Tibeti masztiff

101 értékelés alapján
Tibeti masztiff
Tibeti masztiff
Tibeti masztiff felnőtt kutya
Tibeti masztiff kölyök
Tibeti masztiff kölyök kutya
Tibeti masztiff kölyökkutya
Tibeti masztiff
Tibeti masztiff
Do-Khyi, Dok-Khyi, Tsang-khyi, Tibet Mastiff, Tibetan Mastiff, Tibetan Dogge
Kína

A Tibeti masztiff egy rendkívül intelligens, védelmező, hűséges és erős akaratú ám nehezen szocializálható fajta.
Színük: fekete, barna, kék, szürke, piros.
Nem rendelkezik nagy mozgásigénnyel, mégis egészsége megóvása miatt rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: terelés, őrző-védő.

Arisztotelész állítása szerint a Tibeti masztiff: "Alighanem a kutya és a tigris kereszteződéséből származik."

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Tibeti masztiff eredete

származás: Kína
A hazájában do khyinak ("megkötve tartott eb") nevezett eb a Himalája felföldjén alakult ki. Arisztotelész és Megasztenész már i.e. 327-ben beszámol a nagyon erős csontozatú, busa fejű, lógó fülű indiai kutyákról.
Marco Polo (1254-1324) tibeti kutyákról szóló beszámolóját gyakran idézik. A híres utazó után fél évszázadon át semmit sem hallani a fajtáról európában, csupán a XIX. században bukkannak fel ismét a tibeti kutyák leírásai, immáron kinológia munkákban. Kreitner, Széchenyi gróf kísérője szerint a tibeti kutyasokban hasonlít az újfundlandira, de jóval nagyobb a feje, és sörényszerűen növő tarkószőrzete imponáló vadságot kölcsönöz külsejének.
Érdekes, hogy az európaiak szinte az összes tibeti fajtát tévesen nevezték el: ahogyan a tibet spániel nem spániel, és a tibet terrier sem terrier, úgy a tibet masztiff sem masztiff, hanem hegyikutya. Elsősorban nyájak, de házak, kolostorok és paloták őrzésére is használták hazájában.
A tibetiek nagyon kedvelték a szemük fölött cser foltokat viselő egyedeket. Ezeket a jegyeket második szempárnak nevezték, és úgy tartották, a kutyaezzel a szemével akkor is lát, ha az igazit becsukja. A fej és a sörény vad megjelenését jakszőrből készült, vörösre festett gallérral fokozták, hogy házőrző kutyáik ég félelmetesebbnek tűnjenek.
A keskeny hegyi ösvényeken egyébként teherhordóként is használták a tibeti masztiffot.

A fajta nyugat-európába a XIX. század közepén jutott el, 1847-ben például Lord Hardinge küldött Viktória királynőnek egy tibeti masztiffot Indiából, 1876-ban pedig a walesi herceg vitt két ilyen ebet Londonba. A fajta tenyésztése azonban csak az 1920-as évek végén kezdődött, Angliában. Irma Bailey öt nagyszerű, közvetlenül Tibetből származó egyedre tett szert. Ígéretes tenyésztői munkáját P.B. Bates folytatta.

Megjelenés

Méret

Leírás

Komor tekintetű, nagy fülű, egy kicsit az újfundlandira hasonlító eb.

Fekete, illetve zsemlyeszínű szőrzete durva és kemény. Feje hatalmas, fülei ugyancsak nagyok, szorosan a fejéhez simulva lelógnak.

Törzse rendkívül erős, izmos, háta egyenes, mellkasa rendkívül széles, mély. Lábai oszlopszerűek, erőteljes csontozatúak, izmosak. Farkát a hátára kunkorítva hordja, farka végén a szőr rendkívül hosszú, dús, hatalmas csokrot alkot.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: a bundarendszeres kefélése ajánlott
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Figyel a gazdira és hallgat rá. Olykor megmakacsolhatja magát.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt rettenthetetlen módon meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi:  kertben tartása javasolt teste nem tudja kezelni a meleg időjárást. Lakásban tartáskor elengedhetetlen a kutya mozgásigényének kielégítése.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 év feletti gyerekeknek.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

selymes tapintású, vízlepergető. Szőrzete durva és kemény. Farka végén a szőr rendkívül hosszú, dús, hatalmas csokrot alkot. Színe fekete-cser, sárgásbarna, kékesszürke.

Tibeti masztiff természete

Kísérő- és őrző-védő kutyaként hosszú időre van szüksége a teljes kifejlődésig, melyet a nőstények csak 2-3, a kanok 4 évesen érnek el.
 
Eredendően önálló területvédelemre kialakított fajta - a többi nagytestű pásztorkutyával egyetemben - teljesen másfajta hozzáállást igényel, mint az őrző-védő munkakutyák.  Az idegenekkel szemben elutasító, ebben nem köt kompromisszumot, bizalmatlan. A rábízott terület védelme vérében van. Mindehhez hozzájárul, hogy munkája során mindig is önálló döntések meghozatalára kényszerült, tehát nem parancsra, hanem saját belátása szerint cselekedett. Ezért sokszor önfejű és makacs lehet.
 
Megfigyelőképessége nagyon jó, új feladatokat gyorsan elsajátít, de hajlamos felülbírálni az utasításokat, és csak akkor engedelmeskedik, ha értelmét látja. Öntudatos karakter, a kényszert nem viseli el.
 
Családjában a do-khyi odaadó, szelíd óriásként éli mindennapjait, aki állandóan szerettein tartja őrködő tekintetét. Nagyobb gyermekeknek ajánlott fajta, akik nem tekintik játéknak.
 
Harcias más kutyákkal szemben. Elsőkutyás gazdiknak nem ajánlott fajta. Tartása elsősorban olyan határozott és következetes embereknek ajánlott, akik tisztelik ezt a nagyszerű, önálló szellemű, büszke kutyát.
 
 
Legfőbb tulajdonságai: Vad, félelmet nem ismerő, önálló.
 
Alkalmazása: Valamikor régen a jószágot őrizte a farkasoktól, leopárdoktól és mindenfajta ellenségtől, félelmetes őrző-védő kutya.
 
Profil: mindenes munkakutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a tibeti masztiff korát emberi években!

Egy 1 éves tibeti masztiff emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A mai napig igen fejlett vadászösztönnel rendelkezik, ezért pórázon sétáltatása javasolt. Imádja a hosszú sétákat. Ilyenkor olyan távolságokra is elbóklászik gazdájától, ami más fajtánál már kimeríteni a szökés fogalmát, ám az ő felfogása szerint csak a gazda körüli terület feltérképezése a cél. Egyébként rendszeresen azonos helyen sétáltatva megvédendő territóriumát kiterjeszti a sétaútvonalra is, ezért ott szabadon engedni csak igen körültekintően szabad. Aktivitási szintje közepes, napi 45-60 perc aktív játékra/sétára és mozgásra van szüksége. Mindennap szüksége van megfelelő mennyiségű mozgásra, hogy elégethesse felesleges energiáit, és ezzel a lehető legjobb családtaggá váljon. A séta minden nap kötelező. Nagy kutya, és bár örömmel fedezi fel a hátsó udvart, mégis minden nap ki kell vinni és szocializálni kell, hogy temperamentuma kiegyensúlyozott legyen. Felnőtt kutyaként általában kevésbé aktív, de mindig éber és védelmező. Hegyi kutyaként a kánikulát nehezen viseli, és értelemszerűen lakásban való tartásra sem igazán alkalmas. A legideálisabb számára egy nagyméretű kert, ahol kedvére önállóan körbejárhatja az egész területet, s amelynek stratégiai pontjain békésen elszunyókálhat napközben. Éjszaka aztán minden megváltozik. A do-khyi az alkonyat beköszöntével aktivizálódik, és egész éjszaka éberen járőrözik a kertben, ahol semmi sem kerüli el figyelmét.

Ápolás, tisztántartás

Célszerű minden nap megfésülni vagy kikefélni a szőrét. A tappancsára ügyeljünk, távolítsuk el az apró köveket, és a talppárnák között növő szőrszálakat. Egy saras kutya bundája száradása után tisztává válik, ugyanis a kosz kipereg belőle. Samponos fürdetése félévente ajánlott. Füleiket, hallójárataikat rendszeresen javasolt ellenőrizni van-e benne kosz és körmüket rövidre kell vágni. Körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Gyomorcsavarodásra hajlamos fajta, így naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Egészségügyi problémák: csípő és könyök diszplázia, entropium, hypothyreosis, gyomorcsavarodás.

Betegségek, amire hajlamos

Tibeti masztiff tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 12 db

Kölyök tibeti masztiff képek

Tibeti masztiff kölyökTibeti masztiff kölyök kutyaTibeti masztiff kölyökkutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 9 hónap ezelőtt

  csodálatos méretűk oda-adásuk keménységűk ugyanakór egy nagy mackók gazdival megbizható fajta

  a meleget nem birják

  Hozzám véletlenűl kerűlt két tibeti mastiff mentettem őket megszeretem és azótta tudatóssan 16 mastiff gazdája vagyók nagyon szeretném ha nem kiváltság lenne ez a fajta éppen ezért az én almom ólcsó hogy ne a pénz domináljon véleményem szerint szegényebb emberek is nagyon jó gazdák tudnak lenni A lényeg a kutya családtag legyen egy társ én nem a kutyáimból szeretnék megélni dolgózom és az hogy tenyésztem ez csak egy szerelem nem pénz forrás kutyáim jó vérvónalból championok

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Tibeti masztiff tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Tibeti masztiff tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Tibeti masztiff tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.