Törpe tacskó

104 értékelés alapján
Törpe tacskó
Törpe tacskó kölyök
Hosszúszőrű törpe tacskó kölyök
szálkás-, rövid-, és hosszúszőrű tacskók
rövidszőrű törpe tacskó
Kölyök rövidszőrű törpe tacsi
Törpe tacskó cuki kölyök
Törpe tacskó
Mini Dackel, Mini Dachshund
Németország

A törpe tacskó egy éber, bátor, független, élénk, és játékos fajta.
A leggyakoribb színváltozatok: fekete, fekete-cser, csíkos, barna, csokoládé, krém, fakó, szürke, vörös és fekete.
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Sokoldalú fajta, így ajánlott: vadászatra, nyomkövetésre és nem utolsó sorban társasági kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Meleget elviseli:
 • Érzékenység:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Kezdő gazdiknak:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Játékosság:
 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Intenzív:

Törpe tacskó eredete

származás: Németország
A tacskó már a középkor óta jelen van a köztudatban. Eredetileg borzok elleni vadászatra tenyésztették, akiket a föld alá is követett a tacskó. Közkedvelt elnevezése a dakszli, amely az eredeti német névből, a dachshundból ered, amely borzkutyát jelent.

Származása vitatott. Egyesek szerint a francia bassetek (szó szerint: alacsony kutya) rokona.

Évszázadok óta 3 különböző méretben (normál, törpe és nyúlász/kaninchen) és 3 szőrváltozatban (rövidszőrú, szálkásszőrű és hosszúszőrű) tenyésztették.

Kutyakiállításon már 1866-ban szerepeltek tacskók a "külföldi vadászkutyák" osztályában. Az Angol Kennel Klub az 1873-as kristálypalotabeli kiállításon ismerte el a fajtát, a németeket is megelőzve 1881-ben megalakult az első fajtaklub: az English Dachshund Club. Az Egyesült Államokban és Kanadában az 1870-es években kezdett elterjedni a tacskó.

A "Deutscher Teckelklub", a Német Tacskóklub 1888-ban megalakult Berlinben. Határozottan innen számítható a fajta tenyésztésének ideje. A klub 1889 óta törzskönyvet is vezet. Az első vérebvizsgát 1893-ban tehették le a tacskók. 1899-ben Ernst von Otto kinológus megalkotta a fajta leírását.

A II. világháború után természetesen más tacskótenyésztő egyesületek is alakultak. Az említett Német Tacskóklub segítette a tenyésztést, kiállításokról gondoskodott és nem utolsósorban vizsgákról.

Az 1950-es években a tacskó az USA egyik legnépszerűbb családi kutyává vált. Míg a világ más területein mint például Nagy-Britanniában, Európában, különösen Franciaországban, még mindig vadászkutyáknak tekintik.

Megjelenés

Méret

Leírás

A tacskót mérete alapján és szőrzete alapján három csoportba osztják.

Szőrzet alapján lehet rövidszőrű, szálkásszőrű, hosszúszőrű.

Méret szerint normál, törpe és nyúlász, azaz "kanichen" tacskó.

Méretkülönbségét mellkasa körfogatában mérik.

A normál tacskó mellkas mérete 35 cm feletti, a törpe tacskóé 30-35 cm közötti és a nyúlász tacskóé 30 cm allatti.

A tacskó feje hosszúkás, egyenletesen keskenyedik, de nem hegyes. Szeme ovális alakú, állkapcsa erős, ajkai feszesek, magasan tűzött fülei hosszúak, lekerekedőek és lecsüngő. Harapása ollós vagy harapófogós.

Teste hosszú, háza vízszintes, lágyéka enyhén ívelt, fara széles, izmos.Hasa kissé felhúzott, mellkasa domború, erős és széles, válla hosszú és hátrahúzott.

Farka a test vonalának meghosszabítása, végtagjai egyenesek, párhuzamosak. A rövid szőrű tacskó bundája sűrű, fényes és testéhez simul, a szálkás testű tacskó aljszörzete sűrű, fedőszőre tömött, merev szálakból áll. Arcán bajuszt és szakált visel és szöldöke is bozontos.

A hosszúszőrű tacskó bundája csillogó, selymes. Színe sokféle változatban előfordul.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés javasolt
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Azonban makacssága miatt előfordulhat hogy falakba ütközünk. Mindezt következetes képzéssel és megfelelő higgadtsággal kompenzálhatjuk.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható, teste megfelelően kezeli a meleg időjárást, de a hideget nem bírja.
 • Aktív: elfoglalt gazdiknak nem megfelelő fajta. Sok testmozgásra van szüksége, hogy alakját és szellemi fittségét megőrizze, de képes ellustulni és elhízni.
 • Gyerekeknek ajánlott fajta: leginkább 6-8 év feletti gyerekeknek javasolt, vagy azoknak, ahol a kutya a kisgyermekkel együtt nő fel és megfelelő képzésben részesül.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

 

Szőrzet: rövid

Szőrzet alapján lehet rövidszőrű, szálkásszőrű, hosszúszőrű. A rövid szőrű tacskó bundája sűrű, fényes és testéhez simul, a szálkás testű tacskó aljszőrzete sűrű, fedőszőre tömött, merev szálakból áll. Arcán bajuszt és szakállat visel és szemöldöke is bozontos. A hosszúszőrű tacskó bundája csillogó, selymes. Színe lehet egyszínű vagy kétszínű. Vörös, sárga, vörösessárga. Fekete barna vagy sárga mintázattal a szemek fölött, a pofáján, az állkapcsán, fülein, mellkasán és farán. lehet még tarka és csíkos sötét alapszínnel és szürke vagy bézs foltokkal, pettyekkel.

Törpe tacskó természete

A tacskó eleven, értelmes, okos és találékony kutya. Legendásan bátor. Alapvetően vadászkutya, de jól alkalmazkodik a városi tartáshoz is. Viszont nagyon önálló, sokszor önfejű és akaratos.

Következetes nevelést igényel, nem túlzottan engedelmes. Nevelése akkor lehet sikeres, ha sok türelemmel és következetességgel fordulunk felé. Nagyon intelligens és hihetetlenül találékony kutya.

Minden helyzetben feltalálja magát, nem aggódik, nem ijed meg semmitől és senkitől. Ugyan nem szeret egyedül lenni, hajlamos rá, hogy magányos felfedezőútra vagy vadászatra induljon, ezért póráz nélküli sétáltatása nem ajánlott. Ha vadászaton van akkor bátor, kitartó, szívós, de ha nincs vadászaton akkor szereti a kényelmet. Imádja a mókát, játékot és mindenféle hancúrozási lehetőséget kihasznál.

Alkalmazkodó típus. Átlagos mozgásigényű. Ragaszkodik a családjához, idegenekkel szemben pedig közömbös. A gyerekekkel jól kijön, feltéve ha azok nem piszkálják, ezért inkább nagyobb gyerekek mellé ajánlott.

Fajtársaival általában jól kijön. Macskákkal is tartható, de egyéb kisebb háziállatokkal vadászösztöne miatt nem ajánlott tartani.

 

Legfőbb tulajdonságai: Értelmes, tanulékony, önérzetes, olykor önfejű. A gyerekek hűséges pajtása. Hangja öblös és mély. Egyik-másik példány eléggé ugatós.
 
Alkalmazása: Kajtatóeb. Bátorsága, intelligenciája, nagy ellenálló képessége miatt mezei vadászatokra, vércsapára, kotorék munkára egyaránt használható. Jó őrző-, illetve jelzőkutya, népszerű kedvenc.
 
Profil: vadászkutya, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Amit egyszer megtanul, sosem felejti el. Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a törpe tacskó korát emberi években!

Egy 1 éves törpe tacskó emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Tartható lakásban, könnyen alkalmazkodik, és szereti a kényelmet ezért oda kell figyelni, hogy sokat mozogjon, hogy erőnléte megmaradjon. Képes ellustulni. Remekül ás, így szinte lehetetlen kifutóban tartani. Alapvetően vadászkutya, mindamellett nagyon jól alkalmazkodik a városi tartáshoz is. Kotorékeb, ezért aki erdő közelben tartja tacskóját számolnia kell azzal, hogy elszökhet vadászni. Tartása következetességet igényel. Rövid lábai ellenére sportos és mozgékony. Minden nap legalább egy 20-30 perces sétára/ játékidőre van szüksége, vagy napi kétszeri 10–15 perces sétára, hogy testi és lelki egészségét fenntarthassuk.

Ápolás, tisztántartás

A rövidszőrű nem igényel nagy törődést, elég időnként kopókesztyűvel átfésülni, a szálkás szőrű tacskó szőrzetét évente kétszer kell trimmelni és időnként erős sörtéjű kefével át kell fésülni. A hosszúszőrűt is elég időnként átfésülni, főleg a gubancosabb részeken. A hosszú és a drótszőrű tacskó talppárnái között ki kell vágni a szőrt. Minden tacskó körmét röviden kell tartani és füleit időnként javasolt kitörölni. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Fogait hetente legalább kétszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hajlamos sokat enni, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy ne etessük túl. Hízásra hajlamos fajta. Továbbá fogászati ​​problémák kialakulása is igen gyakori náluk, ezért ajánlott a száraz eledellel való etetés illetve a különböző fogtisztító játékok használata. Ezekkel minimalizálhatjuk a lepedék és fogkő lerakódását. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Az úgynevezett tacskóbénulás gyakori náluk testarányuk miatt. Ez a gerinccsigolyák közötti porckorong sérülését jelenti, mely bénuláshoz vezethet. Előforduló betegségek még: porckorongproblémák, süketség, cukorbetegség, epilepszia, elhízás, bőrbetegségek és szemproblémák.

Betegségek, amire hajlamos

Törpe tacskó tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

Kölyök törpe tacskó képek

Törpe tacskó kölyökHosszúszőrű törpe tacskó kölyökKölyök rövidszőrű törpe tacsiTörpe tacskó cuki kölyökÉdes törpe tacskó kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 9 hónap ezelőtt

  Imádni való, igazi társ, jó házörző.

  Makacs.

  Imádom a tacskókat. Nekünk egy tacskó és labrador van. Imádják egymást. Nekünk a két kutya családtag. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 6 hónap ezelőtt

  Mozgékony, vicces és tündéri társ.

  Van úgy, hogy szereti megmakacsolni magát. Amit kitalál, annak úgy kell lennie.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 8 hónap, 1 hét ezelőtt

  Sokat eszik!

  Nem makacs!

  Nagyon cuki!Mindenkinek ajánlom!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 5 hónap ezelőtt
  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Törpe tacskó tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Törpe tacskó tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Törpe tacskó tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.