípő diszplázia, progresszív retina atrófia, pajzsmirigy problémák, fülfertőzések, Addison-kór, szürkehályog és hasnyálmirigy-elégtelenség.

Betegségek, amire hajlamos

Spanyol vízikutya tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 6 db

Kölyök spanyol vízikutya képek

Spanyol vízikutya kölyökSpanyol vízikutyaSpanyol vízikutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 4 hét ezelőtt

  Kócos bundájú maci, aki rendkívül szeretetéhes.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Spanyol vízikutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Spanyol vízikutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Spanyol vízikutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.