Trikolor francia kopó

101 értékelés alapján
Trikolor francia kopó
Trikolor francia kopó
Trikolor francia kopó
Trikolor francia kopó vadászat közben
Trikolor francia kopó
Francia kopó, Tricolor French Hound, Francais Tricolore, Chien Français Tricolore
Franciaország

Ezek az elegáns, csontos, izmos falkakutyák valahol félúton állnak a poitevin és az angol-francia kopók között - legalábbis ami az alkatukat illeti. Erős, izmos atléták, akik falkában dolgozva kiválóan teljesítenek.
Egészsége megőrzéséhez rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: nyomkövetés, vadászat.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Trikolor francia kopó eredete

származás: Franciaország
A francia kopót nagyvadakra történő vadászatra tenyésztették ki. A jó szimatú, jellegzetes hangú kutyák engedelmes segítőtársak és könnyen tanulnak. Három fajtája a trikolór, a fehér-fekete és a fehér-cser francia kopó. A francia kopó eredeti neve Chien d’Artois (artois-i kutya), a mai fajtát egy francia kopó és egy francia vizsla keresztezésével tenyésztették ki az Észak-Franciaországban található egykori Artois tartományban.

A francia vadászok keveset törődtek kutyáik megjelenésével vagy törzskönyveivel, mindaddig, amíg bizonyították vadászati bátorságukat. Ezért a 20. századig korcsként tekintettek rájuk. A helyzet megváltozott, amikor 1957-ben a tenyésztők úgy döntöttek, hogy az őseik szerint rendezik a kutyákat. Erőfeszítéseiknek köszönhetően hét egyedülálló méretű francia fajtájú és színezett francia fajta jelent meg.

Megjelenés

Méret

Leírás

Elegáns, arányos testalkatú falkakutya. Feje nem túl nagy, arcorri része hosszú, orrháta egyenes, orrtükre fekete. Koponyája kissé domború, stopja enyhe.

Fogai nagyok, ollós záródásúak. Szeme sötétbarna, tekintete értelmes. Füle széles alapú, könnyedén előrefordul, nem túl mozgékony, lelóg.

Nyaka erőteljes, háta feszes, ágyéka széles, izmos. Mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai párhuzamos állásúak, jó csontúak. Farkát vízszintesen tartja, a végét enyhén fölemeli.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor, de általában nem védi meg a családot a betolakodókkal szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste jól bírja a meleg és hideg időjárást, csak lakásban tartást nem bírja magas aktivitási szintje miatt.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott fajta, de magas aktivitási szintje miatt inkább 6-8 év feletti gyermekeknek ajánlott

 

 

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid, sűrű, testhez simuló. Színe fehér-fekete-vörösesbarna.

trikolor

Trikolor francia kopó természete

Szívós, fáradhatatlan, kötelességtudó, nagyon jó természetű. Egyetlen funkciója a vadászat, ezért nehéz megállapítani, hogy családi kutyaként hogyan viselkedik igazán.

Mindazonáltal minden azt sugallja, hogy egy kiegyensúlyozott kutya, aki remek családi kedvenc is lehet. Szeret a gyerekekkel játszani, de kisgyerekekkel valószínűleg nem ajánlott egyedül hagyni, mert túl energikus kutya.

Idegenekkel tartózkodó, de nem agresszív, addig amíg nem érzékeli, hogy bántják családját. Nagyon jó őrző védő is lehet.

Nagyon toleráns más kutyákkal, de a macskákkal és egyéb háziállatokkal az együttléte vadászösztöne miatt problémás lehet.

 

Legfőbb tulajdonságai: Szívós, fáradhatatlan, kötelességtudó, nagyon jó természetű.
 
Alkalmazása: Jó szimatú, nagyszerű nyomkövető, jellegzetes hangú kopó.
 
Profil: vadászkutya.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a trikolor francia kopó korát emberi években!

Egy 1 éves trikolor francia kopó emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Egy sportos és robusztus vadászkutya, amely könnyen alkalmazkodik a rendkívül intenzív fizikai aktivitáshoz. Póráz nélkül nem ajánlott sétáltatni. Nagyon sok mozgásra van szüksége, ha nem kap elég mozgást akkor unatkozni fog és romboló természetűvé válhat. Lakásban való tartásra nem ajánlott. Nem szabadna csupán kennelben tartani, szüksége van a falkájával való kontaktusra, melyet gazdája és annak családja jelent számára. Szeret a szabadban tartózkodni, ahol olykor szabad folyást enged nem is olyan lomha mozgásának, ami egy ápolt kerten mély nyomokat hagyhat. Hosszú napi sétákat vagy sok futást igényel. Ha nem mozog eleget, unatkozni fog és rosszalkodással töltheti idejét.

Ápolás, tisztántartás

Hetente kétszer ajánlott átfésülni, fürdetni csak ajánlott ha muszáj. Karmait ajánlott röviden tartani és füleit rendszeresen ellenőrizni kell, ha piszkos, akkor tisztítani. Bundájának tisztítása egyszerű, elég időnként eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Viszont a füleit gyakran ellenőrizni kell és ha piszkos akkor az erre célra szolgáló oldat segítségével ki kell tisztítani, illetve ellenőrizni kell a bakteriális fertőzés megelőzése miatt. Lelógó fülei gyakran összepiszkolódnak, ezért kívülről is le kell tisztítani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Életkorának és aktivitási szintjének megfelelő eldellel ajánlott táplálni. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A fajta leggyakoribb problémái a következők: diszplázia, szemproblémák, rühösség, bőrfertőzések, bőrallergiák, fülfertőzések, ataxia.

Betegségek, amire hajlamos

Trikolor francia kopó tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

5 - 8 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 8 hónap, 3 hét ezelőtt

  Vadász a javából, ha valaki vadászkutyát keres, ne menjen tovább. Tökéltes!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Trikolor francia kopó tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Trikolor francia kopó tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Trikolor francia kopó tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.