Staffordshire bullterrier

101 értékelés alapján
Staffordshire bullterrier
Staffordshire bullterrier kölyök kutya
Staffordshire bullterrier kölyök kutya
Staffordshire bullterrier kölyökkutya
Staffordshire bullterrier felnőtt kutya
Staffordshire bullterrier kutya
Staffordshire bullterrier
Staffordshire bullterrier
SBT, Staffy Bull, Staff, Staffy, Staffordshire Bull Terrier, staffbull, angol staffi
Egyesült Királyság

A Staffordshire Bull Terrier egy szeretetteljes, bátor, intelligens, hűséges és játékos fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, kék, piros és fehér.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: agility, engedelmességi versenyek, súlyhúzás.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Staffordshire bullterrier eredete

származás: Egyesült Királyság
A staffordshire bullterrier az angol bullterrierhez hasonlóan, bulldogok és terrierek keresztezéséből alakult ki a 19. században. Sokáig harci kutyának használták.
Angliában az 1800-as évek körül két, ún. sport hódított: az egyikben kutyák küzdöttek bikával, a másikban két kutya viaskodott egymással. A bikaviadalok hősei az angol buldogok voltak; a kutyaviadalok szereplői ezzel szemben bármilyen felépítésű ebek lehettek, hiszen itt az egyetlen szempont a harciasság, ill. az eredményesség volt. Később a tenyésztők elhatározták, hogy a harci kutyában összehozzák a buldogok erejét és szívósságát a terrierek mozgékonyságával és gyors felfogóképességével, így alakult ki a fajta.
A "Cruelty to Animals Act" ugyan illegálissá nyilvánította 1835-ben az állatverekedtetéseket, de egyelőre csak a bikákat és medvéket mentette meg e szörnyű látványosságtól. Szerencsére lassan, de biztosan győzött az állatvédelem, és az 1902-as évektől kezdve véglegesen konszolidálódott a staffordshire bullterrier tenyésztése, és már 30-as évektől egyre nőtt a fajta iránti érdeklődés, az egykori harci kutyából kedvelt kiállítási kutyavált.
1935-ben megalakult az önálló fajtaklub, és a Kennel Club még ebben az évben önálló fajtaként ismerte el az angol staffordshire bullterriert, mely hazájában napjainkban is a legnépszerűbb fajták közé tartozik.

Megjelenés

Méret

Leírás

Rendkívül izmos, erős testfelépítésű.

Simaszőrű, jó arányokkal rendelkező, méretéhez képest nagyon erőteljes, izmos, aktív és mozgékony kutya.

Középtermetű, rendkívül izmos, erőteljes felépítésű eb.

Feje rövid, szeme fekete vagy sötétbarna, füle félig feláll. Törzse szilárd, izmos, háta egyenes, fara kissé csapott, mellkasa széles és mély, hasa felhúzott. Végtagjai viszonylag rövidek, egyenesek. F

arka közepesen hosszú, a vége felé elvékonyodik.

Szőrzete lágy, rövid, testhez simuló, bundája rozsdavörös, fehér, fekete, kék, illetve mindezek a színek fehérrel keverve.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a szőrsimító kesztyű jó barát az elhalt szőrszálak gyors és egyszerű összegyűjtésére, amely segítségével távol tudjuk tartani a nemkívánatos szőrszálakat.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém hideg időjárást. Lakásban tartáskor javasoltak rendszeres séták. Legoptimálisabb számukra egy kis vagy közepes kertben tartani őket.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Testhez simuló, lágy tapintású. Szőrzete lágy, rövid, szorosan simul a testéhez; színe rozsdavörös, fehér-fekete vagy kék, illetve ezek a színek fehérrel ötvözve, lehet a csíkos minden árnyalata fehérrel.

Örökbefogadnál egy staffordshire bullterriert?

Chili
Chili

2 év 4 hónapos rövid/közepes szőrű közepes méretű lány Staffordshire bullterrier

Itt találhatod:

Monorierdő, Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület

Megnézem az összeset (1)

Staffordshire bullterrier természete

Vad és véres története ellenére a mai Staffordshire bullterrier csendes, barátságos, alkalmazkodó eb; a gyerekeket különösen szereti. Kiváló munkakutya.

A staffordshire bullterrier kivételesen egyesíti a létrehozásához felhasznált bulldog- és terrier-ősök legelőnyösebb tulajdonságait: megvan benne a bulldog higgadtsága, ereje és eltökéltsége, melyhez a terrierek temperamentuma és kiemelkedő intelligenciája társul.

Gyorsan tanul, és nagyon élvezi, amit csinál. Oktatása csak pozitív motivációs technikákkal működik.

Óriási lelke, bohókás egyénisége, egyedi fazonja színessé varázsolja gazdájának mindennapjait, gyerekes családokban pedig ideális „négylábú testvér”, aki boldogan vesz részt a mindennapi viháncolásokban, miközben mindvégig ügyel a kicsik testi épségére.

Hagyományosan rendíthetetlenül bátor és makacs. Nagyon intelligens és szeretetreméltó típus.

Más kutyákkal szemben a kan egyedek – mint a legtöbb kan kutya – dominanciára hajlamos. Ennek ellenére többnyire nem provokál verekedést, nagyobb kutyatársaságban is szinte mindig gazdája mellet van, és elsősorban az ő társaságát keresi.

 
Legfőbb tulajdonságai: Harcias, rámenős, de engedelmes.
 
Alkalmazása: Gladiátorkutya volt; kutyaviadalok céljaira tenyésztették ki. Sötét múltja ellenére manapság megbízható, kedves társ, kiváló munkakutya.
 
Profil: őrző-védő kutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a staffordshire bullterrier korát emberi években!

Egy 1 éves staffordshire bullterrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Tökéletesen alkalmazkodó típus, és mindenhol megtalálja a helyét. Ennek egyetlen feltétele, hogy szinte mindig közvetlen kapcsolatban legyen gazdájával, valamint hogy rendszeresen és alaposan le legyenek mozgatva. Tökéletes és univerzális munkakutya, kiváló fizikai és mentális adottságokkal. A kutyás sportok tökéletesek számára, legyen az agility, flyball, súlyhúzó-verseny, vagy a hagyományos őrző-védő munka. Ízig-vérig lakáskutya. Nemcsak rövid szőrzete miatt igényli a négy fal nyújtotta kényelmet, hanem azért is, hogy minél többet és minél közelebb lehessen családjához. Imád játszani kertben, de ez nem jelenti azt, hogy ne igényelné a rendszeres sétát és foglalkozást. Unatkozás esetén nemkívánt viselkedésformák rögzülhetnek, mint például az ásás és a rágás.

Ápolás, tisztántartás

Ápolása egyszerű, bundája nem igényel sok törődést. Folyamatos mérsékelt vedlés jellemzi, ezért a szőrsimító kesztyű használata ajánlott hetente. Körmét röviden kell tartani. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Táplálására nem különösebben érzékeny. Növendék korban prémium minőségű táppal ajánlott etetni, hogy vázrendszere megfelelően kifejlődhessen. Bár a gyomorcsavarodás általában a nagytestű fajtákat sújtja, a staffbullt is célszerű még felnőtt korában is két adagban etetni, mivel élénk temperamentuma e tekintetben bajba sodorhatja. Hiába eszi magát degeszre, ez nem akadályozza abban, hogy ugrándozva viháncoljon, ami megnöveli a gyomor átfordulásának kockázatát. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában nagyon egészséges fajta, azonban két fajtára jellemző betegség mégis előfordul. Az egyik egy epilepsziához hasonlatos betegség (L2-HgA), a másik pedig az örökletes szemlencsehomály (HC). Mindkettő genetikailag determinált, de szerencsére maximális biztonsággal kiszűrhető betegség. Érdekesség, hogy a más fajtákban elterjedt csípőízületi diszplázia nála szinte ismeretlen. Kis termete ellenére gyomorcsavarodásra hajlamos fajta.

Betegségek, amire hajlamos

Staffordshire bullterrier tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 9 db

Kölyök staffordshire bullterrier képek

Staffordshire bullterrier kölyök kutyaStaffordshire bullterrier kölyök kutyaStaffordshire bullterrier kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 3 hónap ezelőtt

  Szeretetteli és csodás lény, csak ne találkozzunk más kutyákkal. A legkisebbek ki tudják hozni sodrából, így azokat kerüljük. Egyébként ha teheti csüng rajtam és úgy pihen az ágyon mintha csak egy kanapékutya lenne.

  Nem negatívum, de minden gazdinak tudnia kell, aki egy ilyen fajtát akar tartani, hogy a legfontosabb számára a mozgás. Ha nem kapja meg a számára szükséges mennyiséget, rombolni fog az biztos.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Staffordshire bullterrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Staffordshire bullterrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Staffordshire bullterrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.