Törpe pinscher

105 értékelés alapján
Törpe pinscher
Törpe pinscher felnőtt
Törpe pinscher kölyök
Törpe pinscher cuki kölyök
Törpe pinscher édes kölyök
Törpe pinscher felnőtt
Törpe pinscher felnőtt profil
Törpe pinscher
Miniature Pinscher, Reh Pinscher, Zwergpinscher, Min Pin, Zwergpinsc, Minidoberman, Rehpinscher, King Of The Toys
Németország

A törpe pinscher egy éber, energikus, barátságos, független, lojális, vidám és érzékeny fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna, piros.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: engedelmességi versenyek, családi kedvenc.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Intelligens:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Törpe pinscher eredete

származás: Németország
Németországban és Skandináviában már évszázadok óta ismerik ezt a jellegzetesen peckes járású kiskutyát.

Kicsinyített dobermannak látszik, pedig nincs köztük rokoni kapcsolat. Egy másik félreértés, hogy a Manchester Terrierhez kapcsolódik. Bár hasonlítanak egymásra, mégsincs köztük kapcsolat. Eredetüket tekintve a tacskó és olasz agár keresztezéséből létrejött fajta.

A tenyésztés célja, hogy jó patkányvadászt kapjanak.

A miniatűr pinscher tenyésztése 1895-ben indult, amikor német tenyésztők létrehozták a Pinscher Klubot, amely később Pinscher-Schnauzer Klub néven vált ismertté. Ekkor készült az első fajtastandard. A miniatűr pinschereket először 1900-ban mutatták be Németországban a stuttgarti kutyakiállításon. A fajta ekkor szinte még ismeretlen volt hazáján kívül.

1905-től az első világháborúig a miniatűr pinscher gyors népszerűségre tett szert Németországban. Az első világháború után Németországon kívül, már a skandináv országokban is dolgoztak tenyésztők a vérvonal javításán.

Az 1920-as években került Amerikába, ahol nagyon megkedvelték. 1929-ben alakult ki a Miniatűr Pinscher Club of America, Inc..

1929-ben az AKC elismerte a fajtát. Ekkor a Törpe pinscher a Terrier csoportban volt megtalálható. 1930-ban új csoportba kerültek, Pinscher (Miniatűr) néven.

1972-ben kapta meg a ma is használatos Miniature Pinscher nevet.

Megjelenés

Méret

Leírás

A törpe pinscher egy lendületes mozgású, táncos léptű kiskutya, úgy mozog, mint a lovak az ügetőn.

Feje arányos testével, koponyája keskeny, elkeskenyedő, fejeteteje lapos,  fekete szeme közepes nagyságú, enyhén ovális, füle magasan tűzött v alakú, lehet felálló és lelogó is, ajkai szorosan záródnak, harapása ollós.

Fülét az Egyesült Államokban és más országokban is hegyesre vágják, kupírozzák, ezt Nagy Brittaniában tiltják. 

Nyaka elegáns, izmos, törzse szögletes felépítésű, háta egyenes, izmos, fara enyhén csapott, mellkasa mély, hasa felhúzott, farka magasna tűzött, dejócskán megkurtítják általában.

Mellső végtagjai egyenesek, a hátsók izmosak, széles medencét zárnak közre, mancsa rövid, kerek, ujjai jól íveltek, karmai sötétek. Bundája rövd, sima és csillogó.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: a bunda rendszeres kefélése javasolt, hogy az elhullot szőrszálakat kiszedhessük a szőrzetből.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Azonban makacssága miatt előfordulhat hogy falakba ütközünk. Mindezt következetes képzéssel és megfelelő higgadtsággal kompenzálhatjuk.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban tartható, teste nem képes megfelelően kezelni a hideg időjárást.
 • Aktív: elfoglalt gazdiknak nem megfelelő fajta. Sok testmozgásra van szüksége, hogy alakját és szellemi fittségét megőrizze.
 • Gyerekeknek ajánlott fajta: leginkább 6-8 év feletti gyerekeknek javasolt, vagy azoknak, ahol a kutya a kisgyermekkel együtt nő fel és megfelelő képzésben részesül.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

sűrű, sima és csillogó. Színek: Egyszínű: Őz-vörös, vörösesbarnától a sötét vöröses-barnáig. Fekete-cser: Lakk fekete, vörös illetve barna jegyekkel.

Örökbefogadnál egy törpe pinschert?

Mogyi
Mogyi

9 év 4 hónapos rövid szőrű kistermetű lány Törpe pinscher

Itt találhatod:

Budapest

Megnézem az összeset (2)

Törpe pinscher természete

A törpe pinscher a német pinscher tökéletesen kicsinyített mása, annak minden előnyével.

Egy figyelmes, intelligens és nagyon engedelmes kutya. Ugyan apró termetű, de nagyon bátor, egy nála kétszerte nagyobb állat bátorsága szorult belé.

Jó házőrzőnek, de nagyon szeretetreméltó házikedvenc és patkányfogónak is kiváló. A gyerekekkel általában jól kijön ha azok nem bosszantják. Apró termete miatt inkább 10 év feletti gyermekeknek ajánlott.

Más kutyákkal szemben dominánsan viselkedhet, de a családban élő kutyákkal jól kijön. Egyéb háziállatokkal, macskákkal való együttélésében nincs probléma. Idegenekkel szemben bizalmatlan.

Tanítása könnyű, de fontos a következetesség és határozottság tanításánál. Méretét meghazudtolóan, egy igazi energiabomba, amely mellet igen élénk típus. A játékok királyának is nevezik, mert annyira szeret játszani.

Szeretetteljes családjával, imád minddenkit szórakoztatni, és gyakran játssza a ház bohócát, hogy megkapja a számára fontos figyelmet.

Nagyon kíváncsi és kitűnő megfigyelő. Jól képzett menekülőművész. Bárhonnan képes elszökni.

Első kutyatulajdonosok számára nem ajánlott fajta. Ha a gazdi nem kutyaként és kellő következetesség hiányában neveli, intelligenciájának köszönhetően gyorsan zsarnokká válhat.

Lelkes, magabiztos személyiségű, mindig készen áll a cselekvésre.

 

Legfőbb tulajdonságai: Bár neve németül harapóst jelent, a pincser kedves, odaadó, melegszívű kutya. Okos, engedelmes, könnyen képezhető. Hangja félelmetes, és bizony nemcsak ugat, hanem - ha kell - harap is.
 
Alkalmazása: Kertek és autók megbízható őre, gyerekek hűséges játszótársa. Kedvencként is tartják.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a törpe pinscher korát emberi években!

Egy 1 éves törpe pinscher emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Veleszületett intelligenciája és alkalmazkodóképessége révén rövidszőrű törpekutyaként még kis lakásban is jól tartható. Bár kistermetű, de mozgásigénye hatalmas. Tartható lakásban, de mindig teret kell neki biztosítani, hogy szaladgálhasson, hogy póráz nélkül futhasson. Szereti a labdajátékokat is, az agility-versenyeken szép eredményeket érnek el. Hihetetlen sebességgel, ügyesen, fordulékonyan teljesítik az akadálypályát. Érzékeny a hidegre. Ügyelj arra, hogy egy pulóvert vagy kabátot mindig adj rá, amikor igazán hideg időben mentek sétálni. Minden nap legalább egy 20-30 perces sétára/ játékidőre van szüksége, vagy napi kétszeri 10–15 perces sétára, hogy testi és lelki egészségét fenntarthassuk. Tartása következetességet igényel. Kis termete ellenére sportos és mozgékony.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetápolási igénye nem nagy, elég vedlési időszakban egy puha gumikefével eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Egy nedves ruhával áttörölve fényesebbé tehetjük a bundáját. Karmait röviden ajánlott tartani, ezért 1-2 havonta vágni szükséges. A gyakori fürdés nem ajánlott, mert bőre kiszárad. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges típus, de a következő betegségek előfordulhatnak: Perthes-kór, patella ficam, hypothyreosis, epilepszia, cukorbetegség, progresszív retina atrófia, látóideg hypoplasia, zöldhályog és a veleszületett süketség.

Betegségek, amire hajlamos

Törpe pinscher tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

2 - 4 db

Kölyök törpe pinscher képek

Törpe pinscher kölyökTörpe pinscher cuki kölyökTörpe pinscher édes kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 3 év, 11 hónap ezelőtt

  Talán meg kellet volna említeni hogy van belőlük kisseb testű is mint az enyém ! 6 éves és 2 kiló 20 deka az egész kutya !!

  Jónak tartom a leìrást és a bemutatást

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 8 hónap ezelőtt

  Okos,èdes,imàdnivaló

  Nincs

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 5 hónap, 2 hét ezelőtt

  Szep es kedves.

  Nincs

  Nagyon szofogado,setalaskor nem kell hasznalnom a porazt ,nem megy el mellolem.Este amikor szolok neki Lili lefekves megy ki a konyhaba es lefekszik az agyaba,es betakarjuk.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 3 hónap ezelőtt

  Kedves,barátságos,tanulékony.

  Imádom ❤ Nagyon szófogadó,mondjuk kicsi kora óta foglalkozva van vele. Imád labdázni. 7éves 2kg 30dkg. Nagyon ragaszkodó és figyelmes.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 12 hónap ezelőtt

  Tanulékony, barátságos, játékos

  Nem tapasztaltunk.

  Molly kutyánk lassan 2 éve van nálunk, nagyon szeretjük, szuper kutyus, nálunk családtag.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Törpe pinscher tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Törpe pinscher tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Törpe pinscher tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.