Sussexi spániel

101 értékelés alapján
Sussexi spániel
Sussexi spániel
Sussexi spániel kölyök kutya
Sussexi spániel kutya kölyök
Sussexi spániel
Sussexi spániel
Sussex, Sussex spaniel
Anglia

A Sussex spániel egy vidám, barátságos, hűséges, játékos és szociális kutyafajta.
Leggyakoribb színek: barna és piros.
Annak érdekében, hogy az egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: vadászat, nyomkövetés, őrző-védő.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Lakásban tartható:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:

Taníthatóság

 • Intelligens:
 • Tanítható:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Sussexi spániel eredete

származás: Anglia
A spánielek történetének kezdete a Krisztus előtti időkre tehető. Nagy Sándor apjának uralkodása idején az egyik pénzérmén spánielhez hasonló kutya ábrázolása látható.
Ami bizonyíthatja még, hogy a régmúltban is fellelhetőek voltak a spánielek, az az, hogy a germán törvények szövegében említenek, a leírások alapján spánielre hasonlító kutyát, akivel madarakra vadásztak.
De 15. századi festményeken biztosan láthatunk ilyen kutyákat. A spániel szó eredete vitatott, de legvalószínűbb, hogy a spániel szó, Spanyolország nevére vezethető vissza. Speciális vadászati célokra tenyésztették őket.
Dr. Johannes Caius Erzsébet királynő udvari orvosának 1570-ben latinul megjelenő könyvében lehet olvasni arról, hogy hogyan csoportosítják a spánieleket. Ebben olvasható, hogy vannak a szárazföldi spánielek, akik solymászásnál, madarak hálóval való fogásánál segédkeznek, illetve a vízispánielek, akik vízben is dolgoznak.
A szárazföldi spánieleket pedig később méretük alapján is csoportosítják.
A nagyobbak, melyeket inkább a madarak űzésére használtak springereknek hívják, a kisebbek pedig a cocker nevet kapták, akik a hálóval megfogott madarak felé kúsznak.

A Sussexi spánielt a 18.században az angliai sussex grófságban Mr. Fuller tenyésztette ki. 1993-ban ismerte el hivatalosan az UKC. (United Kennel Club). A második világháború végére dacára annak, hogy más tenyésztők is foglalkozni kezdtek tenyésztésével, csak tíz regisztrált kutya maradt.
Napjainkban is nagyon ritka fajta.

Megjelenés

Méret

Leírás

Bár a Sussexi spániel egy tömzsi, erős testalkatú mégis,nagyon mozgékony.

Feje széles, fülei nagyok és lelógóak és hullámos szőr borítja, nagy szemei mogyoróbarnák. Háta egyenes, hosszú, nyaka enyhén ívelt, mellkasa mély.

Végtagjai izmosak, nagyon rövidek, de egyenesek, farkát dokkolják. Jellegzetes gördülő mozgása van és farkát élénken csóválja. Aranybarna bundája dús, lelapuló, lehet hullámos is, nyakánál, lábai hátsó részén és a farkán tollas.

Farkát 12,5-17,5 cm hosszúságúra kurtítják.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges lehet.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, házőrzőnek is használható.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

Bundája dús és sima lelapuló, alsó bundája nagyon sűrű, ettől vízhatlan. Nyakánál, lábai hátsó részén és a farkán tollas. Színe aranybarna, szőrének végei lehetnek egészen arany árnyalatúak.

aranybarna

Sussexi spániel természete

A Sussex spániel egy nyugodt, szelíd, békés kutya, de munka közben fürge, kitartó, állandóan mozog és ugat.

Nagyon türelmes a gyerekekkel, más háziállatokkal és kutyákkal is barátságos. Házőrzőnek is jó, mert éber kutya. Könnyen lehet tanítani, de érzékeny a durva dolgokra. Nagyon jó memóriájának köszönhetően ha egyszer valaki bántotta, azt nem felejti el soha.

Nyugodt, békés, értelmes, amikor éppen pihen, de rendkívül tüzes, fürge, tettre kész munka közben.

Alkalmazása: Kissé lassú, de nagyon szívós, megbízható vadászkutya. Azt mondják, ha megpillantja a vadat, jellegzetes kaffogó hangot hallat. Főként erdőben használható eredményesen.

 
Legfőbb tulajdonságai: Nyugodt, békés, értelmes, amikor éppen pihen, de rendkívül tüzes, fürge, tettre kész munka közben.
 
Alkalmazása: Kissé lassú, de nagyon szívós, megbízható vadászkutya. Azt mondják, ha megpillantja a vadat, jellegzetes kaffogó hangot hallat. Főként erdőben használható eredményesen.
 
Profil: vadászkutya.

 

Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a sussexi spániel korát emberi években!

Egy 1 éves sussexi spániel emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A Sussexi spániel könnyen alkalmazkodik, ezért oda kell figyelni, hogy eleget mozogjon, hogy ne hízzon el. Lehet lakásban tartani, de a legmegfelelőbb számára egy kis udvar. Elsősorban vadászkutya, főleg erdőben nagyon eredményes, de családi kedvencnek is kiváló. Szeret úszni, apportírozni, és vigyázni kell vele séta közben, mert képes az orra után menni és elfutni. Nem alkalmas arra, hogy kennelben tartsák. Szeret labdázni, szereti a hosszú sétákat. Érzékeny a lakásban lévő hangulatra, gazdája hanghordozására, ezért szelíden kell nevelni. Nagyon szereti a vizet, remekül úszik

Ápolás, tisztántartás

Bundája sok ápolást igényel. Évente legalább kétszer meg kell nyíratni. A fül lebenye alatt, a hallójárat környékén viszont évente többször kell nyírni, hogy a gyulladást elkerüljük. Füleit ki is kell törölni. ha lelógó a szemhéja, akkor egy speciális szerrel ki kell öblögetni a szemét. Körmeit is rendszeresen vágni kell. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Táplálás

Tiszta, friss vizet mindig kell neki biztosítani és étrendjére érdemes odafigyelni, mert hízásra hajlamos fajta. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A Sussex spániel többsége egy nagyon egészséges kutya, de előfordulhat nála fülgyulladás, szembetegségek és szívbetegség valamint porckorongsérv.

Betegségek, amire hajlamos

Sussexi spániel tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 7 db

Kölyök sussexi spániel képek

Sussexi spániel kölyök kutyaSussexi spániel kutya kölyökSussexi spániel kutyakölyök

Az ellés néha nehézséget okoz neki, ezért gyakori a császármetszés használata. Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Vicces fejű, cuki nyugi kutyi. Szeret pihenni, néha túl sokat is. Könnyen ellustul ha nem mozgatjuk.

  Ellustulás miatt hízékony

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Sussexi spániel tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Sussexi spániel tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Sussexi spániel tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.