Welsh terrier

101 értékelés alapján
Welsh terrier
Welsh terrier felnőtt
Welsh terrier felnőtt
Welsh terrier kölyök
Welsh terrier cuki kölyök
Welsh terrier felnőttek
Welsh terrier édes kölyök
Welsh terrier
Welshie, WT
Egyesült Királyság

A walesi terrier egy éber, energikus, barátságos, független, intelligens, szerető és játékos fajta.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük, rendszeres testmozgásra van szüksége.
Színeik: fekete, barna.
Használhatósága széleskörű: vadászat, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

Welsh terrier eredete

származás: Egyesült Királyság
Bár a welsh terrier története nem teljesen világos, a festményekből és lenyomatokból mégis megállapítható, hogy története meglehetősen régre nyúlik vissza. Talán az egyik legrégebben ismert terrierfajta.

Eredetileg a Black-and-Tan Wire vagy az Old English Terrier néven vált ismertté. Bár Waleshez kapcsolódott története, azonban Anglia számos részén előfordult a 19. században. Gyakran használt rókák, vidrák, borzok vadászatára, de rágcsálóirtásra is használták.

Az első feljegyzés a fajta önálló kiállítási szerepléséről 1884-85-ből származik: a Carnavon Show-ra 21 welsh terriert neveztek, azonban még akkoriban is előfordult, hogy ugyanazt a kutyát old english terrierként és welsh terrierként is kiállították, mint például 1893-ban a jól ismert, sokszoros győztes Dick Turpint.

A Welsh Terrier Club 1886-ban alakult, ekkor készült el a hivatalos fajtaleírás is.

Őshazájában, Walesben gyakran falkában tartották, és kizárólag vadászatra használták. Sok családban nemzedékről nemzedékre szállt a kutyák tulajdonjoga is, számtalan falka ősidők óta ugyanahhoz a családhoz tartozott.

Megjelenés

Méret

Leírás

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, trimmelés szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi: a bunda átkefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során, de makacssága miatt néha nehézkessé válhat a tanulás.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, agresszívan lép fel az idegenekkel szemben, hogy családját bármi áron megvédje.
 • Alacsony alkalmazkodóképességű: nem alkalmas kennelben tartásra. Teste nehezen kezeli a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára kis-közepes méretű kert és lakás.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: játékos és szeretetteljesen bánik velük.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

drótszőrű. Tapintása kemény és durva.

fekete és cserbarna vagy sötétszürke és cserbarna

Welsh terrier természete

Úgy néz ki, mintha egy kis Airedale terrier lenne, de személyisége megismételhetetlenné teszi. Erős személyiséggel rendelkezik. Róka és vidra vadászatra tenyésztették.

A Welsh terrier egy boldog, élettel teli, fáradhatatlan kutya, aki napjait szórakozással és szórakoztatással tölti. Önállóan vadászik.

Ő egy igazi Terrier. Egy vidám, intelligens kutya, aki szeret szórakozni, és mindig szeretetteljes. Energikus és játékos fajta.

Hűséges és családja körében érzi igazán jól magát. Szereti önmagát és családját is szórakoztatni. Nem olyan forrófejű, mint egyes terrierfajták. Szerető viselkedése és energiája kiváló családi társsá teszik, aki nagyszerűen bánik a gyerekekkel is.

A Welshie független lehet, ami bizonyos képzési nehézségekhez vezethet (különösen tapasztalatlan tulajdonosoknál). Ez általában ellensúlyozható a boldog és vidám jellemével.

Képzése átlagnál nehezebb, ezért következetes és szórakoztató képzési programot igényel. Emiatt nem ajánlott első kutyás gazdiknak.

Mint minden kutyának, a Welshie-nek is korai szocializációra van szüksége, amely segít abban, hogy egy egészséges lelkületű, félősségtől és agresszivitástól mentes kutyát kapjunk. Különleges tulajdonsága, hogy imád a magasban ülni. Ezért ne csodálkozzon senki, ha kutyája az asztal tetején vagy magas bútorokon érzi jól magát.

 
Legfőbb tulajdonságai: Élénk természetű, vidám, játékos, ugyanakkor merész, bátor, nem ismeri a vereséget. Sokan harapósnak tartják, ami nem igaz, ill. jó kezekben oktalanul nem támad. A vizet nagyon kedveli.
 
Alkalmazása: Kiváló kotorékeb, de mint vaddisznós kutya is megállja a helyét. Kellemes természete miatt sokan kedvtelésből tartják.
 
Profil: kotorékeb, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a welsh terrier korát emberi években!

Egy 1 éves welsh terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Bár nem ideális számára, de sokan lakásban is tartják és jól is érzi magát ha megkapja a számára szükséges mennyiségű testmozgást. Optimális élettér számára egy lakás, ahová szabadon bejárhat és egy mellette lévő kert, ahol kiélheti ásási ösztöneit. Született őrszem, nagyon jó jelzőkutya. Ami problémát jelenthet, az a felesleges nagy mennyiségű ugatás. Ezt mindenképp javasolt már kölyökkorban kutyaiskolai részvétellel csökkenteni. Kennelben tartása nem javasolt. Nagy energiájú kutya. Legalább 30-60 perc napi edzésre van szüksége ahhoz, hogy a házban nyugodtan viselkedjen. A kertben töltött idő nem elégíti ki mozgásigényét. Ha unatkozik, előfordulhat hogy elszökik egy jót sétálni. A walesi terrier nagyon szeret játszani. Kiváló sport számára a futás vagy egy jó séta a gazdival.

Ápolás, tisztántartás

Naponta kell fésülni vagy kefélni a szőrét. Emellett fontos ellenőrizni a tappancsát. Fürdés után ügyeljünk arra, hogy fülei szárazak legyenek. A rendszeres kutyaápolás (fogak, körmök) mellett, évente kétszer ajánlott kozmetikushoz vinni. Trimmelik. Fontos, hogy kiskorától fogva szoktassuk hozzá a rendszeres ápoláshoz, különben nagyobb korára nehezen fogja nyugodtan viselni a szépítkezést. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Körmüket ajánlott röviden tartani. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges típus, de előfordulhat nála csípő diszplázia, szembetegségek, allergia, epilaepszia és hypothyreosis.

Betegségek, amire hajlamos

Welsh terrier tenyésztése

Várható élettartam

10 - 14 év

Átlagos alomszám

4 - 6 db

Kölyök welsh terrier képek

Welsh terrier kölyökWelsh terrier cuki kölyökWelsh terrier édes kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  Tele élettel, tele terrierrel :D Ez így is van. Rendkívüli egyéniség, óriási mozgásigénnyel. Tudok vele futni minden este, ő a társam és védelmezőm.

  Vadászösztöne miatt néha megindul futás közben az erdőben 1-1 mókus után. Vicces dolgokat generálhat, ha éppen az orrod törlöd és megindul ;) De imádom!

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Welsh terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Welsh terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Welsh terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.