Munchkin

7.52 értékelés alapján
Munchkin macska
hosszú szőrű változat
fehér rövidszőrű
Munchkin macska
Munchkin, Munchkin macska, tacskómacska
Amerikai egyesült államok

Munchkin, a rövidlábú macska. Ez egy viszonylag új macskafajta, amelynek jellegzetesen rövid lábait genetikai mutáció okozza.

Nagyon barátságos, mégis temperamentumos fajta.
Rövid és hosszúszőrű változata is ismert.

Sok országban az apró lábai miatt nem engedik tenyészteni, mivel számos betegséggel kell számolni a leendő gazdiknak.

A „Munchkin” elnevezést az Óz, a nagy varázsló c. darabban szereplő törpék (mumpicok) után kapta. A tacskómacska név pedig a rövid, kissé görbe lábai miatt ragadt rá.

Nem találod kedvenced nevéd? Add hozzá a listához!

Fajta jellemzők

Ápolás, gondozás

 • Vedlés:
 • Szőrápolás:
 • Beszédesség:

Mozgásigény

 • Mozgásigény:

Munchkin eredete

származás: Amerikai egyesült államok
Ez nem egy ember teremtése, hanem egy genetikai mutáció a kóbor macska. A rövid lábú macskákat már az 1930-as években dokumentálták Angliában. A nyilvántartások szerint ezek a rövid lábú macskák a II. Világháború előtt több generáción keresztül életben maradtak. Az egyik ilyen macskáról az 1950-es években a Szovjetunióban is beszámoltak, és "Sztálingrádi kenguru macskának" nevezték, mert hajlamos arra, hogy felálljon. De eredetét 1983-ra teszik.
1983-ban találtak rá az első tacskószerű, apró lábakkal rendelkező Munchkin macskára Louisiánában. Sandra Hochenedel, zenetanár, két macskát talált egy bulldog elől rejtőzve egy teherautó alatt. Megmentette őket, hazavitte, majd rájött, hogy mindketten terhesek és mindkettő rövid lábú. Az egyiket odaadta, de a másikat megtartotta és a Blackberry nevet kapta a fekete cica. Az első alomból egy tenyésztőnek adott, aki létrehozta saját kolóniáját. Hochenedel és barátja írták az első fajtaszabványt, és tenyésztési programot hoztak létre. Más tenyésztők hamarosan csatlakoztak ügyükhöz és saját Munchkin tenyésztési programokat hoztak létre. 1991-ben a Munchkin bemutatásra került az országosan televíziós INCATS TICA kiállításon, a New York City Madison Square Garden-ben.

1995-ben sok vita zajlott a Nemzetközi Macska Szövetség (TICA) körében, és kritikákat fejeztek ki a lehetséges egészségügyi és mobilitási kérdésekkel kapcsolatos aggodalmak miatt.

Érdekes tény: A „munchkin” név az író, Frank Baum, Oz csodálatos varázslójának regényéből származik. Munchkin-ország kismértékű lakosaitól.

Megjelenés

Méret

Leírás

 Jól meghatározott arccsontjaik vannak, és a kan néha nagyobbnak tűnhet, mint a nőstény. Füle arányos a fejével és szélesebb az alján, kissé lekerekített hegyekkel végződik. Szeme dió alakú, meglehetősen széles távolságra vannak egymástól, éber és nyílt kifejezést adva. Nincs kapcsolat a bundája és a szemszíne között, de harmonizál. A Munchkin orra mérsékelt, enyhe kontúrral a fej arányában. Az orr közepes hosszúságú. vastag. Kevésbé karcsú testtel rendelkeznek, mint a legtöbb macska. Lekerekített mellkasa és kemény csípője van. Az egyik fő jellemzőjük a rövid lábak, amelyek egyenletesen helyezkednek el egymástól és megközelítőleg azonos hosszúságúak. Mancsuk kerek, kompakt és arányos a testükkel. Farka nem túl vastag, lekerekített hegyű.

 

Testfelépítésük:

Fejük: nagynak mondható, háromszög alakú.

Szemeik:

 • Szemállás:nagy, dió alakú, egymástól távol ülők
 • Szemszínek: szőrzet színével harmonizló

Füleik: közepesen nagynak mondhatók

Testük: közepes, izmos

 • végtagjaik: lábaik rövidek, mancsaik kerek formájúak
 • farkuk: közepes hosszúságúak és vastagságúak
 • nyakuk: hosszú, vastag, izmos

 

Legfőbb jellemzőik:

 • Szőrzetápolási igényük: mérsékelt, rövid szőrűeknél: heti 1x elegendő, hosszú szőrűeknél hetente 2x javasolt a bunda átkefélése
 • Vedlés: mérsékelt szőrhullás jellemzi. A hosszúszőrű ciccák esetén javasolt a szőrlabdaképződés elleni táppal táplálás.
 • Egészségügyi problémák: tipikus betegségek nem jellemzőek erre a fajtára, álatlában egészségesek
 • Hangok: mérsékelten beszédes fajta, hangja nem zavaró
 • Mérsékelt figyelmet igényel: le kell kötni őket, amíg távol vagyunk. Elviselik a 8 órás egyedüllétet is, de utána kötelező a játék, törődés és szeretgetés.
 • Kissé aktív: szeret játszani, de a hosszú pihenéseket még inkább imádja. Javasolt a napi rendszeres játék bevezetése, a mozgásszegény életmód a cica elhízásához vezethet.
 • Ajánlott: felőtteknek, 6 év feletti gyerekeknek és időseknek.

Szőrzet: rövid/közepes

Hosszú, Plüss, Rövid, Selymes A Munchkinnek kétféle fajtája van: az egyik rövidszőrű, a másik a hosszúszőrű. Mindenféle színben megengedett. Hosszú aj: Félhosszú. Áramló és selymes textúra, minden időjárási viszonylatban és közepes aljszőrzettel. RÖVID SZŐR Közepes vagy rövid. Félig plüss textúra, minden időjárási körülmények között, rugalmas, közepes aljréteggel és ragyogó megjelenéssel.

Munchkin természete

Egy agilis, intelligens, kissé játékos és mérsékelten beszédes fajta. Szeret naphosszat pihenni, de a játékot sem veti meg, ha a gazdi foglalkozik vele. Egy kinti macska,a ki szereti ha simogatják. Nagyon sok energiájuk van, gyorsabbak és mozgékonyabbak, mint ahogy megjelenésük sugallja. Imádnak játszani a gyerekekkel, más macskákkal és még kutyákkal is. Szeretnek felülni a hátsó lábukra, hogy megnézzék történt e valami érdekes. A Munchkin egy nagyon intelligens fajta, amely szereti az új trükkök tanulását.

Gyerekeket szereti.

Így gondoskodj róla

Számold ki a munchkin korát emberi években!

Egy 1 éves munchkin emberi korban mérve 15 évesnek számít.

A 7-es szorzó bár egyszerű és könnyen megjegyezhető nem ad pontos eredményt, mert a kutyák gyorsabban érnek mint mi.

Tartás, életkörülmények

Apró lábai miatt nem tud magasra ugrani, azonban ez nem zavar

Ápolás, tisztántartás

Szőrzetápolási igényük mérsékelt, rövid szőrűeknél heti 1x elegendő, hosszú szőrűeknél hetente 2x javasolt a bunda átkefélése A napi fogászati ​​higiénia a legjobb, de a heti fogmosás jobb, mint semmi. Vágja a körmöket néhány hetente. Törölje le a szem sarkait puha, nedves ruhával, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket. Használjon külön rongyot mindegyik szem számára, így nem áll fenn a fertõzés terjedésének kockázata. Hetente ellenőrizze a füleket. Ha piszkosnak tűnik, törölje le őket pamutgolyóval vagy puha, nedves ruhával, amelyet az almaecet és meleg víz 50-50 keverékével megnedvesített. Kerülje a pamut tamponok használatát, mivel ezek károsíthatják a fül belsejét. Tartsa tisztán az Angora szemétkosárját. A macskák nagyon különös figyelmet fordítanak a fürdőszoba higiéniájára, és egy tiszta alomdoboz szintén segít megőrizni a hosszú bunda tisztaságát.

Táplálás

Kiegyensúlyozott eledelre van szüksége, hogy szőrzete fényes és egészséges maradhasson. Minden macska egyedi, és mindegyiknek megvan a maga sajátos stílusa, hogy milyen étel a kedvence. A macskák azonban húsevők, és minden macskának 41 különféle és sajátos tápanyagot kell kapnia élelméből. Ezen tápanyagok aránya az életkortól, az életmódtól és az általános egészségi állapottól függően változik, ezért nem meglepő, hogy egy növekvő, energikus cica más tápanyag-egyensúlyt igényel az étrendben, mint egy kevésbé aktív idős macska. További szem előtt tartandó szempontok: a megfelelő mennyiségű étel etetése az „ideális testállapot” fenntartása érdekében, az etetési irányelveknek megfelelően, és a nedves vagy száraz ételek receptjeivel szemben támasztott egyedi igények kielégítése érdekében.

A legjobb tápok kedvenced számára

A tápkeresőben további feltételek alapján szűrhetsz mint például hús fajtája, kor és egészségügyi állapot.

Egészség

Jellemző betegségek: alsó húgyuti megbetegedés, hányás

Betegségek, amire hajlamos

Munchkin tenyésztése

Várható élettartam

13 - 15 év

Kölyök munchkin képek

Forrás

www.acf.asn.au | cfs.org | fifeweb.org | www.tica.org

Felhasználóink véleménye vélemény írása

 • 10
  írta 9 hónap, 2 hét ezelőtt

  Nagyon cuki, ha elmegyek pl dolgozni kibírja

  Nem írt kommentet az értékeléshez.

  Hasznosnak találod ezt?

 • 5
  írta 9 hónap, 2 hét ezelőtt

  Ciukik

  Én egy kis cicát szeretnék véni vagy őrögbe fogadni eegy hipo elegin cicát páromis meg énis alegiásák vagyok a macska szöre. Mindegy hogy mijen cica csak kislány legyen és nelegyen tiszta fekete

  Hasznosnak találod ezt?

magyarországi Munchkin tenyésztők

Bár folyamatosan keressük és töltjük fel a tenyésztőket minden fajtához, sajnos még nem szerepel egy Munchkin tenyésztő se az adatbázisunkban.

Ismersz Munchkin tenyésztőket vagy esetleg te magad tenyésztesz?
Ha igen, kérünk add meg az elérhetőségét és rövid időn belül felvesszük a kapcsolatot.

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.