West Highland White Terrier

9.54 értékelés alapján
West Highland White Terrier
Westie felnőtt
Westie kölyök
West Highland White Terrier felnőtt
West Highland White Terrier kölyök
West Highland White Terrier gyönyörű felnőtt
West Highland White Terrier cuki kölyök
West Highland White Terrier
Westie, Poltalloch Terrier, Roseneath Terrier, White Roseneath Terrier
Skócia

A West Highland White terrier egy gyengéd, figyelmes, vidám, bátor, barátságos és független kutya.
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Színeik: fehér
Használhatósága széleskörű: vadászat, engedelmességi versenyek, nyomkövetés.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Lakásban tartható:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Érzékenység:
 • Egyedül hagyható:
 • Hideget elviseli:
 • Meleget elviseli:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Egészség:
 • Hízásra hajlamos:
 • Szőrápolás:

Taníthatóság

 • Tanítható:
 • Intelligens:
 • Vadászösztön:
 • Ugatás:
 • Hajlamos elvándorolni:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Intenzív:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:

West Highland White Terrier eredete

származás: Skócia
A West Highland White Terrier ősei a skót terrierek.

A westie Argyllshire skót vadászainak tenyésztése nyomán született meg a 17. században. Számos keresztezés révén fejlesztették ki a kutyát. Céljuk egy odúvadászatra használható faj létrehozatala volt.

A tenyésztők úgy gondolták, ezekből a selejtes, albinó kutyákból soha nem lehet jó vadászkutya, így inkább az úgynevezett Earth Dog felé és a cairn típusú, színes Poltalloch terrier felé fordultak a tenyésztők amelyek nem sokban különböznek a jelenleg ismert westie-től. A másodosztályú besorolás ellenére nagy számban születtek fehér színű terrierek Skóciában, és lassacskán kiderült, hogy kitűnő vadászkutyák. Céljuk, hogy egy odúvadászatra használatos fajt hozzanak létre. (A terrier szó egyébként latin eredetű, és a terra, azaz föld szóból származik. Ezzel az elnevezéssel is nyilvánvalóvá tették a westie tenyésztői, hogy egy föld alatti, odúkban élő állatokat vadászó fajtát akartak kitenyészteni.)

Malcolm ezredes, egy neves kutyatenyésztő, 1900 körül kezdte a fehér terrierek tenyésztését, hogy kiderítse tényleg rosszabbak-e, mint a színes terrierek. Kiderült, hogy ugyanolyan jók a vadászatokban. Így hamar népszerűvé is váltak.

Miután 1904-ben megalakult a West Highland White Terrier Club, majd 1906-ben a Whwt Club of England, 1907-ben az Angol Kennel klub is elismerte önálló fajtaként a westit.
A mai típus a második világháború óta állandósult. A háború után nagyon kevés kutya maradt, de szerencsére voltak megszállott tenyésztők (pl. a Wolwey, Leal, Calunna kennel tulajdonosai), akiknek köszönhetően tovább élt a fajta. A híres Crufts kiállításon 1976-ban lett először westi a Best in Show, a Kathleen Newstead által tenyésztett Ch. Dianthus Buttons.

Megjelenés

Méret

Leírás

A Westie egy erős testfelépítésű, pöttöm kutya.

Sűrű szőrrel borított fejét egyenesen vagy kissé ferdén tartja, kis fülei csúcsosak, felállóak, egymástól távol állnak, szemei közepes méretűek, egymástól távol ülne,sötét színű, szemöldöke határozott, jól fejlett, tekintete intelligens, éles. Harapása ollós.

Nyaka izmos, fokozatosan vastagszik, teste tömzsi, háta egyenes, ágyéka rövid,erős és széles, mellkasa mély, bordái jól íveltek, fara erős, farka egyenes, rövid és felemlve tartja.

Végtagjai erősek, egyenesek, viszonylag rövidek, de járásuk elegáns egyenesen hömpölygő, mancsa kerek és vastagon párnázott.

Bundája duplarétegű, fehér.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás, trimmelés szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz. Termete miatt nem valószínű, hogy elrisztja a betolakodókat.
 • Közepesen alkalmazkodóképes: teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást is. Lakásban tartáskor ajánlott a rendszeres testmozgás.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

Szőrzet: közepes

duplarétegű, durva, egyenes fedőszőrrel és puha, tömör, rövid aljszőrzettel. Színe fehér.

fehér

West Highland White Terrier természete

Sikere mindenekelőtt az otthonhoz való alkalmazkodásban rejlik; tökéletes kedvencek, de igazi terrierek is. Termetükhöz képest bátor, keménykötésű ebek, fürgék, gyorsak, értelmesek.

Állandóan vidám, játékos, ideális családtagnak mondható, és nem tartozik a tipikus, unott szalonkutyák sorába. Remekül beilleszkedik környezetébe, nem agresszív, fáradhatatlan játszótárs, és kifejezetten igényli is az emberbarátaival való állandó kapcsolatot.

A legfontosabb hogy az álcázás nagymesterei, simán elhitetik magukról, hogy hófehér kis angyalkák, miközben ők terrierek a javából, makacsok, önfejűek és bátrak, mint a vadászó őseik.

A West Highland White Terriert ugyanis a 19. század közepén Skóciában kártevőirtásra, róka és borz vadászatára tenyésztették ki. Ha a róka a legravaszabb állat, akkor gondoljunk csak bele, hogy egy westie-nek milyen ravasznak kellett lennie, hogy el tudja kapni. Manapság, ezt a ravaszságát arra szokta használni, hogy az „ártatlan kis tündérke”- imidzsét fenntartsa. Ezért is fontos, hogy a gazdi következetes legyen, és ne hagyja, hogy a kutyája túljárjon az eszén.

Egy határozott gazdi mellett igazán jó kis családi kutya lehet a westie, a gyerekekkel is jól kijön, jókat tud velük bohóckodni és a sportos életmódot sem veti meg.

Mindenkit elvisel (kivéve a kis rágcsálókat). Több kutyával együtt is boldogan él. Agresszivitástól mentes fajta. Egy szó, mint száz a Westie temperamentumos, méretéhez képest nagyon erős, bátor kutya. Intelligens, hűséges, mindig tettre kész, imádja az emberi társaságot. Kezdő kutyagazdiknak is javasolt fajta.

 

Legfőbb tulajdonságai: Bátor, magabiztos, önálló, de ugyanakkor nagyon játékos. Idegenekkel szemben bizalmatlan.
 
Alkalmazása: Kellemes lakáskutya, kitűnő őrző-védő hajlamokkal.
 
Profil: kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a west highland white terrier korát emberi években!

Egy 1 éves west highland white terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Messziről látható fehér bundája miatt, rókavadászatokon erőszeretettel használják. Nagyon mozgékony, aki imád játszani, labdázni, kötelet húzni. Nem elég napi egyszeri séta számára. Ügyességi játékokon jó eredményeket érhet el. Agility és engedelmességi versenyeken nagyon szép eredményeket érhet el. Nagyon szeret ásni is, ezért a szép kerttel nem kompatibilis. Szereti a nagy sétákat, de hogy igazán kifárasszunk egy „hegylakót”, ahhoz bizony az agytekervényeit is meg kell tornáztatni, erre tökéletes lehet, ha engedelmességi és ügyességi feladatokat adunk neki akár otthon, akár egy kutyaiskolában. A Westie-t nem ajánlott a szabadban tartani. Ha a gazdi sokat van távol és a kutya sokat unatkozik, kialakulhat nála szeparációs szorongás. Általában könnyen képezhető, leginkább akkor hatékony, ha pozitív motivációs technikákkal és következetes módon történik. Ne feledd, hogy a Westie-nek erős akarata és magas önbecsülése van, amely bizonyos esetekben képzési nehézségeket okozhat.

Ápolás, tisztántartás

Bundáját hetente legalább 2x javasolt átkefélni, vedlési időszakban naponta ajánlott. Háromhavonta ajánlott trimmeltetni és a talppárnák közti szőrt le kell vágni. Szükség esetén ajánlott megfürdetni, de nem túl gyakran, hogy szőrzete ne lapuljon le. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos májbetegségre, csípőbetegségekre, krónikus sérvbetegségre. Előfordulhat szembetegség, állkapocscsont meszesedés és bőrbetegségek is.

Betegségek, amire hajlamos

West Highland White Terrier tenyésztése

Várható élettartam

12 - 14 év

Átlagos alomszám

2 - 5 db

Kölyök west highland white terrier képek

Westie kölyökWest Highland White Terrier kölyökWest Highland White Terrier cuki kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 4 év, 1 hónap ezelőtt

  Nagyon aranyos barátságos nagyon szerettei magát

  Akaratos sok szőr ápolásra szorul egyébként nagyon megéri a sok ápolás

  Egy nagyon aranyos szerethető kutya fajta nagyon tudom ajánlani mindenkinek!🙂

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  Ragaszkodó, sok szeretetet ad!

  Mindenkit szeret aki, hasonlít a család tagjaira! Éjszaka szétpakolja a kosárból a játékait, mivel nappal sokat alszik!

  Egy igazán szerethető és szépséges kiskutya! Remélem sokáig velünk lesz!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 1 év, 4 hónap ezelőtt

  NAgyon emberközpontú, mindnig szeret a család mellett lenni. Imád játszani körüöttünk és elvan a kertben is nélkülünk. De ha bemegyünk, neki is jönnie kell. Egy percig sem marad ott.

  Elég sokat ugat, de ezt kordában lehet tartani.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 8
  írta 9 hónap, 2 hét ezelőtt

  Törekszik a saját tisztaságára, nyugodt, szereti a gazdi közelségét

  Házsártos tud lenni, nem öleb, táplálása körülményes

  15 évet élt a mi kis kedvencünk, igazi családtag. Kiharcolja amit csak akar. Következetesség nélkül minden körülötte forog. Nem szeret ölben lenni - nagyon nem. Imád sétálni, kertes ház esetén is igényel napi kétszeri sétáltatást. Trimmelésre kb. 3-4 havonta kell vinni, otthoni fésülés havonta egyszer is elegendő volt. Hajlamos allergiára ezért a legjobb minőségű tápot igényli. Nem nagyon rágja meg az ételt ezért a fogai csúnyán romlottak, erre nagyon oda kell figyelni mert fogvesztést jelent.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi West Highland White Terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy West Highland White Terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz West Highland White Terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.