Toy Manchester terrier

101 értékelés alapján
Toy Manchester terrier
Toy Manchester terrier kölykök
Toy Manchester terrier felnőttek
Angol Toy terrier kölykök
Felnőtt Toy Manchester terrier
Toy Manchester terrier
English Toy Terrier, ETTs, TERRIER DE JUGUETE INGLÉS (NEGRO Y FUEGO), Black And Tan Toy Terrier, TERRIER ANGLAIS D'AGREMENT (NOIR ET FEU), ENGLISH TOY TERRIER (BLACK &TAN), Black and Tan Toy Manchester, ENGLISCHER TOY TERRIER (SCHWARZ UND LOH)
Egyesült Királyság

A Toy Manchester terrier egy éber, vidám, kedves, független, tanulékony, hűséges, játékos és csendes.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Színe: fekete-cser.
Használhatósága: társasági és családi kutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Meleget elviseli:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Könnyen ápolható:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Ugatás:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Toy Manchester terrier eredete

származás: Egyesült Királyság
Eredetileg nyúl és patkányfogó kutyának tenyésztették.

A Manchester Terriereket sokan az összes azonosítható terrierfajta közül a legrégebbinek tartják. Már a 16. század elejéről származó könyvekben is említik.

A Manchester Terrierek fontos szerepet játszottak Angliában. Az 1800-as évek elején a higiénia rossz volt, és a patkányok egészségügyi veszélyt jelentettek.

A 18. században John Hulme nevű kutyatenyésztő keresztezte a whippettel a fekete-cserbarna terriert, így jött létre a manchester, később a nyugat-felföldi terrierrel is keresztezték. Az emberek kedvenc időtöltése abban az időben a patkányfogó versenyek voltak.

Még a sport betiltása után is a kis terriernek rengeteg munkája volt az ország nyilvános fogadóiban, amelyek többsége patkányokkal volt tele. A fogadók gyakran tartották a terriereket nappal kennelben, és éjszaka, miután a fogadó bezárt, bevitték őket a házba és szabadon engedték őket az étkezőben, hogy megfogják a patkányokat.

A fajta legismertebb egyede Billy, az 1820-as évekből származó Manchester, aki mindössze 12 perc alatt megölt 100 patkányt.

A fajta 1860 körül kapta a manchester terrier nevet, mikor a város kimondott tenyésztési központtá vált.

Néhány tenyésztő a Chihuahuával keresztezte a fajtát, hogy tovább csökkentse méretét. Ez számos problémát okozott - leginkább almafejet és kidülledő szemet.

A nagyon kicsi Manchesterek, bár finomak de betegesek voltak (mindössze két és fél font volt a súlyuk), a viktoriánus korszak alatt népszerűek voltak. Egyes tulajdonosok speciálisan kialakított bőrzacskókat készítettek, amelybe betéve kedvencüket, a mellkasukon vihették. Ekkor kapták a "Groom's Pocket Piece" becenevet.

Még a legkisebb Manchester Terrier is megtartotta harci szellemét.

A toy terrier pályafutása azonban hamarosan felívelt, a hölgyek kedvenc ölebévé vált, azonban hamar kiment a divatból, napjainkban is alig ismert fajta. Az angol toy terrier elnevezést követően hívták toy black and tan, majd miniatűr black and tan terriernek is, majd 1962-ben az eredeti elnevezéshez visszanyúlva, elnyerte ma is használatos nevét. Amerikában toy manchester terriernek nevezik.

Megjelenés

Méret

Leírás

A fej hosszú és keskeny, ék alakú, a koponya lapos, jól kitöltött a szemek alatt. A pofaizomzat nem hangsúlyozott. A felső és alsó állkapocs szorosan záródik, miközben az ajkak feszesen és zártan simulnak hozzájuk. Enyhe stop.

Teste kompakt, a fejhez és a végtagokhoz illő, miáltal szabályos, kiegyensúlyozott megjelenést tesz lehetővé. A hát közvetlenül a váll mögötti ponttól az ágyékig egészen enyhe ívet képez, onnan a farktűzésig csapott. A mellkas keskeny és mély, jól ívelt bordákkal. Az ágyékrész jól felhúzott.

Szőre: vastag, szorosan a testhez simuló, csillogó. A sűrű, rövid szőr a kívánatos.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Minimális vedlés jellemzi: a bunda heti kefélése segít az elhullott szőrszálak eltávolítását.
 • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon. Hajlamos megmakacsolni magát.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: teste nehezen kezeli a hideg és meleg időjárást.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 6-8 év feletti gyerekeknek is, mert nem tudják magukat megvédeni a kisebb gyermekek akár erőteljes mozdulataitól.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

 

Szőrzet: rövid

vastag, szorosan a testhez simuló, csillogó. A sűrű, rövid szőr a kívánatos. Fekete és cser. A fekete ébenfa színű, a cser egy friss gesztenye mély vöröséhez hasonló. A színek nem folynak össze, és nem keverednek egymással, hanem tisztán és világosan elhatároltak.

Toy Manchester terrier természete

Egy nagyon energikus, élénk kutya. Őszinte és hűséges társ. Okos, intelligens, viszonylag gyorsan tanul.

Szorosan kötődik gazdájához, családjához, jól kijön a gyerekekkel.

Fajtatársaival szemben dominánsan viselkedhet. Egyéb háziállatokkal és macskákkal jól kijön ha gyerekkorától kezdve együtt szocializálódtak. Ismerősökkel és idegenekkel szemben is barátságos.

Egy nagyszerű, intelligens és ravasz kutya, aki szívesen tanul. Természete valódi terrier - független, hűséges, élénk, sportos és éber.

A Figyelemre méltó és odaadó, hűséges barát és rettenthetetlen őrszem. Makacsságáról híres fajta, ezért kölyökkorban javasolt a képzéseket megkezdeni. Szeparációs szorongásra hajlamos.

 

Legfőbb tulajdonságai: Fölöttébb értelmes, gyors, mozgékony, jó termetű, meglepően igénytelen.
 
Alkalmazása: Luxuseb. A 19. század közepe táján patkányfogásra használták, ami azért is figyelemre méltó, mert testtömege alig haladja meg a 3 kg-ot.
 
Profil: öleb.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a toy manchester terrier korát emberi években!

Egy 1 éves toy manchester terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Rövid szőrzete és kis termete miatt nem szabad szabadban tartani. Nagy melegben fekete bundája túlmelegszik, hidegben pedig nem nyújt elegendő védelmet. A legjobb számára, ha családjával együtt élhet. Jól tartható lakásban, de mozgásra van szüksége és lehetőséget kell neki biztosítani póráz nélküli futkosásra is. Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű mozgás biztosítva számára, unatkozni kezd és rombolóvá válhat. Napi 30 perc séta elegendő számára. A Toy Terrier tiszta, szinte szagtalan és csodálatosan alkalmazkodó kutya, így tökéletesen alkalmas lakásban vagy házakban való tartásra. Nem zavaróan aktív beltérben. Átveszi a gazdi viselkedését a lakásban.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elég átfésülni, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Nem válogatós, mindent megeszik amit elé raknak. Nem meglepő tehát, hogy hajlamos az elhízásra. A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával!

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta, de előfordulhat: glaucoma, von-Willebrand betegség és csípő diszplázia, cherry- eye

Betegségek, amire hajlamos

Toy Manchester terrier tenyésztése

Várható élettartam

14 - 16 év

Átlagos alomszám

2 - 4 db

Kölyök toy manchester terrier képek

Toy Manchester terrier kölykökAngol Toy terrier kölykökToy Manchester terrier édes kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év ezelőtt

  Apró, törékeny ám egy jó kiállású terrier.

  Harciasságával dolgoznunk kellett

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Toy Manchester terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Toy Manchester terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Toy Manchester terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.