Whippet

102 értékelés alapján
Whippet
Whippet kutya
Whippet kutya
Whippet
Whippet kölyök kutya
Whippet kölyökkutyák
Whippet kutyakölyök
Whippet
Snap Dog, English Whippet
Egyesült Királyság

A Whippet egy szeretetteljes, hűséges, élénk, tanulékony, vidám, barátságos, kedves, intelligens, csendes és szociális fajta.
A leggyakoribb színek: fekete, kék, piros és fehér ( minden szín megengedett).
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége.
Használhatósága: gyorsasági versenyek, vadászat, engedelmességi versenyek.

Az angol Whippet-et más néven rongyoskutyának is hívják. A fajtát nyúlüldözésre használták, de ezt a sportot betiltották és helyét a rongyversenyek vették át, melyeken a whippetek teljes erőből rohannak gazdájuk felé, akik egy ronggyal biztatják őket.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Whippet eredete

származás: Egyesült Királyság
A Whippet nevét az angol whip (ostor) szóról kapta, mert olyan gyors, mint az ostor.

Eredetileg vadászkutya volt, főleg nyúl és üregi nyúl fogására használták, majd versenykutyaként vált népszerűvé a múlt század első évtizedeiben.

A versenyagarak közül az egyik legkésőbb kiformált fajta. A múlt század második felében északkelet-angliai terriereket angol agarakkal kereszteztek és az ebből kapott ebekkel nyúlüldöző versenyeket szerveztek.

Mikor ezt a sportot betiltották Angliában a nyúlüldözés helyét a rongyversenyek vették át, melyeken a whippetek teljes erőből rohannak gazdájuk felé, akik egy ronggyal biztatják. Innen ered a rongyoskutya elnevezése. Ezeket a versenyeket ma is szeretik Angliában.

Megjelenés

Méret

Leírás

A whippet ugyan törékenynek tűnik, de nagyon erős és igen gyors kutya.

Kecsesség és egyfajta elegáns szépség jellemzi. Minden bizonnyal a drótszőrű foxterrierrel való keresztezése révén alakult ki kétféle változata: a rövid és a drótszőrű whippet.
 
Feje hosszú, ék alakú, orrtükre fekete (a kék színű kutyákon kékes árnyalat megengedhető), szeme sötétbarna. Füle kicsi, vékony, ha figyel, feláll.
 
Nyaka hosszú, karcsú, mellkasa rendkívül mély, háta hosszú, egyenes, ágyéka elegáns ívű.
 
Mellső végtagjai egyenesek, függőlegesek, hátulsó lábai szélesebb állásúak, mint az elülsők, combjai izmosak, csánkja erős. Farka hosszú, elvékonyodó, a csánk alá ér.
 
Szőrzete rövid, finom, sűrű; az összes ismert színváltozatban tenyésztik.
 

Neked megfelelő fajta?

 • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
 • Mérsékelt vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat idegenek érkezésekor, de nem éber és nem védi meg a családot a betolakodókkal szemben.
 • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nem bírja az extrém időjárást, a nagy nyári hőségeket és a téli hideget. Így javasolt lakásban vagy kis kertben tartani.
 • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. A park vagy egy nagy zöld terület számára maga a mozgásteli kánaán.
 • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Kapcsolódó tartalmaink:

Szőrzet: rövid

Szőrzete rövid vagy drótszőrű lehet. Minden szín megengedett. Szőrzete rövid, finom, sűrű.

Whippet természete

A whippet sokszor reszket, ami nem jelenti azt, hogy fázik, de azért védelemre szorul az időjárás viszontagságaival szemben.

Ő az egyik legjobb természetű kutya, barátságos, engedelmes. Intelligens, kedveskedő.

Vadászösztöne erős, de kevésbbé, mint a többi agáré.

Gyerekekkel nagyon jól kijön, idegenekkel is barátságos. Más kutyákkal sem jelenthet problémát együttélése és ha kiskorától kezdve szoktatjuk, akkor egyéb háziállatokkal is jól kijön, de lakáson kívűl vadászösztöne miatt figyelni kell rá.

Könnyen tanítható, de nem szabad megfeledkezni róla, hogy agárról van szó, ezért változatos feladatokra van szüksége, hogy élvezetes maradjon számára.

Nagyon mozgékony, temperamentumos, villámgyors, igen küzdőképes állat. Lakáskutyának is ideális.

 

Legfőbb tulajdonságai: Rövid távon hihetetlenül gyors. Értelmes, kissé makacs, gazdájához nagyon ragaszkodik.
 
Alkalmazása: Az agárversenyek népszerű sztárja. Kedvtelésből is tartják.
 
Profil: versenykutya, kedvenc.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a whippet korát emberi években!

Egy 1 éves whippet emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Pórázról való elengedése nem ajánlott, mert vadászösztöne miatt könnyen elcsábul. Mindennapi futtatása elengedhetetlen. Nagyon szereti a kényelmet, a puha fekhelyet, de mozgásigénye nagy. Viszont ha kifuthatta magát, akkor nyugodtan viselkedik a lakásban. Otthon szereti a kényelmet, és képes naphosszat lustálkodni. Vadászösztöne igen erős, ezért séta közben nagy odafigyelést igényel, nehogy üldözőbe vegyen egy macskát vagy bármilyen más üldözhető kisállatot, ezért javasolt pórázon tartani. Kedveli a hosszú sétákat, hegyi - és kerékpáros túrákat, de a kilovaglásokat is. Imád rohanni, homokon vagy havon, végtelen pusztán vagy erdőben egyaránt. Akkor érzi igazán jól magát, ha hagyják egy kicsit szabadon futni. Kedvelt sportjaik a coursing és az agárverseny.

Ápolás, tisztántartás

Nem igényel nagy törődést, hetente egyszer elég egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani a bundáját, illetve vedlési időszakban egy gumis kefével vagy kopókesztyűvel eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

Agaraknál az etetés összefügg az igénybevételükkel. Egy rendszeresen versenyző agárnak sokkal több energiára, tápanyagra valamint vitaminra van szüksége, mint a nem versenyző társaiknak. Fülledt, meleg időben figyelni kell a vízháztartásukra, hogy ne száradjanak ki és ne kapjanak hőgutát. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Egészségügyi problémák, amelyre hajlamosak lehetnek: veleszületett süketség, progresszív retina atrófia, a szaruhártya dystrophia és pajzsmirigy problémák.

Betegségek, amire hajlamos

Whippet tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

4 - 8 db

Kölyök whippet képek

Whippet kölyök kutyaWhippet kölyökkutyákWhippet kutyakölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 1 év, 2 hónap ezelőtt

  Jó izomzatú, erős, elegáns, családbarát kedvenc.

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 12 hónap ezelőtt

  Nagyon jókedvű, tanulékony, kedveskedő, kutyával, cicával jól kilyön

  Kicsit makacs

  Nagyon szeretjük igazi kis tünemény, jelenleg 5 hónapos és nagyon illik rá szinte minden a leírásokból

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Whippet tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Whippet tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Whippet tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.