Újfundlandi

102 értékelés alapján
Újfundlandi
Újfundlandi kutya
Újfundlandi felnőtt kutya
Újfundlandi kutya
Újfundlandi kölyökkutya
Újfundlandi kölyök kutya
Újfundlandi kutya
Újfundlandi
Blackbear, Newfi, Newf, Newfoundland, The Gentle Giant
Kanada

A újfundlandi egy vidám, bátor, kedves, intelligens, hűséges és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, barna, szürke és fehér.
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága széleskörű: engedelmességi versenyek, őrző-védő, súlyhúzás, mentőkutya.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Szőrápolás:
 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Újfundlandi eredete

származás: Kanada
Az újfundlandit a kanadai ÚJ-Fundland szigetekről származik.
A fajta történetével összefüggő első dokumentált időpont 1497, mikor John Cabot felfedezi New-Foundland szigetét. Ettől az évtől számíthatjuk a fajta történetét. Cabot 1484-ben telepedett le Angliában. Mivel nem talált időben támogatókat expedíciójához, Kolumbusz megelőzte őt Amerika felfedezésében. Végül 1496-ban, az óceánon átkelve kötött ki Új-Fundlandon, s Kolumbuszhoz hasonlóan ő is azt hitte először, hogy Ázsiában van.
Feljegyzéseiben megemlíti a bennszülött indiánok mocsári kutyáját, melyek a vízparton és a szárazföld belsejében egyaránt előfordultak. 1620-ban Richard Whitbourne kapitány írja 1615-ös felfedező körútjáról Új-Fundlandon, hogy a helyi "farkasok és vadállatok" kimerészkedtek a tengerpartra is. A kapitány és 48 fős csapatának masztiff-típusú kutyái összebarátkoztak ezekkel az állatokkal, és többször követték őket az erdőbe is, majd minden karcolás nélkül tértek vissza a hajóhoz. Az biztos, hogy már jóval az Újvilág európai felfedezése előtt éltek kutyák Amerikában illetve Új-Fundland szigetén, csak abban a kérdésben nem tudnak megállapodni a szakértők, hogy mikor kerültek oda.
M.B. Chern szerint az újfundlandi őseit az algonquin és a sziú indiánok háziasították közvetlenül az amerikai fekete farkasból. kutyáikat halászatnál használták segítőnek, halat fogni vagy éppen vízbe esett tárgyakat kihozni, de négylábúak segédkeztek a szánhúzásban, zsákcipelésben is, egészen a spanyolokkal felbukkanó lovak elterjedéséig. Így a kutyák fokozatosan eltűntek, főleg a szárazföld belsejéből, ahol már nem volt rájuk szükség, s az Újvilág felfedezésekor az európaiak csupán Új-Fundland szigetén találtak kutyákat.
De bárhonnan és bármikor is kerültek kutyák New-foundland szigetére, a XV. századra a sziget elkülönítettségének köszönhető beltenyésztés révén nagyon homogén állomány alakult ki. Annyira megszilárdult egy bizonyos típus, hogy a későbbi pireneusi masztiff illetve hegyikutya, spániel és szetter keresztezések is többnyire fekete, úszóhártyás lábú, úszni szerető kutyákat eredményeztek.

Ezt napjaink kísérletei is bizonyítják, ugyanis ha például egy szettert vagy éppen juhászkutyát újfundlandival keresztezünk, az utódok mindegyike magán viseli a fundi jellegzetes külső vonásait és vízszeretetét. A fehér-fekete landseer valószínűleg az angolok által 1550 és 1700 között a szigetre vitt, nagy, fehér fehér-fekete landseer valószínűleg az angolok által 1550 és 1700 között a szigetre vitt, nagy, fehér vagy barna-fehér mészároskutyák és a helyi kisebb, fekete kutyák kereszteződéséből alakult ki, de éppenséggel az 1506 körül baszk halászokkal Új-Fundlandra érkező pireneusi hegyikutyák is felelősek lehetnek a kétszínű mintázat kialakulásáért.

Az őshonos kutyák mindig is egyszínűek voltak. 1780 és 1850 között rengeteg újfundlandit exportáltak Angliába, szinte kizárólag csak fekete-fehéreket, míg a többi európai ország a feketék importjára koncentrált. De természetükben a fehér-fekete kutyák is vízi kutyák voltak.
1775 körül George Cartwright alkalmazta először Új-Fundland szigetének nevét saját kutyáira. Míg Angliában szinte új hazára talált a fajta, Új-Fundlandon szinte a kihalás fenyegette, annyi kutyát exportáltak, ráadásul 1780-ban Edwards kormányzó családonként csak egy kutyatartását engedélyezte. Az egyetlen dolog, ami megmentette a kihalástól az újfundlandit őshazájában, hogy nagyon sokan megtagadták az egynél több kutyatartásának tilalmát, mivel annyira hasznos munkát végeztek kutyáik.
Télen szánt húztak, még a királyi posta és őfelsége tűzoltói is kutyákat használták, illetve halászatnál a nehéz hálókat is a kutyák mozgatták a melegebb hónapokban. A hajóból, csónakból vízbe esett tárgyak felhozatala is a fundi feladata volt. De mindenekelőtt a sok-sok megmentett emberélet szólt a négylábúak mellett, ezért a szigetlakók megőrizték kutyáikat. Persze a tilalomnak azért messzire ható következményei voltak, 1901-ben Harald Macpherson alig talált egy megfelelő példányt Cornwall és York hercegének és feleségének, Anglia későbbi királyának (King George) és királynéjának (Queen Elisabeth) számára. Angliára visszatérve, a fajta nagyon népszerűvé vált Nagy-Britanniában. Az 1860-as Birmingham Show-ra még csak 6 fundit neveztek, két évvel később már negyvenegyet.
Az angolok már 1876-ban megtartották első vízi versenyüket is. Az első újfundlandi fajtaklub is Angliában alakult, 1886-ban. A fajta modern kori atyjának a már említett Harold Macphersont tartják. 1882-ben, még gyermekként kapta első kutyáját, és egész életét végigkísérték az újfundlandik. A család öreg farmja volt kennelének névadója: Westerland. A jelenlegi amerikai klub, a Newfoundland Club of America 1930-ban alakult. A szervezethez Harold Macpherson is csatlakozott, ő lett a bírói testület elnöke.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az újfundlandi egy masszív, mackós, erős testfelépítésű kutya.

Feje  széles és erős, hatalmas, főként a hímeké. Szeme sötétbarna, kerek, magasan tűzött füle lelógó, háromszögletű. Harapása ollószerű.

Nyaka izmos és széles, háta masszív, széles és vízszintes, mellkasa mély és széles, ágyéka izmos, rövid, kissé domború, hasa enyhén felhúzott, fara vízszintes, fraka vastag és lelógó.

Végtagjai egyenesek, mancsa ovális alakú.

Bundája duplarétegű, vízhatlan. Aljszőrzete egyenes, fedőszőre zsíros, sűrű. Farkán zászlós hosszabb és a végtagjai hátsó részén is hosszabb a szőr.

Színe tiszta fekete, barna vagy fekete-fehér.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste nehezen kezelni az átlag feletti hőmérsékletet. Alkalmazkodik a lakásban tartáshoz is.
 • Mérsékelten aktív: közepes mozgásigénnyel rendelkező kutya, napi 45 perc mozgás elengedhetetlen számára.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 6-8 év feletti gyerekeknek. Játékos, kiszámítható, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: közepes

Bundája duplarétegű, vízhatlan. Aljszőrzete egyenes, fedőszőre zsíros, sűrű. Farkán zászlós hosszabb és a végtagjai hátsó részén is hosszabb a szőr. Színe tiszta fekete, barna vagy fekete-fehér.

Újfundlandi természete

Az újfundlandi otthon érzi magát a vízben és a szárazföldön egyaránt, ideális társa a családnak, könnyen kezelhető, könnyedén tanuló, szeretetreméltó és szeretetet adó, igazi társa a XXI. század emberének. Mivel álló- és folyóvizekben egyaránt kiválóan úsznak és rendkívül tanulékony, szolgálatkész, nagy erejű kutyák - ideális vízi mentők; napjainkban is főként ilyen célra alkalmazzák őket a különböző tengerparti fürdőhelyeken.

Megjelenése jóindulatot és szelídséget sugároz. Fenséges, vidám és vállalkozó kedvű, szeretetreméltó és nyugodt típus.

Az újfunlandi egy nagyon barátságos, szelíd, kedves kutya. Mindenkivel barátságos, gyerekekkel türelmes. Megkülönböztetett módon szereti a gyerekeket. Más háziállatokkal és kutyákkal is jól kijön.

Nem éber és nem ugat sokat, ha mégis ugat akkor figyelni kell, mert biztosan történt valami, amit már ő is észrevett.

Gazdájához ragaszkodik. Szelíd, engedelmes kutya. Hatalmas termete miatt roppant erős, de szerfelett jóindulatú. Nem lármás, nem izgága.

Rendkívül magabiztos és nyugodt. Felségterületén belül ő az abszolút "uralkodó". Egyetlen idegennek sem engedi meg, hogy átlépje ennek határát, hiszen természeténél fogva nagyon bizalmatlan az ismeretlenekkel szemben. Abban pedig, hogy kit tekint barátnak illetve ellenségnek, egyszerűen csak az ösztöneire hallgat.

 

Legfőbb tulajdonságai: Kitűnően úszik, rajong a vízért. Csendes, barátságos, értelmes, tanulékony.
 
Alkalmazása: Eredetileg a halászok bárkáit kalauzolta Új-Fundland zátonyokkal borított partmenti vizein. Napjainkban mint kiváló vízimentő teljesít szolgálatot.
 
Profil: vízi mentő, házőrző.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a újfundlandi korát emberi években!

Egy 1 éves újfundlandi emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban nyugodtan viselkedik, de a hideg időt is jól bírja, így szabadban is jól érzi magát. Mindenféle időjáráshoz kiválóan alkalmazkodik. Mozgása érdekes, riszáló. A hideget inkább kedveli, mint a meleget. Nagyon szeret úszni, mozgásigénye átlagos. Közepesen aktív kutya, akinek mindennap szüksége van megfelelő mennyiségű mozgásra, hogy elégesse felesleges energiáit, és ezzel a lehető legjobb családtaggá váljon. A séta minden nap kötelező. Nagy kutya, és bár örömmel fedezi fel a hátsó udvart, mégis minden nap ki kell vinni és szocializálni kell, hogy temperamentuma kiegyensúlyozott legyen.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzete több gondoskodást igényel. Rendszeresen és jól át kell fésülni durva, kemény kefével. Talppárnái között és a fülében lévő szőrt javasolt eltávolítani. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Gyomorcsavarodásra hajlamos fajta, így naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos csípő diszpláziára, húgykövességre és szívbetegségre. Figyelni kell, hogy ne hízzon el. Hajlamosak a gyomorcsavarodásra.

Betegségek, amire hajlamos

Újfundlandi tenyésztése

Várható élettartam

9 - 15 év

Átlagos alomszám

6 - 10 db

Kölyök újfundlandi képek

Újfundlandi kölyökkutyaÚjfundlandi kölyök kutyaÚjfundlandi kutya

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 1 hónap ezelőtt

  Apuéknak ilyen kutyájuk van. NAgytestű, hatalmas, rettenthetetlennek tűnő kutya. Pedig egy jámbor óriás.

  Korán kell elkezdeni szocializáni, szeret mozogni, utál egyedül lenni. Ha unatkozik szétszedi a kerti pad sarkát.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 8 hónap ezelőtt

  Állandó Ápolást igényel a bundája

  Igazi családi kutya. Imádja a gyerekeket, türelmes, rendkívül érzékeny kutya. Igazi családtag tud lenni. Nagyon okos,könnyen tanul.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Újfundlandi tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Újfundlandi tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Újfundlandi tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.