Toy uszkár

103 értékelés alapján
Toy uszkár
Toy uszkár kölyök
Toy uszkár felnőtt
Toy uszkár édes kölyök
Toy uszkár cuki kölyök
Toy uszkár felnőtt
Felnőt Toy uszkár
Toy uszkár
Barbone, toy caniche, Caniche, Toy poodle, Toypudel
Franciaország

Az uszkár egy gyengéd, figyelmes, energikus, intelligens, élénk, szeretetteljes, hűséges, játékos, és tanulékony fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, kék, barna, piros, ezüst, fehér, sárga.
Annak érdekében hogy az egészséges maradhasson, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Toy uszkár jó jelzőkutya, de barátságos az idegenekkel. Ha jól szocializálódik szereti a gyerekeket és más háziállatokat is.
Érzékeny a környezetére, így nem ajánlott ideges típusú gazdiknak.
Ha hosszú ideig egyedül marad, szeparációs szorongás jelentkezhet nála.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Meleget elviseli:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Toy uszkár eredete

származás: Franciaország
Az uszkárok az egyik legkedveltebb kutyák Magyarországon.

Négy méretkategóriában léteznek. Óriás, közép, törpe és toy uszkár.

Eredetileg vadászatra, apportírozásra tenyésztették őket, jellegzetes oroszlános bundája könnyűvé tette az úszást.

A 16. századból való nagy festők képein is megtalálható az uszkárhoz hasonlító kutya.

A 18. században kezdett elterjedni ölebként is és cirkuszok is szeretettel alkalmazták, mert sok mutatványra képes volt. Ma már elfelejtették, hogy komoly munkakutya múlttal rendelkezik és helyette inkább cicomázzák, fésülik, díszítik, kényeztetett kedvencé vált.

Az eredeti uszkár a mai óriás uszkárhoz hasonlít leginkább méretben és akkor zsinóros szőrköntös viselete volt jellemző rá.

Tényleges tenyésztése 1893-ban kezdődött, majd 1932-ben a franciákkal közösen átdolgozták a standardot.

1936-ban ismerte el hivatalosan az FCI és fajtagazda országnak Franciaországot jelölte meg.

Az USA-ban 1943-ban, Angliában 1957-ben fogadták el a legkisebb méretváltozatot, a toyuszkárt. Európában hivatalosan csupán 1987-ben egészült ki a fajta a negyedik mérettel.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az uszkár egy harmonikus testfelépítésű kutya.

Feje egyenes vonalú, testéhez viszonyítva arányos, kissé elkeskenyedő. Szeme mélyen ülő, sötét, lapos, lelogó füle a fültőnél kiszélesedik és hosszú hullámos szőr borítja. Ollós harapású. Nyaka elegánsan ívelt, mellksa mély,hasa enyhén felhúzott, háta egyenes, ágyéka erős, izmos, fara lekerekedő.

Végtagjai izmosak, párhuzamosak. Farka lelogó.

Bundája lehet zsinoros és göndör. A göndör rugalmas, sűrű, puha, a zsinorszerű, gyapjas, dús, puha, jellegzetes zsínorszerű fürtökkel. Színe lehet fekete, fehér, barna, vörös, barackszínű, ezüstszürke.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi: a bunda átkefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Könnyen tanítható fajta: a képzése élvezetes. Betartja a gazdi parancsát. Könnyen tanul. Az eredmények gyorsan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de kiállása miatt nem tekinthető házőrző fajtának.
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás és vagy egy kis kert. Lakásban tartás esetén szükséges számára a megfelelő testmozgás biztosítása.
 • Kissé aktív: ha nem kell nem sokat mozog, így hízásra hajlamos lehet. Elfoglalt gazdiknak tökéletes választás.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos és szeretetteljesen bánik velük.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: hosszú

Bundája lehet zsinóros és göndör. A göndör rugalmas, sűrű, puha, a zsinórszerű, gyapjas, dús, puha, jellegzetes zsinórszerű fürtökkel. Színük az első standard-ben 1880-ban a feketét, a fehéret és a barnát említi. Ez a meghatározás a fajtaleírásban hosszú évtizedekig így is maradt, azonban a valóságban lépten-nyomon más színekkel is lehetett találkozni, még tarka egyedekkel is. Az ezüstszínt 1966-ban, az apricot-t 1977-ben fogadták el hivatalosan. Németország bizonyos klubjai igen szigorú feltételekkel ugyan, de a törzskönyv egy külön kötetében regisztrálják a black and tan (fekete-cser), harlekin fekete-fehér) és red (vörös) színű uszkárokat is. (Utóbbi három még nem FCI-elismert színváltozat.)

Toy uszkár természete

A Toy uszkár egy nagyon hiperaktív, ragaszkodó kutya. Igazi társasági kutya, a gazda hiányába képesek belebetegedni, rövid időre sem lehet magára hagyni őket. Igénylik a folyamatos kommunikációt, ezért magányos embereknek nagyon jó társa lehet.

Nagyon értelmes, könnyen képezhető és gyorsan tanul, intelligenciája az egyik legmagasabb a kutyák között. Mindig vidám, bohókás kutya. Fáradhatatlanul játékos, különleges beleérző képessége és alkalmazkodókészsége egyedülálló emberek ideális társává teszi, de családtagnak is nagyszerű, hiszen türelmes, hűséges, gyerekszerető.

Az uszkárt manapság leginkább társállatként tartják, igazi családtag válik belőle. Az óriás uszkárt egyes országokban ismét alkalmazzák vadászkutyaként, de szarvasgomba-keresőnek vagy vakvezetőnek is beválnak. A kisebb változatokat még ma is gyakran használják cirkuszi mutatványokban.

Kimagasló intelligencia jellemzi, kifejezetten temperamentumos, élénk állat, aki szinte mindig vidám, és még késő öregkorában is idétlenül bohókás tud lenni.

További különlegessége és mérettől független, egységes jellemzője a gazdától érkező bármilyen szeretetnyilvánítás hatására lágyuló konzisztencia. A legkisebb simogatás vagy cirógatás hatására szinte cseppfolyósodik a gyönyörtől, és olyan érzelmes pillantásokra képes, melyektől a gazdi is elolvad. Olyannyira bújós és simulékony, mint egy nőstény cica.

Érzékeny lelki beállítottsága ideális partnerré teszi a mindennapokban, nevelésénél a gorombaságot mindenképpen kerülni kell, mert ezzel belegázolunk lelkébe.

Szükség esetén a kissé megemelt hangerő vagy szigorú tekintet is bőven eléri a célját. Nyugodt szívvel ajánlható kezdők és nem túl erélyes gazdák számára is.

 

Legfőbb tulajdonságai: Nagyon tanulékony, ragaszkodó, hűséges, játékos, keveset ugató kutya. Szőrzete gondos ápolást kíván.
 
Alkalmazása: Ideális luxuskutya, kis lakásban is tartható. Megbízható, kellemes "társ", kiváló jelzőkutya.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a toy uszkár korát emberi években!

Egy 1 éves toy uszkár emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Az emberhez való szoros kötődése és puha szőrzete kerti tartásra nem is igen teszi alkalmassá. Városban és vidéken egyaránt jól érzi magát. Lakásban nyugodtan viselkednek, de szeretnek játszani a szabadban. Bármilyen lakásban jól érzi magát, csak megfelelő mennyiségű sétában és foglakoztatásban kell részesíteni. Naponta egyszer ajánlott sétáltatni. Számára ajánlott kutyasportok: az agility, a flyball-ban, illetve a trükkös elemekben gazdag dog dancing is kiváló választás számára.

Ápolás, tisztántartás

Hetente át kell fésülni és havonta egyszer ajánlott kozmetikushoz vinni. Mivel nem hullik a szőre ezért nyírni kell és a kozmetikusnál az egyéb tisztántartási feladatokat is elvégzik, mint például fültisztítás, tappancsok ápolása. 6-8 hetente ajánlott megfürdetni. Etetéskor érdemes felkötni a füleit. Napjainkban több elismert és hobby nyírásmód is létezik. Klasszikus oroszlános nyírás: a szőrzetet a hátulsó részen, egészen a bordákig lenyírják, akárcsak a mellső és hátsó lábszárakat illetve a farkat, kivéve az ún. mandzsettákat és a kerek vagy ovális pompont a farok végén. Kontinentális nyírás: gyakorlatilag ugyanilyen, a hátsó részt itt is teljesen lenyírják, de hagynak egy-egy vesetájéki pompont. Angol nyírás szintén az oroszlánosra hasonlít, de itt a kutya hátsó részét nem nyírják le teljesen bőrig, a hátsó lábakon pedig két labdácskát hagynak. Skandináv típus: a hátsó rész nem teljesen csupasz, hanem rövid szőr borítja, és a mellső és hátsó végtagokat is szőrösre hagyják. Kölyök-nyírás: csak a pofát, a mancsokat és a farok tövét nyírják le, a többi részen a szőrt kifésülik, könnyedén megigazítják ollóval, így egyszerre oroszlános és követi a test vonalait. Modern nyírás: mind a négy végtagon megmarad a szőr, kb. 5 cm hosszúságot hagynak, a testen pedig 2,5 cm hosszú a szőrzet. Teddy- bear nyírás: amerikában divatos családi kedvenceknél ez a forma, amikor a kutya fejét egy teddy-mackóhoz hasonlóan nyírják meg.

Táplálás

Kiegyensúlyozott étrenddel szőre egészséges és puha gyapjas marad. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos szívbetegségekre, epilepsziára, térkalács ficamra, progresszív retina atrófiára, cukorbetegségre, szem és fülgyulladásra, illetve előfordulhat emésztőrendszeri problémák és bőrbetegség is.

Betegségek, amire hajlamos

Toy uszkár tenyésztése

Várható élettartam

12 - 13 év

Átlagos alomszám

3 - 5 db

Kölyök toy uszkár képek

Toy uszkár kölyökToy uszkár édes kölyökToy uszkár cuki kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Igazi lágylelkű tündér, akit mindenkit magával ragad a természete. Ha nagyon rossz passzban vagyok elég csak ránéznem.

  A nyírási időt mindenképp be kell tartani, mert a bundája nem lesz szép ápolatlanság esetén.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 11 hónap, 1 hét ezelőtt

  Barátságos; okos; szeret tanulni; fontos számára, hogy megfeleljen a gazdájának. Imádja a gazdáját és annak családját, idegenekkel séta közben közömbös. Nem hullik a szőre.

  Szőre rendszeres ápolást igényel.

  A leírás nem megfelelő, gyenge google fordítás. Az fci által elfogadott színek uszkárnál, az egyszínűek : fehér, fekete, barna, ezüst, fawn (ezen belül: red=vörös, nem pedig piros és apricot). Az fci által nem elfogadott, de létező színek, multicolor uszkárok: harlekin (fekete-fehér), phantom (rajzos uszkár - black and tan és más szín változatban), brindle (csíkos - minden szín változatban), sable (coboly), mismark (vagy abstract).

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 8 hónap ezelőtt
  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Toy uszkár tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Toy uszkár tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Toy uszkár tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.