Yorkshire terrier

106 értékelés alapján
Yorkshire terrier
Yorkshire terrier kölyök
Yorkshire terrier felnőtt
Yorkshire terrier cuki kölyök
Yorkshire terrier
Yorkshire terrier édes kölyök
Yorkshire terrier
Yorkshire terrier
Yorkie
Anglia

Kicsi a bors, de erős - egy tipikus terrier.
Az egyik legnépszerűbb fajta az Egyesült Államokban.
Hosszú selymes szőrzete van, amely acélkék cser színű. Elsősorban társasági kutyaként tartják.
Személyisége: magabiztos és bátor, miközben nagyon ragaszkodik a gazdihoz.
Sok figyelemre van szüksége, mert sok egyedüllét a szeparációs szorongás kialakulásához vezethet.
Nagyobb gyermekeknek ajánlott fajta.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Alkalmazkodás

 • Meleget elviseli:
 • Lakásban tartható:
 • Érzékenység:
 • Kezdő gazdiknak:
 • Hideget elviseli:
 • Egyedül hagyható:

Barátságos

 • Családbarát:
 • Gyerekeket szereti:
 • Kutyákat szereti:
 • Idegenekkel barátságos:

Ápolás, gondozás

 • Nyáladzás:
 • Könnyen ápolható:
 • Hízásra hajlamos:
 • Egészség:
 • Vedlés:

Taníthatóság

 • Hajlamos elvándorolni:
 • Ugatás:
 • Vadászösztön:
 • Tanítható:
 • Intelligens:

Mozgásigény

 • Energia szint:
 • Mozgásigény:
 • Játékosság:
 • Intenzív:

Yorkshire terrier eredete

származás: Anglia
A Yorkshire terrier története kicsit több, mint száz évre nyúlik vissza.

A 19. század folyamán alakult ki Nagy-Britanniában, nevét Yorkshire grófságról kapta. Sok angol és skót fajtával ellentétben, ez a kis terrier kezdetben a szegény emberek kutyája volt. Az ipari forradalom 1785 táján elsősorban a textilipart érintette. Yorkshire grófság textilüzemei ezrével vonzották a munkát kereső tömegeket, sokan érkeztek ide Skóciából is, így elképzelhető, hogy a yorkie a Királyság északi részéről származik.

A fajta atyjának Huddersfield Bent tartják, aki 1865-ben született, és 74 kiállítási győzelem után 1871-ben pusztult el egy balesetben. A yorkshire terrier még "Broken-Haired Scotch Terrier" néven kezdte kiállítási karrierjét 1861-ben, majd 1970-ben, a Westmoreland kiállítás után vált széles körben ismertté. Egy darabig párhuzamosan alkalmazták mindkét elnevezést, majd 1886-ban már yorkshire terrier néven ismerték el hivatalosan.

Ő az egyik legkisebb és talán legnépszerűbb terrierek közül, Magyarországon is a kedvelt kutyafajok listáján az élen helyezkedik el.

Sajnos tenyésztői sikerrel megőrizték eredetének titkát, így csak feltételezések alapján valószínű, hogy őse az angol terrier, a paisley, a skye és a manchester terrier.

1898-ban ismerték el önálló fajtaként.

Megjelenés

Méret

Leírás

A yorkshire terrier egy kicsi oroszlán, melynek legfőbb ismertetőjele a bundája. Nagyon finom, hosszú, egyenes és folyamatosan nő.

A hátán a farkáig érő választék fut. Nincs aljszőrzete és nem vedlik.

Amikor megszületik egészen fekete és csak bajuszán, tappancsán és farkán van némi szőr. Végleges színe csak később alakul ki.

A yorkshire terrier egy ugyan kicsi, de erős és arányos testfelépítésű kutya. Feje kicsi, lapos, arcorri része nem hosszú, szeme mandulavágású, értelmes tekintetű, füle kicsi, v-alakú, felálló, magasan tűzött és egymástól távol állnak. Háta egyenes, ágyéka hosszú, bordái kissé szélesek, lábai egyenesek, sűrű szőr borította farkát a háta fölé emeli.

Bundája színe acélkék a nyakszírttől a faroktőig, fején rozsdabarna.

 

Neked megfelelő fajta?

 • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás szükséges.
 • Minimális vedlés jellemzi
 • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
 • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
 • Alacsony alkalmazkodóképes: teste képes kezelni a meleg időjárást, de a hideget nem. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás.
 • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
 • Gyerekeknek nem igazán ajánlott: csak abban az esetben, ha kisgyermekkel együtt nő fel és megfelelő képzésben részesült, vagy 8 év feletti gyermekeknek ajánlott.

 

Kapcsolódó tartalom:

 

 

Szőrzet: hosszú

Bundája nagyon finom, hosszú, egyenes és folyamatosan nő. A hátán a farkáig érő választék fut. Nincs aljszőrzete és nem vedlik. Amikor megszületik egészen fekete és csak bajuszán, tappancsán és farkán van némi szőr. Végleges színe csak később alakul ki. Színe acélkék a nyakszirttől a faroktőig, fején, mellkasán, lábain rozsdabarna.

acélkék

Örökbefogadnál egy yorkshire terriert?

Söjtör Töpörtyű
Söjtör Töpörtyű

11 éves rövid szőrű kistermetű fiú Yorkshire terrier

Itt találhatod:

Budapest

Megnézem az összeset (3)

Yorkshire terrier természete

A yorkshire terrier egy igazi cuki kinézetű kutya, de nem szabad megfeledkezni róla, hogy vadászkutyának tenyésztették.

Nagy kár, hogy sok yorki-tulajdonos nem veszi "kutyaszámba" kedvencét, pedig ők lennének a legjobban meglepve, hogy mennyi mindent meg tudnak tanítani kutyájuknak! A yorkshire terrier agya vág, mint a borotva, amúgy pedig örömmel veti bele magát mindenbe, amit gazdájával együtt lehet csinálni, tehát tanítása sem túl bonyolult feladat. Hibát követ el az is, aki pusztán dédelgetni, kényeztetnivaló ölebként tartja, mivel a yorki kifejezetten élénk, temperamentumos kutyus, aki boldogan tesz hosszú sétákat is, feltéve, hogy hagyják neki, és nem karon ülve kell végignéznie más kutyák önfeledt hancúrozását...

Eleven vérmérsékletű nem riad meg semmitől, ezért jó házőrző. Aktív, mozgékony, tele bátorsággal. Érzékeny, de olykor szertelen.

Ragaszkodik gazdájához, családjához. Kedves, kíváncsi, de olykor igencsak makacs. Bár játékszernek néz ki mégsem tűri ha így viselkednek vele, de ettől eltekintve jól kijön a nagyobb gyerekekkel.

Idegenekkel szemben nem barátságos és harapós is lehet. Kicsi, de erős kutya. Kinézete teljesen ellentmond vérmérsékletének.

Rendkívül fontos a korai szocializáció számára, bátor, magabiztos, és nem hátrál meg lépten-nyomon. Éppen ezért képes nagyobb kutyáknak nekimenni. Macskákkal nem igazán jön ki jól és egyéb kisebb háziállatokkal sem. Könnyen tanítható ugyan, de makacsságának leküzdésére nagy hangsúlyt kell fektetni.

 

Legfőbb tulajdonságai: Vidám, kiegyensúlyozott, magabiztos, idegenekkel szemben tartózkodó, gyors, fesztelen mozgású eb.
Alkalmazása: Kellemes luxuskutya. Kitűnő jelzőeb.
 
Profil: öleb.
 

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a yorkshire terrier korát emberi években!

Egy 1 éves yorkshire terrier emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Mérete miatt tartható lakásban, de udvarban is jól érzi magát. A meleg éghajlatot jobban kedveli. Nagyon szeret ásni, hancúrozni. Nem túlzás, ha hideg, nyirkos, havas időben, hosszabb sétákra beöltöztetjük terrierünket. A Yorkshire terrier nem szereti a hideget. Hajlamos lehet hidegrázásra, különösen ha nedves és hideg területen van. Egészségük és jó lelkiállapotuk megőrzéséhez sétára és futásra van szükségük. Nem szeretnek elszigetelődni a családtól, de szeretnek időnként saját döntést hozni, nem várnak tétlenül a parancsszavakra.

Ápolás, tisztántartás

Hosszú, finom szálakból álló, lágyan omló fürtjeit leginkább az emberi hajhoz lehetne hasonlítani, mely folyamatos növésben van, nem dúsítja aljszőrzet, és egyáltalán nem hullik, viszont mágnesként vonzza a legkisebb piszkot is. Elhanyagolva gyorsan fénytelenné, töredezetté, loncsossá, ápolatlanná válik, Szőrzete sok, mindennapos törődést igényel. Ha rövidre nyírják, akkor elég naponta átfésülni. Szemébe lógó szőrt össze szokták kötni. Ha hosszan hagyják a szőrét akkor rendszeres mosást igényel. Papírhengerre szokták feltekerni és a neki ajánlott különleges készítményekkel mossák, őrzik meg bundája rugalmasságát, fényességét. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Táplálás

A helyes táplálás segít az egészségi állapot valamint a szőr és bőr állapotának optimális szinten tartásában. Finom emésztőrendszerrel rendelkezhet, ezért többnyire válogatós fajta. Az étkezési problémák fokozottan akkor fordulhatnak elő, ha fog vagy ínyproblémákkal küzd. Ez esetben érdemes állatorvoshoz vinni. Táplálása esetenként problémás lehet, mivel a túlzott fehérje- és zsírbevitelre könnyen hasmenéssel reagál. Másik gyakori probléma, hogy mindent képes felfalni vagy alig-alig enni. Ez utóbbi esetben fordul elő, hogy a kétségbeesett gazda elkezdi sonkával, csirkemell-filével etetni, ami után nincs megállás. Az elkapatott kutyust nagyon nehéz visszaállítani a normál kutyaeledelre. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Hajlamos szembetegségekre, fogszuvasodásra. Előfordulhat porckorongsérv és egyéb gerincbetegség is. A mini fajtákra jellemző térdkalács-ficam (patellaluxatio) előfordulhat náluk, illetve egyes egyedekben megtalálható a Pethes-kór (combcsontfej-elhalással járó, örökletes betegség). Ez utóbbi betegség tünetei általában 8-15 hónapos korban jelentkeznek és igazán az orvosok sem tudnak vele mit kezdeni. Többnyire sebészeti beavatkozással "kezelik", általában kielégítően. A térdkalács-ficamot pedig sokan úgy próbálják megelőzni, hogy a yorkit 1 éves koráig nem engedik székre, kanapéra föl-leugrálni. Hajlamos megtartani a kölyök fogait, különösen a szemfogát. Amikor a kölyök körülbelül öt hónapos, ellenőrizni kell a fogait. Ha észreveszed, hogy a felnőtt fogak mellett ott maradt a babafog, mindenképp keresed fel az állatorvost. A megmaradt fogak miatt sajnos a felnőtt fogak egyenlőtlenül jönnek, ami hozzájárulhat a későbbiekben a fogszuvasodás kialakulásához.

Betegségek, amire hajlamos

Yorkshire terrier tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Átlagos alomszám

3 - 5 db

Kölyök yorkshire terrier képek

Yorkshire terrier kölyökYorkshire terrier cuki kölyökYorkshire terrier édes kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.akc.org | www.fci.be | petpermium.com | dogtime.com | Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 2 év, 11 hónap ezelőtt

  imádnivaló

  mindig kunyerál

  szeretném jól gondozni de nem tudom hogy a tápon kívúl mit ihat ,mit ehet mikor milyen oltásokra kell vinni .? a kutyust megőrzésre kaptuk mert a tulajdonos kőltőzés miatt nem vihette magával! ha valamit eszűnk kunyerál és nem tudjuk szabad-e adnunk neki .pl a tej szagát megérezve nem lehet vele bírni. minden jó tanácsot hálásan köszönök! a tulajdonos csak tápot mert neki adni, meg vizet. köszönettel !!!!!! teréz különben imádni való!

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 4 év, 7 hónap ezelőtt

  Minden❤

  Nincs😉

  Szóról szóra minden úgy van,ahogy le van írva. Imádom Őket!!❤❤❤

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 4 év, 7 hónap ezelőtt

  Ragaszkodó. Értelmes. Érdeklődő. Kíváncsi. Gyönyörű....

  Nincs nekik

  Minden szó igaz... Imádni való kis kutyák...

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 2 hónap ezelőtt

  szereti ha szeretik és én imádom

  mindig kunyerál :D

  imádnivaló kis csöppség a mi kis Lizink, ennivaló cukorfalat, imád sétálni, nagyon szereti ha simogatjuk, sok törődést igényel és nem szeret egyedül, a szemünk fénye <3 <3 sajnos én sem tudom hogy mit szabad neki adni és mit nem, azt mondja a barátom hogy a főtt húst megeszi, de tejterméket ne adjunk neki :( pedig mindig kunyerál, ellenállhatatlan kiskutya-szemekkel szinte fáj hogy nem adhatok neki mindig mindenből, de a szeretetemből igen <3

  Hasznosnak találod ezt?

 • 10
  írta 2 év, 6 hónap ezelőtt

  Minden igaz a leírásban.

  Utazás során nem iszik. Csak hazai pályán.

  Nekem is van. Imádom! Valóban igaz sok sok szeretet türelem törödést igényel. Gyermekeként szeretem.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Yorkshire terrier tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Yorkshire terrier tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Yorkshire terrier tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.