Amerikai rövidszőrű macska

Amerikai rövidszőrű macska
1
2
3
Amerikai rövidszőrű macska
Amerikai rövidszőrű macska, American Shorthair
Amerikai egyesült államok

Amerikai rövidszőrű: A gondtalan individualista

Játékosak és szeretik felfedezni a világot. Az Amerikai rövidszőrűek mérsékelten aktívak, kiegyensúlyozott állatok, akik imádják a friss levegőt. Nemcsak szépek, hanem gyermekszeretők is.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Beszédesség:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:

Amerikai rövidszőrű macska eredete

származás: Amerikai egyesült államok
Amerikából származó fajta, amelyet 1964-ben ismertek el.
Az első európai telepesek hozták magukkal az új kontinensre a Mayflower fedélzetén, ahol a hajón elszaporodó patkányok írtására használták. A fajta "hivatalos" eredete 1904-re nyúlik vissza. Az első amerikai rövid szőrű macska egy brit és egy európai rövid szőrű cica pároztatásából született és Buster Brownnak nevezték el.

A fajta "hivatalos" eredete 1904-ig nyúlik vissza. Az első amerikai rövid szőrű macska egy brit és egy európai rövid szőrű cica pároztatásából született, és Buster Brownnak nevezték el. A fajta tényleges története azonban ennél jóval régibb: az első európai bevándorlók a 16. században különféle macskákat vittek magukkal soványka poggyászukban, amelyek azután gyorsan elszaporodtak a kontinensen. Manapság pedig Amerikát akár a macskák paradicsomának is nevezhetnénk: minden negyedik család tart valamilyen doromboló szépséget. Az amerikai tenyésztők számos új fajta feltalálsával büszkélkedhetnek. Ilyen például az amerikai rövid szőrű cicák.

Megjelenés

Méret

Leírás

A brit rövidszőrű macskáknál valamivel könnyebb, elegánsabb tipust képviselnek. Hajlékony, karcsú, rugalmas mozgású, szinte nesztelenül közlekedik. Feje viszonylag nagy, kissé tojásdad alakú, valamivel hosszabb, mint amilyen széles. Arcorri része rövid, orrháta egyenes, füle széles alapú, hegye lekerekedő. Szeme nagy, kerek, tekintete rendkívűl figyelemes, ragyogó. Nyaka erőteljes, izmos, közepesen hosszú. Törzse széles, karcsú, háta egyenes, mellkasa mély. Farka egyenes, vaskos, hossza összhangban van a testével. Végtagjai viszonylag rövidek, izmosak, jó csonzozatúak. Mancsa kerekded, ujjai zártak. Szőrzete rövid és sűrű.

 

Legfőbb jellemzőik:

 • Szőrzetápolási igényük: mérsékelt, heti 2x javasolt
 • Vedlés: a védlés folyamatos ennél a fajtánál, ezért akit zavar a sok kihullott cicaszőr, az csökkentheti a napi bundakeféléssel. Ezzel csökkenthetjük a szőrlabdakialakulás esélyét is.
 • Egészségügyi problémák: általában egészséges fajta, tipikus betegségek nem ismertek.
 • Hangok: halkszavú kedvencek
 • Mérsékelt figyelmet igényel: le kell kötni őket, amíg távol vagyunk. Jól viselik a 6-8 órás egyedüllétet, de a nap végi játék elengedhetetlen számukra.
 • Kissé aktívak: jellemzően a nyugodtabb természetű cicák közé tartoznak
 • Mindenkinek ajánlott fajta,mérsékelten ragaszkodóak gazdájukhoz.

 

Testfelépítésük:

Fejük: nagynak mondható, széles, lekerekített formájú.

Szemeik:

 • Szemállás: kerek, egymástol távol ülő
 • Szemszínek:bunda színével harmonizáló.

Füleik: közepesek, a hegyük lekerekített.

Testük:  izmos és erőteljes, nagy

 • végtagjaik: lábaik közepes hosszúságúak, mancsaik kerek formájúak
 • farkuk: közepesen hosszú, vastag és a vége lekerekített
 • nyakuk: közepes hosszúságú

Szőrzet: rövid

sűrű, kemény, csillogó, rövid, tömött, testhez simuló, télen dús aljszőrzettel színváltozatai: fehér, fekete, kék, vörös, krémszínű, cirmos (ezüstszínű, barna, vörös, kék, krémszínű, kámea cirmos), brikolor (fekete-fehér, voros-fehér, kék-fehér, krémszínű-fehér), törökmacska mintázatú, kék-krémszínű, teknőctarka, kalikó, árnyalt ezüst,

Amerikai rövidszőrű macska természete

Tulajdonképpen megmaradtak olyannak, amilyenek őseik voltak: egyszerű, szeretetre méltó, játékos, ragaszkodó teremtések.

kíváncsi, lezser és játékos fajta. A gyengéd és barátságos amerikai rövidszőrű kiváló társ a család minden tagjának. Nem szereti a folyamatos gazdi jelenlétet, enyhén független típus. Ha kicsit soknak találja a szeretgetést akár egy szeretetharapással is megajándékozhat. Okos és tanulékony fajta, hajlandó tanulni is. Mivel társasági macskák, ezért élvezik más állatok társaságát is. Nem túl beszédes fajta, illetve ha mégis megszólalnak, akkor ahngjuk az emberi fül számára halk, lgy, kellemes.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a amerikai rövidszőrű macska korát emberi években!

Egy 1 éves amerikai rövidszőrű macska emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban és kertben egyaránt tartható.

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetápolási igényük mérsékelt, heti 2x javasolt a bunda átkefélése. A napi fogászati ​​higiénia a legjobb, de a heti fogmosás jobb, mint semmi. Vágja a körmöket néhány hetente. Törölje le a szem sarkait puha, nedves ruhával, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket. Használjon külön rongyot mindegyik szem számára, így nem áll fenn a fertõzés terjedésének kockázata. Hetente ellenőrizze a füleket. Ha piszkosnak tűnik, törölje le őket pamutgolyóval vagy puha, nedves ruhával, amelyet az almaecet és meleg víz 50-50 keverékével megnedvesített. Kerülje a pamut tamponok használatát, mivel ezek károsíthatják a fül belsejét. Tartsa tisztán szemétkosárját. A macskák nagyon különös figyelmet fordítanak a fürdőszoba higiéniájára, és egy tiszta alomdoboz szintén segít megőrizni a hosszú bunda tisztaságát.

Táplálás

Kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, hogy bundája egészséges és fényes maradhasson, illetve elkerüljük az extrém szőrhullást. Minden macska egyedi, és mindegyiknek megvan a maga sajátos stílusa, hogy milyen étel a kedvence. A macskák azonban húsevők, és minden macskának 41 különféle és sajátos tápanyagot kell kapnia élelméből. Ezen tápanyagok aránya az életkortól, az életmódtól és az általános egészségi állapottól függően változik, ezért nem meglepő, hogy egy növekvő, energikus cica más tápanyag-egyensúlyt igényel az étrendben, mint egy kevésbé aktív idős macska. További szem előtt tartandó szempontok: a megfelelő mennyiségű étel etetése az „ideális testállapot” fenntartása érdekében, az etetési irányelveknek megfelelően, és a nedves vagy száraz ételek receptjeivel szemben támasztott egyedi igények kielégítése érdekében.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

hajlamosság: Hipertrófiás kardiomiopátia

Betegségek, amire hajlamos

Amerikai rövidszőrű macska tenyésztése

Várható élettartam

15 - 16 év

Kölyök amerikai rövidszőrű macska képek

13

Forrás

www.acf.asn.au | cfs.org | fifeweb.org | www.tica.org

Felhasználóink véleménye vélemény írása

Még nincsenek részletes értékelések. Legyél Te az első, aki leírja véleményét!

magyarországi Amerikai rövidszőrű macska tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Amerikai rövidszőrű macska tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Amerikai rövidszőrű macska tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.