Svéd juhászkutya

101 értékelés alapján
Svéd juhászkutya
Svéd juhászkutya, vallhund
Svéd juhászkutya, vallhund kölyök
Svéd juhászkutya sportol
Svéd juhászkutya cuki kölyök
Svéd juhászkutya
Västgötaspets, Vizigothic Spitz, Svéd juhászspitz, Schwedischer Wallhund, Vasgötaspetz
Svédország

A svéd Vallhund egy éber, energikus, barátságos és intelligens fajta.
A leggyakoribb színek: kék, barna, szürke és piros.
Ahhoz hogy egészségét megőrizze rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: agility, terelés, engedelmességi versenyek, keresés, mentés, nyomkövetés, vadászat.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Svéd juhászkutya eredete

származás: Svédország
A svéd Juhászkutya egy északi kutya. A Svédországi Vasgöta területről származik.
Valószínűleg a welsh corgik őse, ami biztos, hogy külső megjelenésükben nagyon hasonlítanak egymásra.
Úgy tartják, hogy a vikingek ősi kutyája volt és viking fosztogatókkal utazott.
Svédországban munkakutyának használták, főképpen őrzésre, terelésre, de jávorszarvas vadászatokon is részt vett.
A világháborúk alatt a fajta majdnem kihalt, de lelkes hívei gróf Björn von Rosen és KG Zettersten felélesztették a fajtát.

1943-ban ismerte el a Svéd Kennel Club hivatalosan.

Az American Kennel Club 1996-ban kezdte el a fajta regisztrálását, majd 2007-ben ismerte el.

Megjelenés

Méret

Leírás

Ez a welsh corgikra hasonlító kutya kisméretű ugyan, de nagyon erőteljes.

Feje hosszúkás, elkeskenyedő, ollós harapású, közepes méretű fülei felállóak és hegyesek. Szemeközepes méretű, ovális és sütétbarna.

Háta egyenes, izmos és rövid, mellkasa mély, ágyéka rövid, fara széles és kissé lejt. Farka lehet természetesen hosszú, rövidre vágott vagy dokkolt. Végtagjai rövidek, de erősek.

Aljszőrzete sűrű, puha, felső szőre durva, tömör és az időjárás viszontagságainak ellenáll. Mellkasán, nyakán, hátsó lábain és hátán kissé hosszabb a szőr.

Színe lehet szürke, vöröses-barna, szürkés-barna, vöröses-sárga, kis fehér jegyek megengedettek.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Közepesen védelmező fajta.
 • Alkalmazkodóképes: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Mozgásigénye miatt legoptimálisabb számára a kertben tartás.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Kisgyermekeknek nem ajánlott

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: közepes

Duplaszőrű kutya, melynek aljszőrzete sűrű, puha, felső szőre durva, tömör és az időjárás viszontagságainak ellenáll. Mellkasán, nyakán, hátsó lábain és hátán kissé hosszabb a szőr. Színe lehet szürke, vöröses-barna, szürkés-barna, vöröses-sárga, kis fehér jegyek megengedettek.

Svéd juhászkutya természete

Ez a kedves, mókás kutya a nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek ajánlott.

Nagyon jó munkakutya, éber, energikus és nem ismer félelmet. Okos, intelligens, ezért könnyen tanítható. Versenyeken is jó teljesítményt érhet el.

Kiváló házőrző és védőkutya. Nagyon hűséges családjához. Más háziállatokkal és kutyákkal is jól kijön megfelelő szocializáció esetén.

A Vallhund zavaró ugatógéppé válhat, különösen akkor, ha sokat marad egyedül és unatkozik.

Egy terelő fajta, éppen ezért hajlamos megcsípni a gyerekek bokáit azért, hogy irányíthassa őket. Nem feltétlenül ajánlott első kutyás gazdiknak. Jó kölyökkori szocializációt és megfelelő képzést igényel ahhoz, hogy jó társ váljon belőle.

 
Legfőbb tulajdonságai: Mókás, kedves megjelenésű, élénk mimikájú, éber, tüzes, bátor. Szereti a gyerekeket.
 
Alkalmazása: Fő feladata a nyájőrzés, de jól bevált házőrzőnek, sőt kedvencnek is.
 
Profil: nyájőrző, házőrző.

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a svéd juhászkutya korát emberi években!

Egy 1 éves svéd juhászkutya emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagy mozgásigényű kutya, aki kis mérete miatt jól tartható lakásban akkor ha mozgásigényét megfelelően ki tudják elégíteni. Nagyon szeret labdázni, apportírozni és jól bírja a hosszú túrákat, sétákat, akár póráz nélkül is elengedhető. Kiváló agility versenyző. Ügyességi próbákon való részvétele nagyon ajánlott. Svéd származásának köszönhetően inkább a hidegebb éghajlatot kedveli. Rövid lábai és hosszú háta miatt kölyökkorban óvni kell a "magas helyekről" például fotelről való leugrástól, mert gerince könnyen megsérülhet. Felvenni is csak úgy lehet, ha a mellső lába mellett a feneke alá is alátesszük a kezünket, miközben felvesszük. Emberközpontú, ezért nem tudja elviselni, ha külső kennelben a gazditól távol kell élnie mindenféle emberi interakció nélkül.

Ápolás, tisztántartás

Kemény, közepes hosszúságú szőrzete könnyen ápolható. Érdemes hetente egyszer átfésülni, kivéve vedlési időszakban, olyankor ajánlott naponta eltávolítani az elhalt szőrszálakat. A Vallhund szőrzete nem igényel különleges vágást. Karmait röviden ajánlott tartani, ezért 1-2 havonta vágni szükséges. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Egy nagyon egészséges fajta, de náluk is előfordulhat csípő diszplázia és szembetegség (progresszív retina atrófia, retinopátia).

Betegségek, amire hajlamos

Svéd juhászkutya tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 6 db

Kölyök svéd juhászkutya képek

Svéd juhászkutya, vallhund kölyökSvéd juhászkutya cuki kölyökSvéd juhászkutya, vallhund édes kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 11 hónap, 3 hét ezelőtt

  Fürge, okos, tanulékony és csodás lény.

  A háta igen nagy odafigyelést igényel kölyökkorban, nehogy megsérüljön.

  Már kölyökkorban nagy a terelőösztöne, ezért az idegenek lábát szereti megcsipkedni. Kutyasuli ajánlott, hogy ezt a szokását le tudja vetkőzni.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Svéd juhászkutya tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Svéd juhászkutya tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Svéd juhászkutya tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.