Tosa inu

101 értékelés alapján
Tosa inu
Tosa inu felnőtt kutya
Tosa inu felnőtt és kölyök kutya
Tosa felnőtt kutya
Tosa inu kölyök kutya
Tosa inu
Tosa Fighting Dog, Tosa, Japanese Fighting Dog, Japanese Mastiff, Tosa Ken
Japán

A Tosa egy agresszív, bátor, független, intelligens, hűséges, védelmező és csendes fajta.
A leggyakoribb színek:vörös vagy rőt.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: őrző-védő, súlyhúzás.
Kezdő kutyagazdiknak nem javasolt fajta.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:
 • Családbarát:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:

Taníthatóság

 • Intelligens:
 • Tanítható:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Tosa inu eredete

származás: Japán
Ez a nagy, dogszerű kutya új kreáció, a XIX. században keletkezett hazai spiccfajták és európai kutyafajták, például: angol buldog, bernáthegyi, német dog, masztiff stb., keresztezésével.

A Tosát a szumó birkózókhoz szokták hasonlítani, azokhoz a nehézsúlyú férfiakhoz, akik megpróbálják kölcsönösen feldönteni egymást. A kutyák között a Tosák szumósoknak számítanak, mivel harc közben nem tépik szét egymást. A domináns viselkedés rituálévá tökéletesedett náluk: amint az egyik fél alárendelődési készséget mutat, azonnal abbahagyják a “küzdelmet”.

Japánban 1910-ben tiltották be az állatviadalokat, ráadásul 1911-ben bevezették az ebadót is, de mégsem csökkent a tosa-állomány, ugyanis a kutyaverekedtetést továbbra is széles körben űzték, csupán illegálisan.

1924 és 1933 között virágkorát élte a tosa, kb. 5000 japán tenyésztő foglalkozott a fajtával.
A második világháború után erősen lecsökkent az állomány, jelenleg kb. 3000 tosa élhet Japánban.

Megjelenés

Méret

Leírás

Nagy testű Japán fajta, mely valaha viadalkutya volt. Első látásra kissé hasonlít az angol vérebre .

Feje nagy, erőteljes, koponyája széles, orrtükre fekete. Állkapcsa hatalmas, fogai erőteljesek, ollós harapásúak, ajkai kissé lelógók.
Füle szorosan a fejéhez simulva lelóg. Szeme viszonylag kicsi, vörösesbarna.
 
Nyaka izmos, háta vízszintes, egyenes, ágyéka széles, mellkasa mély, hasa enyhén felhúzott. Lábai rendkívül izmosak, erőteljesek, párhuzamosak, mancsa hatalmas, kerekded.
 
Farka magasan tűzött, a hegye felé fokozatosan vékonyodó, némileg a csánk alá ér. Szőrzete durva, sűrű, rövid; színe vörös, olykor fehér, ill. vörös foltokkal.
 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. De makacssága miatt kezdő gazdiknak nem javasolt.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nehezen viseli a nagy nyári hőségeket. Lakásban tartáskor biztosítani kell számára a megfelelő mozgásmennyiséget.
 • Mérsékelten aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán. Hajlamos ellustulni.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 év feletti gyerekeknek. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Örökbefogadnál egy tosa inút?

Tosa inu fiu 1
Tosa inu fiu 1

4 év 1 hónapos rövid szőrű nagytermetű fiú Tosa inu

Itt találhatod:

Monorierdő, Zöld Zebra Állat- és Természetvédő Egyesület

Megnézem az összeset (1)

Tosa inu természete

Türelmes, higgadt, rettenthetetlen és bátor. Éber és hatalmas védőösztönnel bír. Mint minden nagy, öntudatos kutya, ő is következetes nevelést igényel.

Természete sok szempontból tükrözi a japán mentalitást. Kimutatja büszkeségét, és olykor megközelíthetetlennek tűnik. Az igazságtalanságra sajátos arroganciával reagál. Némi makacsság és nagy önbizalom jellemzi.

A standard jellemüket figyelemreméltóan türelmesnek, nyugodtnak, merésznek és bátornak írja le. Ritkán izgatja fel magát - leginkább csak akkor, ha a családját veszély fenyegeti, vagy ha a család távollétében idegen próbál bejutni a lakásba vagy a kertbe.

Kiváló őrkutya, amelynek a vérében van a családjának és lakóhelyének az őrzése. Általában nem ugatós. A vele azonos nemű kutyákkal szemben dominánsan viselkedik. Harci kutyaként való tenyésztése miatt a Tosa nem ajánlott kezdő tulajdonos számára. Erősen hajlamos az agresszióra más kutyákkal szemben.

Általában békés. Óvatos az idegenekkel szemben, általában nem agresszív. Intelligens és meglehetősen könnyen edzhető megvesztegethető és gazdi kedvére tevő természete miatt. Csakis a pozitív megerősítési technikákat működnek nála képzése során. A durva játékot el kell kerülni, mert harci ösztöneit előhozhatja.

Nem jó választás kisgyermekes családok számára hatalmas mérete miatt. A Tosa lassan növekszik, és végleges méretét gyakran 4 éves kora körül éri el.

 

Legfőbb tulajdonságai: Harcias, kemény, de jó idegrendszerű, türelmes, nyugodt kutya. Idegenekkel szemben kifejezetten bizalmatlan, gazdáihoz rendkívül hűséges.
 
Alkalmazása: Őrző-védő kutya. Karrierjét "gladiátorként" kezdte, később feladatköre házőrzéssel és személyi testőrködéssel bővült. Tartják kedvencként is.
 
Profil: őrző-védő kutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekek mellé nem ajánlott.

Így gondoskodj róla

Számold ki a tosa inu korát emberi években!

Egy 1 éves tosa inu emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagy mozgásigényű kutya, így amilyen sűrűn lehetséges engedjük szabadon futkosni. Lakásban békésen viselkedik. A Tosa legmegfelelőbb egy olyan otthonhoz, ahol egy nagy udvar van, amelyet egy legalább 5 vagy 6 méter magas szilárd kerítés vesz körül. Területét rendkívül védelmezi, már kölyökként meg kell tanulnia territóriuma határait. Hátsó udvarban vagy kizárólag kennelben történő elzárása nemcsak kegyetlen bánásmód vele szemben, hanem agresszióhoz és destruktív viselkedéshez is vezethet. Unatkozása rossz, romoló magatartásformák felvételéhez vezethet. Mindenképp javasolt a családja közelében élnie. Ha a gazda sportos típus, a tosa szívesen kocog vele vagy kíséri a bicikli mellett, szigorúan 15 hónapos kora után javasolt. Naponta 1-2 sétára szüksége van ahhoz, hogy ne lustuljon el. Ha a gazdi sportos típus, szívesen kocog vele vagy kíséri a bicikli mellett. (csakis a 15. hónap után javasolt) De ha csak napi háromszori kis séta jut neki, az sem baj.

Ápolás, tisztántartás

Ápolása egyszerű, hetente egyszer javasolt az elhalt szőrszálak gumikefével való eltávolítása. Vedlési időszakban ajánlott eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Karmait röviden kell tartani. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Fogait hetente legalább egyszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Hízásra hajlamos fajta. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A következő betegségekre lehet hajlamos: csípő és könyök diszplázia, daganatok, entropium, progresszív retina atrófia, gyomorcsavarodás, felfúvódás. A gyomorcsavarodás is előfordulhat, mint minden nagy testű kutyánál. Megelőzés céljából naponta többször etessünk, evés után gondoskodjunk teljes nyugalomról, így megelőzhető a gyakran halálos kimenetelű baleset.

Betegségek, amire hajlamos

Tosa inu tenyésztése

Várható élettartam

10 - 12 év

Átlagos alomszám

5 - 7 db

Kölyök tosa inu képek

Tosa inu kölyök kutyaTosa inu kölyök kutyák

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Rendkívül elegáns megjelenésű óriás. Csak akkor ugat és véd ha kell. NEm egy kapkodó idegbolond.

  Következetes gazdát és falkavezért igényel.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Tosa inu tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Tosa inu tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Tosa inu tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.