8 dolog, amit tudnod kell a Lyme-kórról

8 dolog, amit tudnod kell a Lyme-kórról

A hideg, havas téli évszak után tavasztól egészen a kemény fagyok megjelenéséig a kullancsok valós veszélyt jelentenek kutyánkra. A rettegett Lyme-kór nemcsak ránk, gazdikra veszélyes, hanem kutyánkat is megfertőzheti.

Ezért minden gazdinak ajánlott egy-egy hosszú séta után nemcsak magát ellenőrizni, hanem kedvencét is. A kullancsok kedvelt testtájai: a mancsok, fülek és azok hegye, az orr és a pofa környéke. Szakértők szerint azonban mindez nem elegendő. Kullancs elleni készítmények használata javasolt, hogy kedvenceinket nagyobb nyugalommal engedhessük a szabadban szaladgálni.

 

Állatorvosok gyakran találkoznak ijesztő esetekkel, amikor egy-egy kutyán akár 100 apró nimfát is találnak egy adott helyen. Azonban ez nemcsak a kutyának szörnyű, és nemcsak félelmetes látvány, hanem egyben veszélyes dolog is, hiszen a Lyme-kór elkapásához is vezethet. Ezért minden tudatos gazdinak ajánlott felkészülni a kullancsok elleni védekezésre.

 

 

A kullancsok egész évben fenyegetik kutyánk egészségét

Általános tévhit, hogy a kullancsok télen elpusztulnak. Szakértők szerint alig várják az első melegebb téli napot, hogy újra akcióba léphessenek. Ezért kockázatos dolog kedvencünk kullancs elleni kezelésének leállítása a téli hónapokra.

Ezért egész évben javasolt kutyánk kullancs elleni védelmének fenntartása.

 

 

Az egész országban megtalálhatóak

Szintén a tévhitek között szerepel, hogy a Lyme-kór csak regionálisan kapható el. Sajnos ez nem igaz. Ma már a közparkokban, sőt a családi házak kertjében is megtalálhatóak a kórral fertőzött kullancsok.

Tehát azt mondhatjuk, hogy gyakorlatilag bárhol, az egész országban előfordulhat fertőzött kullancs, amely potenciális veszélyt jelenthet kedvenceinkre.

 

 

Hol rejtőznek a kullancsok

Gyakran előfordul, hogy egy könnyed erdei séta alkalmával találunk kedvenceinken kullancsot. Ugyanez megfigyelhető a városban sétáló kutyáknál, akik a parkok magasabb fűvel borított területén szaladgálnak.

A kullancsok nem bírják a szárazságot. Ezért egy folyamatosan ápolt gyepen sokkal ritkábban van kullancs, mint magas fűben, bokrokban és árnyékos területeken.

Ha vízparton jársz, ahol lejárt zöld növényzet található, az a kullancsok kánaánja.

Miután a kullancs felmászott kutyánk szőrére, általában olyan helyet keres, amely sűrűn átszőtt érhálózattal rendelkezik. Ez tipikusan a fej, a nyak és a fülek környéke. Ezen kívül olyan nehezen észrevehető helyeket keresnek, ahol a kutyák nem fedezik fel őket. Ilyenek még a lábujjak köze, a fülek és a nyak környéke.

 

 

A kullancs eltávolításának legjobb módszere

Az emberek általában pánikba esnek miután kedvencükön kullancsot találnak. Először is nyugalom! Ne fogd meg a kezeddel. Tarts otthon kullancskiszedő csipeszt, és azzal biztonságosan el tudod távolítani.

Ha nincs otthon erre a célra kialakított csipesz, akkor a szempillakiszedő csipesz is jó lehet. Ragadd meg a kullancsot a bőrfelülethez legközelebb eső részén, és lassú mozdulattal húzd ki az állatot kutyád bőréből.

Ideális esetben viselj orvosi kesztyűt, vagy figyelj arra, hogy nyílt seb ne találkozhasson véletlen se azzal a vérrel, amit a kullancs kiszívott.

 

 

A Lyme-kór tünetei kutyáknál

Állatorvosok kétféle elváltozásról számolnak be, amely Lyme-kóros kutyákra jellemző.

Egyrészt az ismertebb és jellemzőbb megbetegedésforma a Lyme-arthritis névre hallgató megbetegedés, amely ízületgyulladást okoz.

Tünetei 2-5 hónappal később jelentkeznek a csípés helyéhez közel eső ízületekben. A kutya ízületei megduzzadnak, sántítani kezd és esetenként be is lázasodik.

Másrészt van egy ritkábban előforduló megbetegedés, amelyet Lyme-nephritis néven ismernek és vesegyulladást okoz.

Tünetei között szerepel az étvágytalanság, súlyvesztés, hányás, nagyobb vízfogyasztás és magas vizelésszám, illetve lesoványodás. A betegség súlyos veseelégtelenséget okoz, amely a kutya halálához vezet.

 

 

Egyes fajtáknál a Lyme-kór veszélyesebb

Vannak olyan kutyafajták, amelyeknél a Lyme-kór általában veszélyesebb. Ezek a fajták a Labradorok, Sheltiek és a Golden retrieverek.

Ezért, ha ilyen fajtájú kutyád van, tünetmentesség esetén is jelezd az állatorvosnak a kullancscsípés tényét.

 

 

Lyme-kór kezelése

Az embereknél a Lyme-kór kezelése hosszú folyamat, és ugyanez jellemző a kutyákra is.

Az antibiotikum kúra négy hétig tart, amely megkezdése után néhány napon belül a kutyák normál módon viselkednek, megszűnik a lázuk és életkedvük is visszatér.

Azonban a betegség jellemzője, hogy újra fellobanhat és a kezelés nem minden esetben hoz teljes gyógyulást.

 

 

Megelőzés

A bolha- és kullancs elleni készítmények többsége meglehetősen jó hatásfokkal működik a kullancsok elleni védekezésben. Két típusa létezik. Egyrészt vannak a kullancsokat távoltartó, másrészt az azokat elpusztító készítmények. Az utóbbiak jóval megbízhatóbbak és 48 órán belül megölik a kullancsot, és megakadályozzák a fertőzés kialakulását.

 

Ajánlott készítmények:

FRONTLINE® Combo – kutyák és macskák számára ajánlott (bolha, kullancs, tetvek ellen)

48 órán belül elpusztítja a kutyára felkapaszkodott kullancsok több mint 90%-át, csökkentve  a kullancs által terjesztett betegségek kórokozóinak átterjedését. A fertőzés átadásának kockázata a kullancs rögzülését követő 48 óra múlva éri el a maximumát.

A FRONTLINE® Tri-Act– kutyák számára ajánlott (bolha, kullancs, szúnyog, lepkeszúnyog és szuronyos istállólégy)

48 órán belül megöli a kullancsokat attól kezdődően, hogy felkapaszkodtak kedvencére, így minimálisra csökkenthetjük a kórokozók átvitelének esélyét. A kórokozók átvitelének 48 órával a kullancs megtapadása után van a legnagyobb esélye. FRONTLINE® Tri-Act-nek ezen kívül távoltartó hatása is van a babéziózist is terjesztő kullancsok ellen.

 

Mindezek mellett nem szabad megfeledkeznünk a séták utáni alapos átvizsgálásról, hiszen akkor még befúródás előtt megtalálhatjuk a kutyánk szőrzetében megbúvó kullancsokat.

 

2020. július, RCV-CAN-0161-2020

A cikket a  Boehringer Ingelheim, Frontline termékcsaládja támogatja

                                 

 

 

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Kullancsok megtalálása a kutyán

  Kullancsok megtalálása a kutyán

  Általában gyorsan végigfuttatjuk kezünket a kutya fején, hasán és hátán és ha nem találunk benne kullancsot akkor elégedettek vagyunk. Valójában a kullancsok megtalálása a kutyákon nem annyira egys...

  Állati kvíz

  Betegségek

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.