Vesztfáliai tacskókopó

101 értékelés alapján
Vesztfáliai tacskókopó
Vesztfáliai tacskókopó felnőtt
VEsztfáliai tacskókopó felnőtt
Felnőtt vesztfáliai tacskókopó
Vesztfáliai tacskókopó
Drever, basset de westphalie
Németország

A vesztfáliai tacskókopó egy univerzálisan alkalmazható keményen dolgozó kutyafajta, amely gyengéd, intelligens, élénk, hűséges és védelmező fajta.
Használhatósága: családi kutya és vadászkutya.
Imádja a gyerekeket, és ha kell védelmezi családját.

Még nincs egy név se feltöltve. Legyél te az első!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Vesztfáliai tacskókopó eredete

származás: Németország
Ősi német fajtának tartják, akit tacskó szerű kutyák és különböző közepes méretű kopók keresztezésével hoztak létre.

Az 1880-as években kezdtek vesztfáliai vadászok céltudatosan kisebb, rövidebb lábú kopókat tenyészteni, amit a vadászterületek csökkenése indokolt.

A "Bracke" megnevezés a hetedik században kezdte kiszorítani a kopókra addig használatos "Segusier" szót. először Marculf szerzetes egyházi tárgyú írásaiban bukkant fel.

A középkorban elsősorban a csapázó kutyákat nevezték Brackénak, majd a XIX. századtól általánosságban a hangosan vadászó ebeket. Habár maga a Dachsbracke kifejezés igen újkeletű, Ludwig Beckmann és Otto Grashey kinológusok 1886-ban írták le először, rövid lábú kopók már Nagy Károly idején is léteztek.

Bár a vesztfáliai tacskókopó a német kopó rövid lábú változata, de önálló fajta.

Jelenleg kb. 250 Westphalian Dachsbracke él Németországban. Évente átlagosan 35 kölyköt regisztrálnak és ez a szám évről-évre folyamatosan növekszik.

Megjelenés

Méret

Leírás

Alacsony, rövid lábú, erőteljes felépítésű vadászkutya. Színe és mintázata ugyanolyan, mint a német kopóé.

Erős testfelépítésű, zömökebb, mint a német kopó és  mérsékelten hosszú kutya.

Feje keskeny, hosszúkás, előkelően felfelé tartja, tekintete barátságos, éber, szeme lehet sötét és világos is, széles füle közepes hosszúságú, lelapuló, fülhegyei lekerekítettek, harapása ollós.

Nyaka közepesen hosszú, meglehetősen vastag, háta enyhén ívelt, ágyéka széles, erős, fara lejt, farka magasan tűzött és nagyon erős, szablya alakban meghajlík vagy a farokvég meggörbül.

 Mellkasa keskeny, hasa kissé felhúzott, végtagjai párhuzamosak, mancsa feszes, ujjai rövidek.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés javasolt.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható, teste megfelelően kezeli a meleg időjárást, de a hideget nem bírja.
 • Aktív: elfoglalt gazdiknak nem megfelelő fajta. Sok testmozgásra van szüksége, hogy alakját és szellemi fittségét megőrizze, de képes ellustulni és elhízni.
 • Gyerekeknek ajánlott fajta: leginkább 6-8 év feletti gyerekeknek javasolt, vagy azoknak, ahol a kutya a kisgyermekkel együtt nő fel és megfelelő képzésben részesül.

Szőrzet: rövid

Színe a vöröstől a sárgáig terjed, fekete köpeny vagy nyereg lehet rajta és előfordulhatnak fehér jegyek is. Bundája durva tapintású, sűrű és lelapuló.

Vesztfáliai tacskókopó természete

A tacskókopó egy nagyon aktív, vidám kutyus, aki nagyon jól érzi magát a családi életben.

Jól kijön a gyerekekkel, kiváló játszótársak. Más kutyákkal és kölyökkorától elkezdett szocializációval jól kijön egyéb háziállatokkal, macskákkal is.

Idegeneket barátságosan üdvözli, de a gazdája távollétében megfelelően őrzi a házat. Szaglása nagyon fejlett, kiváló vadász, bátor, szívós és kitartó. Nagyon odaadó gazdájához, de függetlenségét szereti megőrizni és eléggé akaratos is tud lenni.

Tanításánál nagy hangsúlyt kell fektetni a "hozzám" parancsra, mert szeret önállóan döntéseket hozni s eltávolodni gazdájától. Ugyanakkor ha ezt figyelembe vesszük akkor tanítása egyszerű.

Tartása következetességet igényel. Rövid lábai ellenére sportos és mozgékony.

 

Legfőbb tulajdonságai: Értelmes, komoly, barátságos, csupa figyelem a gazdájával szemben.
 
Alkalmazása: Vadászkutya. Meglehetősen ritka, hazáján kívül alig-alig ismerik.
 
Profil: vadászkutya.

 

 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a vesztfáliai tacskókopó korát emberi években!

Egy 1 éves vesztfáliai tacskókopó emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Tartható ugyan kennelben, de a lakás kényelmét jobban szereti, kedveli a gazdája közelségét. Szereti a hosszú sétákat és biztosítani kell neki, hogy póráz nélkül is elcsatangolhasson. Szaglásának köszönhetően visszatalál a gazdihoz, de ez csak egy nem túl zsúfolt területen lehetséges. Remekül ás, így szinte lehetetlen kifutóban tartani. Alapvetően vadászkutya, mindamellett nagyon jól alkalmazkodik a városi tartáshoz is. Kotorékeb, ezért aki erdő közelben tartja kutyáját, annak számolnia kell azzal, hogy elszökhet vadászni. Nehezen viseli az egyedüllétet és a mozgásszegény életmódot. Mozgásigénye nagy, ezért napi többszöri sétára is szüksége van. Nagy mozgásigénye miatt napi 60 perc aktív mozgásra van szüksége testi és lelki fittsége megőrzéséhez.

Ápolás, tisztántartás

Bundájának tisztán tartása nem igényel nagy törődést, elég hetente egyszer átfésülni, illetve vedlési időszakban ajánlott gumikefével eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Karmait röviden kell tartani. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Fogait hetente legalább egyszer fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Nincsen különösebb genetikai rendellenessége. Csontváz-szerkezete egyedülálló, amely egy meglehetősen hosszú testet, gerincoszlopot és rövid bordákat tartalmaz, ez könnyen vezethet hátsérülésekhez. Leggyakoribb betegsége a porckorong sérülés. Elhízásra hajlamos, tehát sok mozgásra van szüksége. Előfordulhat még: csípő diszplázia és szembetegségek.

Betegségek, amire hajlamos

Vesztfáliai tacskókopó tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 9 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 6 hónap ezelőtt

  Vadászkutya, amelyet nagyszerű vadászati hozzááláás jellemz. Kitartó és hűséges.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Vesztfáliai tacskókopó tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Vesztfáliai tacskókopó tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Vesztfáliai tacskókopó tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.