Szamojéd

9.45 értékelés alapján
Szamojéd
Szamojéd kutya
Szamojéd kölyök kutya
Szamojéd kutya
Szamojéd kutya
Szamojéd
Szamojéd anya és kölyökkutya
Szamojéd
Sammy, Samoyed, Samoiedskaya Sobaka, Bjelkier, Nenetskaya Laika, Smiley, Samoyedskaya
Oroszország

A szamojéd egy éber, vidám, energikus, barátságos, kedves, független, intelligens, élénk, hűséges, játékos és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: krém, arany, fehér.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága széleskörű: munkakutya - szánhúzás, terelés, őrző-védő

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Szamojéd eredete

származás: Oroszország
A Szamojéd egy ősi munkakutya. A Szibériában és Észak-Oroszországban élő szamojéd népcsoportról kapta a nevét. Szánhúzásra, rénszarvasterelésre, tulajdon őrzésére használták elsősorban.

Mint a nevéből is kiderül, a spiccekhez tartozik. Őshazája a volt Szovjetunió távoli Északkeleti területe - az Ob és a Jenyiszej közötti vidék. A szibériai szamojédok szánhúzásra használták ezeket a nagyon erős, meglehetősen vad, szolgálatkész, munkaszerető, értelmes állatokat.

Nansen első sarki expedíciója (1893-1896) fehér és fekete-fehér színű szamojédeket vitt magával; egy másik neves felfedező, Scott ugyancsak alkalmazta - igaz kevesebb sikerrel - ezt a fajtát a végtelen hó birodalmában.

A szamojéd kutya mindenhova követte gazdáját, nagy hidegben megvédte azzal, hogy ráfeküdt és melegen tartotta.

Európába a különböző felfedező expedíciók során került, illetve Ernest Kilburn Scott felfedező zoologus hozta Angliába 1889-ben.

Első fajtastandardját is Angliában állították össze, az első fajtaleírásban még fekete és barna kutyák is szerepelnek, de később a fehér szín lett az elfogadott.

Hivatalosan 1927-ben ismerte el Az United Kennel Club. Az Amerikai Kennel Club 1906-ban ismerte el.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Szamojéd egy nagyon szép spitzjellegű, kedves természetű kutya, akit régen nagy becsben tartottak, mert nélkülük nehéz lett volna átvészelni a nagy hideget.

Közeli rokona az eszkimó kutyának, de valamivel vastagabb csontozatú és nehezebb, mint például a szibériai husky, ezért inkább állóképessége, mint gyorsasága teszi oly hasznossá.

Ez a hófehér spitz alkata bájos, rugalmas, magabiztos és erőt sugároz. Ék alakú feje, elkeskenyedő, széles és enyhén koronás. Mélyen ülő, mandulavágású szemei sötétbarnák és egymástól távol állnak. Fülei felálló, háromszög alakú és füllhegye kissé lekerekített.

Törzse erőteljes, izmos, karcsú, zömök megjelenésű. Hossza kissé hosszabb, mint magassága. Végtagjai izmosak, egyenesek, farka hosszú, magasan tűzött és hátára kunkorítja.

Aljszőrzete puha, rövid és vastag, hosszú fedőszőre pedig vastag, dús, egyenes.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: a bunda rendszeres kefélése javasolt.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a rendszeres ápolás csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem feltétlen riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideg időjárást, de a meleget nehezen viseli. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

 

Szőrzet: hosszú

Aljszörzete puha, rövid és vastag, hosszú fedőszőre pedig vastag, dús, egyenes. Színe hófehér, de lehet sárgásfehér, tejszín vagy elefántcsontszín.

hófehér

Szamojéd természete

Ez a mosolygós, barátságos kutya sokakat rabul ejt. Egyáltalán nem agresszív, gyerekekkel nagyon jó játszópajtás, imádja őket, nagyon türelmes.

Mivel eredetileg vadászkutyaként is használták, ezért más háziállatokkal való szocializálása igen fontos. Más kutyákkal jól kijön.

Általában könnyebben taníthatók, mint a többi szánhúzó fajta, de elég makacs és önfejű és következetes nevelésre van szükség. Kiválóan alkalmas különböző kutyás sportokra is.

Jó jelzőkutya, sokat ugat, de idegenekkel szemben is barátságos, így nem jó házőrzőnek.

 
Legfőbb tulajdonságai: Méltóságteljes, határozott, félelmet nem ismerő, de soha nem hamis, engedelmes. Egyetlen hibája, hogy elég sokat és hangosan ugat.
 
Alkalmazása: Évszádokon át szánhúzásra használták az Ob és a Jenyiszej közötti vidéken élő szamojédok. Robert Scott, a neves sarkkutató 1889-ben több ilyen kutyát vitt magával Angliába, ahol "tökéletesítették" a fajtát. Sokoldalú munkakutya, de napjainkban főként kedvencként tartják.
 
Profil: munkakutya, kedvenc.

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 3-4 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a szamojéd korát emberi években!

Egy 1 éves szamojéd emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagy mozgásigényű, de ha megkapta a megfelelő mozgást akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Hajlamos az elkóborlásra, így jól elkerített kertben kell tartani. Bundája miatt a hideget jobban kedveli. Viszont szép kertet nem lehetett mellette tartani, mert szeret ásni. Napi rendszeres sétára, mozgásra van szüksége. Magas a napi mozgásigénye, mivel dolgozó fajta. Egy egyszerű napi séta nem lesz elegendő számára - futtatni kell őket, vagy munkát kell kapniuk. A fajta kiválóan teljesít különféle kutyás sportokban, mint például az agility vagy terelés.

Ápolás, tisztántartás

Bár hosszú szőrű kutya nem igényel nagy gondoskodást szőrzete. Hetente egyszer elegendő átkefélni. A fésüléssel is óvatosan kell bánni, hogy ne sértsük meg az aljszőrzetet. Vedlési időszakban ritka fésűvel lehet eltávolítani az elhalt szálakat. Karmait ajánlott röviden tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (bőr, fül, orr, száj, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta kétszer javasolt etetni. Friss, tiszta vizet pedig mindig kell neki biztosítani. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ebben az esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos csípő diszpláziára, cukorbetegségre, hypothyreosis-ra és némelyik bőrallergiára (ekcémára). A kanoknál előfordulhat szembetegség (progresszív retina atrófia (PRA))

Betegségek, amire hajlamos

Szamojéd tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

Kölyök szamojéd képek

Szamojéd kölyök kutyaSzamojéd kutyaSzamojéd kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 5 hónap ezelőtt

  Gyermekeim nagyon szeretik, igazán kedves és hűséges típus. Minden családnak ajánlani tudom, aki esetleg még hezitál.

  A miénk nem szeret egyedül maradni

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 7
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  Hol lehet kapni???

  Kár hogy 12 - 13 évig élnek 😢

  De olyan cukik. Romániában nem lehet kapni?

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  Elbűvölően elegáns és nagy munkakeddvel megáldott kutya.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 4 hónap, 3 hét ezelőtt

  Nagyon jo

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 5 hónap, 1 hét ezelőtt
  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Szamojéd tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Szamojéd tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Szamojéd tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.