Szálkásszőrű német vizsla

101 értékelés alapján
Szálkásszőrű német vizsla
Szálkásszőrű német vizsla kutya
Szálkásszőrű német vizsla kölyök kutya
Szálkásszőrű német vizsla cuki kölyökkutya
Szálkásszőrű német vizsla felnőtt kutya
Szálkásszőrű német vizsla
German Rough-haired Pointing Dog, Deutsch Stichelhaar
Németország

A Szálkásszőrű német vizsla egy szeretetteljes, barátságos, intelligens, hűséges, védelmező, fogékony és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fehér alapon barna foltokkal.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatóság: vadászat, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:

Mozgásigény

 • Intenzív:
 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Szálkásszőrű német vizsla eredete

származás: Németország
Már a 16. században ismertek Németországban bizonyos durva, erős, többé-kevésbé hullámos szőrzetű ebeket, amelyeket időnként szálkás szőrű, időnként pedig lengyel, orosz, svéd vagy dán víziebeknek neveztek. Ezek az ebek - miután különböző rövid szőrű fajtákkal keresztezték őket - az éghajlati viszonyok következményeként lassan átalakultak szálkás szőrű kutyákká.

A legrégebbi német vizslafajta.

1888-ban Hans Von Kadisch kynológus megállapította, hogy a német szálkásszőrű vizsla egy drótszőrű változat és semmiképpen nem a rövidszőrű egyik válfaja. Így a szálkásszőrű nem egy új tenyésztési formának az eredménye. Hanem az egyes tartományokban még megmaradt egyedeknek fejlesztéséből és tenyésztéséből adódik.

1892-ben megalakították a Szálkásszőrű Német Vizsla Klubot, amely 1976-ban vette fel A Német Szálkásszőrű Egyesület nevet (Verein Deutsch Stichelhaar). Az egyesület kezdettől fogva elutasította az angol fajtákkal történő keresztezést.

Megjelenés

Méret

Leírás

Erős alkatú, közepes termetű, izmos kutya.

Feje hosszú, szögletes, stopja kifejezett, koponyája lapos. Orrháta egyenes, orrnyílásai szélesek, nyitottak, orrtükre a szőrzet színének megfelelően sötét- vagy világosbarna, fogazata ollós harapású.

Szeme ovális, barna színű, füle lelóg, közepes nagyságú.

Háta egyenes, széles, fara kissé csapott.

Végtagjai erősek, jó csontozatúak.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő hetente párszor átfésülni egy fém sörtéjű kefével
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor és éber típus
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban és kertben tartani.
 • Aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. De az ajánlott sportolási lehetőségek számára a legjobbak, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

Kemény, durva, érdes tapintású, ám a fedőszőrök alatt puha, finom aljszőrök találhatók. Az aljszőrzet nyáron teljesen hiányozhat. A torok-, mell- és hasi részeken a szőrzet hosszabb. Szőrzete mintegy 4 cm hosszú, merev, kemény, kefeszerűen felálló, a lábszárak hátulsó felületén zászlót alkot, a pofáján bajusz található. Dús szőrzettel borított farkát felére csonkolják. Színe barna és fehér, ill. szürkésbarna nagyobb foltokkal.

Fehér alapon barna foltokkal. Előfordul még: barna deres kisebb-nagyobb fehér foltokkal, fehér alapon barnás rész vagy tiszta barna.

Szálkásszőrű német vizsla természete

Engedelmes kutya, de néha makacs és erős akaratú.

Nagyon barátságos a gyerekekkel és szereti családját. Az idegenekkel szemben és más kutyákkal szemben tartózkodó.

Jó tulajdonságú, nyugodt természetű mindenes vadászkutya. Tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Tenyésztését nagyon szigorúan szabályozzák. Sokszínű vadászképességgel kell rendelkezniük. Ezért is a szálkásszőrű német vizsla sohasem ideges, mindig kiegyensúlyozott, megbízható kutya. Jó karakterű fajta, határozott kiállású nyugodt és kiegyensúlyozott idegrendszerű.

Bátor és könnyen alkalmazkodik környezetéhez. Nagyon játékos, hűséges és engedelmes. Előfordulhat, hogy egy személyhez kötődik nagyon.

Jól kijön más kutyákkal és megfelelő szocializáció estén egyéb háziállatokkal is. A gyerekekkel barátságos, játékos. Idegenekkel szemben is barátságos, de ha nincs otthon a család akkor megvédi azt. Könnyen kezelhető és gyorsan tanul.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a szálkásszőrű német vizsla korát emberi években!

Egy 1 éves szálkásszőrű német vizsla emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A német szálkásszőrű vizsla egy energikus, aktív vadász, aki imád a szabadban lenni. Sok testmozgásra van szüksége minden nap. Nagyon szeret túrázni és futni. Mozgásigénye nagy, de ha megkapta a megfelelő mozgást, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Elsősorban azonban vadászkutya, aki nagyon szereti ha van dolga. Vadászat mellett nagyon szeret úszni, apportírozni, imádja a hosszú sétákat. Engedelmessége miatt lehet póráz nélkül, sőt ajánlott is így sétáltatni. Mozgásigénye nagy, szeret játszani, úszni, apportírozni. Úgy tenyésztették, hogy sok energiája és kitartása legyen. Ha ezt a fajtát választod, légy kész arra, hogy sok edzést és mentális stimulációt kell biztosítanod számára. Ha eleget mozgott, akkor a lakásban nyugodtan viselkedik, de nem ajánlott csak lakásban tartani. Kennelben való tartásra sem alkalmas. Naponta legalább egy órát kell póráz nélkül szaladgálnia. Szeparációs szorongásban szenvedhet, ha túl sokáig marad egyedül. Ebben az esetben rossz viselkedésformák rögzülhetnek, mint például az ugatás, ásás és rombolás. Egy unatkozó német vizsla pedig szabadulóművésszé válhat. Kennelben, lakásban és kocsiban is jól viselkedik.

Ápolás, tisztántartás

Elég hetente párszor átfésülni egy fém sörtéjű kefével. De egy alapos átfésülés után is megmarad a kócos jellege. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A következő betegségekre hajlamos: csípődiszplázia, entropian, szürkehályog és Von Wildebrand-kór. Gyomorcsavarodásra, puffadásra hajlamos fajta, ezért étkezések után 1 órán belül nem javasolt a sétáltatása. Táplálása több kisebb étkezésből álljon.

Betegségek, amire hajlamos

Szálkásszőrű német vizsla tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db

Kölyök szálkásszőrű német vizsla képek

Szálkásszőrű német vizsla kölyök kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 7 hónap ezelőtt

  Ugyan nagyon ritka fajta, de az összes német vizslára általában is jellemző a munkakedv, az állandó pörgés és a gazdához való hűség.

  Az egyedüllétet nem bírja

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Szálkásszőrű német vizsla tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Szálkásszőrű német vizsla tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Szálkásszőrű német vizsla tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.