Abesszin

Abesszin
1
2
Abesszin
Abyssinian, Abessinier, Abesszin
Ázsia

Sok figyelmet igénylő, játékos és szeretetteljes cicafajta. Imádja a társaságot.
Képes depresszióba esni ha huzamosabb ideig egyedül hagyják.

A legtökéletesebb és legigényesebb macska megtestesítője. A nemesség és az elegancia szimbóluma.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Beszédesség:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:

Abesszin eredete

származás: Ázsia
Sokan azt tartják, hogy a fáraók szent macskájától származik, de sokkal valószínűbb, hogy tudatos és gondos tenyésztői munka eredménye. Az viszont tény, hogy a régi egyiptomi freskókon fellelhető macskaábrázolások nagyon hasonlítanakaz abesszín cicára és az is tény, hogy a rómaiak vittek magukkal Egyiptomból ilyen féle cicákat Angliába és ezek lehettek a mai Abesszin cica elődei. A hivatalos standard 1929-ben Angliában készült el, de már 1883-ban kiállítottak néhány példányt a londoni Kristály palotában megrendezett szépségversenyen. Az egyik legkedveltebb rövidszőrű fajta, aki rajongói szerint olyan, mint egy puma.

1900-ban Amerikába is eljutott ez a fajta. A C.F.A. 1917-ben ismerte el az abesszin macskát új fajtaként.
1926-ban megalakult az Abesszin Macska Klub. Az első, két bécsi születésű nőstény, Aluna és Osira 1927-ben került Franciaországba.
A harmincas években az európai tenyésztők komolyan foglalkoztak az abesszin macska szelekciójával, azonban a két világháborút és az 1960-1970 között lezajlott macska-leukózis járványt követően a fajta szinte teljesen eltűnt.
Amerikában csak a '90-es évek elején ismerték el ezt a fajtát.
Napjainkban az egyik legismertebb cicafajta.

Megjelenés

Méret

Leírás

Az abesszin macska vékony és háromszög alakú fejét hosszú, hajlékony és elegáns nyak tartja. Nagy elálló füle és szép mandulavágású szeme van. Szúros tekintete és büszke tartása miatt sokan az egyik legszebb macskának tartják. Mivel titokzatos és elegáns, olyan mintha a régi időkből származó titok birtokosa lenne. Vékony de izmos lábai és hosszú, karcsú farka a macskabáj megtestesítőjévé teszi.Több színváltozata van. A leggyakoribb az egységes barna színű. 

 

Legfőbb tudnivalók:

 • alacsony fenttartási költségű cicák
 • szőrük minimálisan hullik
 • bundájuk nem hipoallergén
 • egészségügyi problémák: köztudottan sok betegségfajta jelentkezhet náluk
 • halk szavúak
 • nem lehet őket 6-8 órára egyedül hagyni, szükségük van társaságra
 • nagyon aktívak
 • 6 év feletti gyerekeknek, felnőtteknek és időseknek ajánlott

 

Fejük: ék alakú és széles, melyhez egy erős áll tartozik.

Szemeik:

 • nagy, mandula formájú szemek.
 • Szemek környéke, mintha ki lenne fekete szemceruzával húzva, amelyek
 • szemszínek:
  • sárga
  • zöld

Füleik:

 • A fejük méretéhez képest nagynak mondhatóak, melyek felfelé hegyesednek. Kissé előre dőlnek, melyek belseje szőrtelen, csak a végén van egy kevéske szőrszál.

Testük: közepes testalkatú, izmos fajta.

Végtagjaik:

 • lábaik elegánsan vékonyak, mancsaik ovális formájúak
 • farkuk vastag, amely a végéig folymatosan vékonyodik
 • nyakuk hosszú és elegáns

Szőrzet: rövid

Bundája rövid, tömött és testhez lapuló. Jellegzetes, a szőr tövénél világos, a végénél sötétebb színű, egy szőrszálon többféle színes sávval rendelkező macska. Négy színváltozatuk: - rézvörös: vagy más néven sorrel. A bunda színe vörösesbarna. - vadas: vagy más néven ruby. Színe az égetett barnához hasonlítható, sötétebb csíkozottsággal. - őzbarna: vagy más néven fawn. Alapszíne ebben a színárnyalatban bézs, őzbarna csíkozottsággal. Világosabb testfelületek: a has oldal, és a végtagok belső oldala. - kék: kék alapszín, palakék csíkozottsággal. Ebben az esetben is eltér a has és a végtagok belső oldalának a színe, amely kék alapszín esetén krémszínű a megengedett. Elfogadott egyéb alapszínek: - csokoládé - lila - ezüst és annak árnyalatai.

Abesszin természete

Királynőkre jellemő fennhéjázó magatartásával, arisztokratikus, szinte már arrogáns sármjával, kellemes megjelenésével rögtön felhívja magára a figyelmet. Intelligens, bátor, független állat, kitűnő sportoló. Fürge, erős alkatú. Szeret játszani, fára mászni és vadászni. Ezen kívűl, szenvedéyes erős ragaszkodást mutat gazdája iránt. Megfelelő társ a maeditációhoz, az álmodozáshoz.

Alacsony fenntartási költségű kedvenc. Nagy a térigénye, igazán csak a szabadban tud teljesen kibontakozni, ezért tartása kertben és nagyobb lakásban javasolt. Társasági lény, kifejezetten rosszul viseli az egyedüllétet. Szeret beszélni, de halk szavú. A kölykök elevenek, de felnőtt korukra kicsit nyugodtabbá válnak. Jelleme: kíváncsi, nyitott gondolkodású, intelligens, tanítható, ragaszkodó. Okos, merész igazi vadász. A kutyáktól sem fél, igazán rettenthetetlen típus. Inkább nagyobb gyermekek mellé ajánlott fajta.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a abesszin korát emberi években!

Egy 1 éves abesszin emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Nagy mozgásigényű, aktív cica, így figyelni kell a megfelelő élettér biztosítására. Jó személyiséggel rendelkező fajta, kutyákhoz hasonlóan képes akár trükkök elsajátítására is. Az abesszin egész életében képes az alkalmazkodásra, és képes beilleszkedni bármely otthonba, ahol szeretik, és elegendő figyelmet kap. Ha a családtagok a nap nagy részében dolgoznak vagy iskolában vannak, akkor a legjobb, ha van egy társa, ideálisan egy másik abesszin, akivel megoszthatják napi tevékenységüket. Ha magára hagyják, az aby képes akár a házat is lebontani, hogy kedvére való érdekességet találjon. Mivel igen aktív fajta, így szüksége van mozgásra, amely ahhoz szükséges, hogy testét megfelelően karban tudja tartani és megmaradjon a szükséges kondíciója. Ezért mindenképp javasolt egy lakásban tartott abesszin számára a kaparófák és bútorok biztosítása, amely támogatja cicánk erőnlétének fenntartását, és megvédi bútoraink épségét.

Ápolás, tisztántartás

Vedléskor az elhalt, kihullott szőrszálakat rendszeresen el kell távolítani. Gumikefe használatával egyszerűen megoldható.

Táplálás

Figyelni kell a táplálék minőségére és mennyiségére, ugyanis hízásra hajlamos fajta. Minden macska egyedi, és mindegyiknek megvan a maga sajátos stílusa, hogy milyen étel a kedvence. A macskák azonban húsevők, és minden macskának 41 különféle és sajátos tápanyagot kell kapnia élelméből. Ezen tápanyagok aránya az életkortól, az életmódtól és az általános egészségi állapottól függően változik, ezért nem meglepő, hogy egy növekvő, energikus cica más tápanyag-egyensúlyt igényel az étrendben, mint egy kevésbé aktív idős macska. További szem előtt tartandó szempontok: a megfelelő mennyiségű étel etetése az „ideális testállapot” fenntartása érdekében, az etetési irányelveknek megfelelően, és a nedves vagy száraz ételek receptjeivel szemben támasztott egyedi igények kielégítése érdekében.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

A következő megbetegedésekre hajlamos: - vese amyloidózis (örökletes betegség, amely vesekárosodást okoz) - látóideg-hártya sorvadás - PRA (progresszív retina atrófia) - PK (Piruvát kináz hiánya) - fogínygyulladás, fogágy betegség - térdkalács ficam - hyperesthesia szindróma (túlzott mosakodás)

Betegségek, amire hajlamos

Abesszin tenyésztése

Várható élettartam

12 - 15 év

Kölyök abesszin képek

Forrás

www.acf.asn.au | cfs.org | fifeweb.org | www.tica.org

Felhasználóink véleménye vélemény írása

Még nincsenek részletes értékelések. Legyél Te az első, aki leírja véleményét!

magyarországi Abesszin tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Abesszin tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Abesszin tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.