Törpe schnauzer

102 értékelés alapján
Törpe schnauzer
Törpe schnauzer kölyök
Törpe schnauzer felnőtt
Törpe schnauzer cuki kölyök
Törpe schnauzer felnőtt
Törpe schnauzer felnőtt mozgásban
Törpe schnauzer édes kölyök
Törpe schnauzer
Zwergschnauzer, Miniature schnauzer
Németország

A törpe schnauzer egy éber, barátságos, intelligens, enegrikus és játékos fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, ezüst, fehér.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatóság: engedelmességi versenyek, vadászat, nyomkövetés, házőrzés és nem utolsó sorban családi kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Törpe schnauzer eredete

származás: Németország
Jelenleg méretük szerint háromféle típust különböztetünk meg: törpe, közép és óriás.
Már a 16. századi feljegyzésekben is szerepel a schnauzer őse.

Őséről Krichler 1842-es írásban arról írt, hogy ezek a kutyák mennyire szerették az istállóban élő lovakat és a kártevőket (egerek és patkányok) mennyire jól irtották. Feladatuk így az élősködők távoltartása és kiirtása volt, illetve éjjelente a lovakat és a gazdák szerszámait őrizték. Mindamellett nappal a fuvaroskocsikat kísérték, amely akár napi 30km távolság is lehetett.

A fajta erényeire később az arisztokrácia is felfigyelt, és a schnauzer hamarosan már elegáns hátaslovak mellett kísérte nemes gazdáit. Kiállításon az első pinscherek 1879-ben jelentek meg.

1880-ban állították össze az első hivatalos fajtastandardot. Ebben a színeket is meghatározták méretenként. Az óriás és a közép schnauzer fekete vagy só-bors színű lehetett, míg a törpe schnauzer e két szín mellett fehér vagy fekete-ezüst is lehetett.

Az óriás schnauzert sokáig nem említik a korabeli dokumentumok, először csupán 1935-ben adott róla rövid áttekintést dr. E. Harms, aki figyelemmel kísérte az óriás schnauzer kialakulását. Az óriás schnauzer csak 1909-ben tűnt fel a müncheni kiállításon, és akkora sikert aratott, hogy még abban az évben megalakult a Müncheni Schnauzer Klub, mely müncheni vagy sörschnauzerekként nevezte a nagytestű fajtát. Az óriás schnauzer név 1910-ben alakult ki. Tenyésztésükben óriás uszkárok és német dogok is részt vettek.

A törpe schnauzer sokáig egyet jelentett a korabeli majompinscherrel. 1899-ben jelöltek ki külön osztályt a durvaszőrű törpe pinscher és a majompinscher számára. Megközelítőleg ebben az évben kezdődhetett a törpe schnauzer története.

A schnauzer eredeti feladatai közé tartozott a kártevőirtás, illetve kísérő - és őrkutyaként is meg kellett állnia a helyét.

Megjelenés

Méret

Leírás

A törpe schnautzer egy négyzetes, zömök kutya.

Magassága majdnem megegyezik hoszával.

Feje hosszú, fokozatosan keskenyedik, koponyája lapos, orrháta egyenes, ovális szemét sűrű szemöldök borítja.

V alakú fülei magasan tűzöttek és lelogóak. Harapása ollószerű. Nyaka hosszú, szépen ível, háta rövid, kissé ívelt, ágyéka rövid és széles, fara enyhén lejt, mellkasa mély, a könyöke alá ér, hasa kissé felhúzott.

Végtagjai egyenesek, farka magasan tűzött, felálló sarló vagy szablya alakú, de sokszor kurtítják. Bundája duplarétegű, aljszörzete sűrű, fedőszőre drótszerű, szálkás, meres és sűrű.

A fülein és koponyája tetején a szőr rövidebb, mint máshol. Hosszú, bozontos szemöldöke van és hosszú szakála. Színe lehet fekete, fehér, szürkésfekete, ezüst-fekete.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres fésülés, alkalmankénti trimmelés szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi: trimmelés után elhanyagolható az elhullajtott szőrszálak mennyisége
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Figyel a gazdira és hallgat rá.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható, teste tudja kezelni a hideg és meleg időjárást is.
 • Meglehetősen aktív: szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Bundája duplarétegű, aljszőrzete sűrű, fedőszőre drótszerű, szálkás, merev és sűrű. A fülein és koponyája tetején a szőr rövidebb, mint máshol. Hosszú, bozontos szemöldöke van és hosszú szakálla. A kemény, drótos szőrzet meglehetősen időjárásálló. A pofaszakáll célja a régi időkben: a harcias patkányok ellen nyújtott védelmet a kemény, szúrós szőrzet.

ezüst-fekete

Törpe schnauzer természete

A törpe schnauzer egy élénk, értelmes, rámenős, jóindulatú, játékos, éber, kiváló jelzőkutya, de nem ugatós. A törpe schnauzer ugyan a közép schnauzer kicsinyített mása, de a törpeség minden negatív tulajdonsága nélkül. A többi schnauzerhez hasonló jelleme a törpekutyák jellegzetes temperamentumával és viselkedésével párosul.

Egy élénk, játékos, értelmes, rámenős, de jóindulatú kutya. Gazdájának jóindulatú és megvesztegethetetlen társa. Kitartó, erős, gyors és könnyen képezhető.

Nagyon figyelmes, éber, megbízható ezért jelzőkutyának is kiváló. Gazdájához, családjához való szoros kötődése miatt rideg tartásra, a fajta alkalmatlan. Ilyen esetekben jelleme eldurvulhat.

Jól kijön a gyerekkel, más kutyákkal és háziállatokkal is, de fajtatársaival szemben időnként dominánsan viselkedik. Idegenekkel szemben gyanakvó, a legkisebb gyanús jelre kimutatja nemtetszését.

Szociálisan rendkívül érzékeny, és saját falkája mellett minden körülmények között kiáll.

Használhatósága: agility, engedelmességi versenyek, patkányfogás.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a törpe schnauzer korát emberi években!

Egy 1 éves törpe schnauzer emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

A snaci alaphelyzetben igen kiegyensúlyozott, nyugodt vérmérsékletű fajta. De a nyugodtan heverésző kutya azonnal pattan és tettre kész, amint felcsillan egy kis mozgás lehetősége. A szabadban aztán megmutatja, hogy mit jelent a schnauzer agilitása, robbanékonysága és dinamizmusa. Ebből kifolyólag tartása sok időt, energiát igényel a gazda részéről, és nem merülhet ki napi két-háromszori, rövid egészségügyi sétában. A minimális elvárás, hogy játékkal, labdázással, kerékpározással vagy akár úsztatással naponta rendszeresen és intenzíven mozgassuk át. Így kiereszti a benne felgyülemlett energiákat, és ilyen körülmények között akár lakásban is gond nélkül tartható. Nevelésére nagy hangsúlyt kell fektetni, ugyanis fontos a fajtára jellemző önállóság kézbentartása. Ennek legmegfelelőbb eszköze az unalomig ismételt következetesség. Ebben nem lehetünk elnézőek! A snacik kellőképpen kitartóak és szemfülesek ahhoz, hogy lecsapjanak a legkisebb lehetőségre, amikor kétlábú társuk pillanatnyi akaratgyengeségét saját hasznukra fordíthatják. A durvaságot kerülni kell a schnauzer nevelése során, ám olykor-olykor határozottan helyre kell tenni, különösen szertelen növendék korában. A megfelelő mértékben és igazságosan adagolt kényszer nem fogja megviselni. Oktatása pozitív motivációs módszerekkel ajánlott, hogy a kutya saját kedvére, ám valójában a mi céljaink érdekében dolgozzon.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetét hetente ajánlott átfésülni, szemöldökét és szakállát még rendszeresebben, hogy ne tapadjon össze. Évente 3-4 alkalommal ajánlott trimmeltetni, a fülében lévő szőrszálakat és a talppárnák közti szőrszálakat eltávolítani. A trimmelés hosszas és fáradalmas műveletét, helyette rábeszéli a tulajdonost a gyors és számára kényelmes gépi nyírásra. Ennek következtében az elhalt szőrszálak a bőrben maradnak, az egész szőrzet felpuhul, sőt színe is megváltozhat, mely különösen a só-bors színű változatnál szembeötlő. A kutya kétéves koráig, míg le nem váltja kölyökszőrét, mindenképpen a trimmelést ajánlják. A trimmelés hosszas és fáradalmas művelet, de a gépi nyírás hatására az elhalt szőrszálak a bőrben maradnak, az egész szőrzet felpuhul, sőt színe is megváltozhat, mely különösen a só-bors színű változatnál szembeötlő. Ezért érdemes körbejárni ezt a kérdéskört, hogy ki mit választ nyírást vagy a trimmelést. A szakszerűen ápolt schnauzer sörtekeménységű bundájáról szinte lepereg a kosz, és két trimmelés közötti időszakban nem is hullatja, így a lakásban sem lesz szőrtenger. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Táplálásánál csak az első évet kell kiemelt figyelemmel kísérni, és mindent megadni a kutyának, ami egészséges fejlődéséhez szükséges. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Betegségekkel szemben kifejezetten ellenálló, a fajtára jellemző örökletes problémáktól mentes, és még a csípőízületi diszplázia is igen ritkán fordul elő nála. De előfordulhat náluk: bőrgyulladás, szürkehályog, osteochondrosis dissecans, autoimmun betegségek, pajzsmirigygyulladás.

Betegségek, amire hajlamos

Törpe schnauzer tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

3 - 5 db

Kölyök törpe schnauzer képek

Törpe schnauzer kölyökTörpe schnauzer cuki kölyökTörpe schnauzer édes kölyökTörpe schnauzer kölyök

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 3 nap, 2 óra ezelőtt

  Kifelé egy kis morgós pukkadéknak tűnik, nem viseli el az idegeneket. De befelé egy szeretetgombóc, aki nagyon szeret mozogni. Élete a sport.

  Nehezen viseli a magányt.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 3 nap, 1 óra ezelőtt
  Ez a kutya jól megfér a macskákkal? A vadászösztöne miatt kérdezem.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Törpe schnauzer tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Törpe schnauzer tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Törpe schnauzer tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.