Keleti rövidszőrű macska

81 értékelés alapján
Keleti rövidszőrű
Keleti rövidszőrű macska
Keleti rövidszőrű macska
Keleti rövidszőrű felnőtt macska
Keleti rövidszőrű kölyök macska
Keleti rövidszőrű
Oriental shorthair
Amerikai egyesült államok

Egy népszerű és barátságos házimacska. Extrovertált és társaságkedvelő típus.
A hosszúszőrű változattól a testalkata és a szőrhossza különbözteti meg.
Szereti a kényeztetést és a gazdi figyelmét. Szeret játszani, aktív és nagyon ragaszkodó típus.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Beszédesség:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:

Keleti rövidszőrű macska eredete

származás: Amerikai egyesült államok
Valójában egy sziámi hibrid, amelyet először Angliában fejlesztettek ki a 20. században. Testtípusa hasonló a sziámiéval, de sokkal több színváltozatú és mintázatú. És bár nem olyan kommunikatív mint a sziámi, de egy nagyszerű szórakoztató társ.

A kék szemű cicákat Siam királyi palotájában tartották. A sziámi fajta azonban csak egy, a régióban fellelhető a számos őshonos fajta közül. A Macskakönyv kéziratát Ayutthaya városában, Siamban készítették el 1350-ben, amely leírja és bemutatja a környéken lévő őshonos macskafajtákat. Ide tartoznak a egyszínű fekete macskák, a fekete-fehér kétszínűek, az egyszínű barnák és kékek, valamint a pontozott színű és mintázatú macskák.

A könyvben a pontozott macskák karcsú testtel és lábakkal illetve nagy fülekkel voltak ábrázolva, hasonlóan a mai sziámi és rokon fajtákhoz.

Az első macskák, amelyeket Thaiföldről hoztak Angliába, egyszínű barnák vagy kékek vagy kétszínű fekete-fehérek voltak. A kék, a barna és kétszínű macskák az 1890-es években nagyon népszerűek lettek Európában.

Az 1920-as években azonban a kék szemű Sziámi macska elvárássá vált Nagy-Britanniában, és a többi fajta iránti érdeklődés tompult.

A mai keleti macska nem közvetlenül Thaiföldről származik, hanem egy Sziámi hibrid. A fajta kialakítása tenyésztői munka eredménye. Olyan macskafajtát szerettek volna, amely úgy néz ki és úgy viselkedik mint egy Sziámi, de bundája sokszínűbb és sokkal több mintázatot mutat mint a Sziámié.

Az 1950-es években brit tenyésztők keresztezték a sziámi macskákat a házi rövidszőrűvel és orosz kékkel.

Majd az 1960-as évek végén az amerikai tenyésztők abesszinekkel keresztezték a sziámit, hogy új megjelenést adjanak neki. A test stílusát nem áldozták fel a szín és a minta oltárán.

Ugyan a sziámi tenyésztők nagyon ellenezték a Keleti macska tenyésztését, de gyorsan népszerűvé váltak és a kereslet is hirtelen megugrott irántuk. A CFA 1972-ben nyilvántartásba vette a Keleti rövidszőrűt, majd 1977-ben elismerte. Azóta a Keleti Rövidszőrű az egyik legnépszerűbb fajta a világon.

A keleti hosszúszőrű macska a keleti rövidszőrűből származik, így ugyanolyan széles szín- és mintavilággal rendelkezik, mint a rövidszőrű, egyetlen eltérés van a két típus között, amely nem más mint a szőrzet hossza.

A keleti hosszúszőrűt az 1970-es évek végén fejlesztették ki úgy, hogy keverték a keleti rövidszőrűt a balinéziekkel. A fajta hivatalos elismerést kapott 1985-ben, amikor a TICA elfogadta külön fajtaként, majd 1988 februárjában a CFA is elismerte és nyilvántartásba vette a fajtát.

1995-ben a Keleti Rövidszőrű és a Keleti Hosszúszőrű fajtákat - Keleti fajta néven jegyezték be.

Megjelenés

Méret

Leírás

Egy karcsú macska, de izmos, hosszú, elvékonyodó vonalakkal.  

Karcsúsága ellenére kiváló fizikai állapota van. Feje közepes méretű, háromszög alakú. Az orra hosszú és egyenes. Szeme mandula alakú közepes méretű. Tekintete tiszta. Füle nagy és széles. Nyaka hosszú, finom, elegáns. Teste hosszú, cső alakú. Lábai magasak, vékonak, mancsa ovális. A farka összhangban van  a testével: vékony és egy ponton végződik.

A hosszabb szőrzet miatt a hosszúszőrű keleti macska lágyabb vonalakkal rendelkezik és kevésbé extrém típusúnak tűnik, mint a keleti rövidszőrű cica.

 

 

Legfőbb jellemzői:

 

 • Szőrzetápolási igénye: alacsony, hetente 1x elegendő a bunda átkefélése
 • Vedlés: folyamatos szőrhullás jellemzi, ezért javasolt a kiegyensúlyozott táplálás és szőrkefe akár napi használata
 • Egészségügyi problémák: számos betegségfajta ismert ennél a fajtánál, így orvosi költségekre fel kell készülni
 • Hangok: nagyon beszédes fajta. Olykor az is előfordulhat, hogy éjszakai sírásra ébredünk.
 • Sok figyelmet igényel és kér: le kell kötni őket, amíg távol vagyunk. Elviselik a 4-8 órás egyedüllétet is, de utána kötelezeő a játék, törődés és szeretgetés.
 • Nagyon aktív
 • Ajánlott: általában 6 év feletti gyermekeknek, felnőtteknek és időseknek. A gazdihoz ragaszkodó.

Szőrzet: rövid

Az összes színben elfogadható. Rövid, finom textúrájú, fényes, szaténszerű.

Keleti rövidszőrű macska természete

Egy kíváncsi, intelligens, aktív és társaságkedvelő fajta.

Élénk és intelligens macska, amely szeret játszani egész nap. El tudják magukat foglalni, ha van mivel játszaniuk. Élvezik a gazdival töltött játék minden pillanatát.

Mivel kíváncsi természetű, gyakran ugrál fel a polcok és szekrények tetejére is. Nem fél a kihívásoktól, bátor, ha kell megvédi magát nagyobb kutyákkal és macskákkal szemben is.

Társaságkedvelő, imádja az emberi figyelmet és a simogatást. Egy csodálatos kedvenc mindazok számára, akik egy interaktív, szórakoztató és hűséges macskát keresnek.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a keleti rövidszőrű macska korát emberi években!

Egy 1 éves keleti rövidszőrű macska emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Lakásban és kertben egyaránt tartható, de nagy mozgásigénye miatt megfelelően kialakított helyre van szüksége.

Ápolás, tisztántartás

Bundáját hetente egyszer elegendő átkefélni a folyamatos szőrhullás csökkentése miatt. A napi fogászati ​​higiénia a legjobb, de a heti fogmosás jobb, mint semmi. Vágja a körmöket néhány hetente. Törölje le a szem sarkait puha, nedves ruhával, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket. Használjon külön rongyot mindegyik szem számára, így nem áll fenn a fertõzés terjedésének kockázata. Hetente ellenőrizze a füleket. Ha piszkosnak tűnik, törölje le őket pamutgolyóval vagy puha, nedves ruhával, amelyet az almaecet és meleg víz 50-50 keverékével megnedvesített. Kerülje a pamut tamponok használatát, mivel ezek károsíthatják a fül belsejét. Tartsa tisztán az Angora szemétkosárját. A macskák nagyon különös figyelmet fordítanak a fürdőszoba higiéniájára, és egy tiszta alomdoboz szintén segít megőrizni a hosszú bunda tisztaságát.

Táplálás

Kiegyensúlyozott eledelre van szüksége a magas aktivitási szint miatt. Minden macska egyedi, és mindegyiknek megvan a maga sajátos stílusa, hogy milyen étel a kedvence. A macskák azonban húsevők, és minden macskának 41 különféle és sajátos tápanyagot kell kapnia élelméből. Ezen tápanyagok aránya az életkortól, az életmódtól és az általános egészségi állapottól függően változik, ezért nem meglepő, hogy egy növekvő, energikus cica más tápanyag-egyensúlyt igényel az étrendben, mint egy kevésbé aktív idős macska. További szem előtt tartandó szempontok: a megfelelő mennyiségű étel etetése az „ideális testállapot” fenntartása érdekében, az etetési irányelveknek megfelelően, és a nedves vagy száraz ételek receptjeivel szemben támasztott egyedi igények kielégítése érdekében.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Általában egészséges fajta, de előfordulhatnak a következő betegségek: Amyloidosis, érszűkület, kancsalság, asztma, hyperesthesia szindróma, lymphoma, Megaesophagus, nystagmus, Progresszív retina atrófia.

Betegségek, amire hajlamos

Keleti rövidszőrű macska tenyésztése

Várható élettartam

13 - 14 év

Kölyök keleti rövidszőrű macska képek

Keleti rövidszőrű macskaKeleti rövidszőrű kölyök macskaKeleti rövidszőrű macska kölyök

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok cicája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott cicához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a cicákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt amikről igazolásokat is kapnak stb., ez biztosíték számunkra, hogy egy egészségesebb cicát vihetünk otthonunkba - mint az úgynevezett szaporítás. Ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!

Forrás

www.acf.asn.au | cfs.org | fifeweb.org | www.tica.org

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 8
  írta 2 év, 4 hónap ezelőtt
  Egy ilyen cicának napi törődés és figyelem kell, de ha nem adjuk meg neki kellő mértékben ő kő keményen kiköveteli magának (tapasztalat) .Valamint megemlíteném azt is hogy ez a cicafajta velünk csinál mindent amit lehet például velünk alszik,főz,leckét ír és még sorolhatnám.Viszont ha hosszabb időre elutazunk és egy idegen gondjaira bízzuk , készüljünk fel rá hogy jó ideig nem fog velünk szóba állni ha hazajöttünk.

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Keleti rövidszőrű macska tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Keleti rövidszőrű macska tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Keleti rövidszőrű macska tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.