A kutya köhögés meglepő okai

A kutya köhögés meglepő okai

Amikor kutyád köhögni kezd, természetesen aggodalommal tekintesz rá, mint minden gondos gazdi. Éppen ezért érdemes a köhögés okát kideríteni.

A köhögés kialakulhat környezeti irritáció hatására, amely anyag belégzésekor a testben köhögést vált ki. A köhögés egy természetes védelmi reakció, amely biztosítja például a légutak megtisztítását.

Más esetekben súlyosabb alapállapotot jelezhet. A kutyák köhögésének leggyakoribb okai a szívbetegség, krónikus hörghurut-gyulladás, szívférgesség, bakteriális fertőzések, vírusok vagy gombák által okozott légzőszervi fertőzések is lehetnek.

A szokásos betegségeken túl más, kevésbé gyakori bűnösöket is találhatunk, amik a köhögés hátterében állhatnak. Ha az állatorvos nem találja kutyád köhögésének okát, akkor nyolc meglepő okot kell figyelembe venned.

 

 

Patkányméreg - mérgezés

A patkányméreg kutyánk testében megakadályozza a vér alvadását, ami vérzést okoz. Kutyánk a patkányméreggel szemben nem védett, így kedvencünk a méreg hatására a mellkasában vérzni kezd, ami köhögést okozhat. Az életveszélyes vérzés elkerülése érdekében egy patkánymérget evő kutyát azonnal sürgősségi klinikára kell vinni. 

Az elvesztett vér mennyiségétől függően a betegnek szüksége lehet vérátömlesztésre.

Ne használj ilyen jellegű terméket ott, ahol kutyád elérheti. Manapság már számtalan módon (pl. csapdákkal) meg lehet fogni a nem kívánt rágcsálókat.

 

 

Beltéri irritáló anyagok belélegzése

Végtelen számú, kutyánk számára irritáló hatású anyagot tarthatunk otthon, amely miatt kutyánk köhöghet. Ide tartozik a kandallóból kiáramló füst vagy hamu, a poratkák, az alomtálca pora, a penész, az aeroszolos termékek, mint például a háztartási sprayk, a légfrissítők, és még a dezodorok is.

Mivel kutyánknak sokkal erősebb a szaglása mint nekünk, ezért bizonyos szagok zavarhatják kedvencünk szaglószervét.

 

 

 

Elhízottság

Minden gazdinak érdemes tisztában lenni az elhízás hátrányaival. Számos egészségügyi problémát okozhat, amely ízületi gyulladáshoz vagy szívelégtelenséghez vezethet.

Vannak olyan kutyák, akik annyira el vannak hízva, hogy a zsír nyomást gyakorol a légutakra, és ez köhögéshez vezethet.  Erre a legfőbb megoldási javaslat a fogyás, egy egészséges étrend bevezetése, amelyről mindenképp egyeztetni kell az állatorvossal.

 

 

Belélegzett fűszál

Ugyan nehéz lehet elképzelni hogy egyetlen fűszál is légúti problémákat okozhat, de sajnos ez is előfordulhat.

Bizonyos fűtípusok áthatolhatnak a kutya szőrén, majd azt felszippantva egészen a tüdőig vándorolhatnak, amely köhögéshez vezethet.

Ezek a tüdőbe vagy mellkasüregbe vándorló füvek nemcsak köhögést okozhatnak, hanem tüdőgyulladás vagy akár tüdőtályog kialakulásához is vezethetnek.

 

 

Tüdőféreg

Olyan parazita, amelyek kutyánkban a tüdő artériában és a jobb szív kamrában okozhat fertőzést. Ezután bekerül a légutakba. A tünetek igen sokfélék lehetnek. A köhögéstől, a testmozgás intolerancián át egészen az életveszélyes tüdőödémáig bármi előfordulhat kutyánknál.

A tüdőférgek nem annyira elterjedtek mint a szívférgek, de magyarázhatják a kutyák köhögését. Kedvencünk akkor fertőződhet meg tüdőféreggel, amikor egy féreggel fertőzött zsákmányt elfogyaszt, és a férgek a belekből a véráramba majd a tüdőbe vándorolnak.

A kutyák megfertőződhetnek olyan meztelen csigák és házas csigák lenyelésével is, amelyek a parazita köztigazdájaként szolgálnak.

 

 

Tüdőlebeny sorvadás

Kutyánk tüdeje elfordulhat és elcsavarodhat, és ezt nevezzük  tüdőlebeny sorvadásnak. A tüdő ez esetben önmagára fordul és elzárja a légutakat. A köhögésen kívül további tüneteket okozhat, mint például vér felköhögése, fájdalom, láz és letargia.

Egyes fajták hajlamosak lehetnek a tüdőlebeny csavarodásra. Ilyenek például a kisebb testű kutyák, mint például a mopszok, valamint a nagy, mély mellkasú kutyák.

Nagyobb kockázatú fajták közé tartozik a Yorkshire Terrier, a Beagle és a Miniatűr uszkár.

 

 

 

Mérgező gázok belélegzése

A háztartási tüzek egyik leggyakoribb és leghalálosabb gáza a szén-monoxid. Ennek belélegzése a vér oxigénszintjének csökkenéséhez vezet.

Egy másik veszélyes gáz a hidrogén-cianid, amelyet bizonyos anyagok, köztük a műanyagok, a gyapjú és a selyem égetése okoz.

 

 

A gyógyszerek mellékhatásai

Vannak olyan, kifejezetten kutyáknak ajánlott gyógyszerek, amelyek kedvenceinknél száraz, leginkább éjszaka jelentkező száraz köhögést produkálhatnak.

 

 

Betegség diagnosztizálása

Mielőtt állatorvoshoz fordulsz kedvenceddel, figyeld meg mikor kezdődik nála a köhögés, mennyi ideig tart, milyen rendszerességgel jelentkezik, illetve van-e más tünet is a köhögés mellett, mint például orrfolyás vagy légzési nehézség.

 

Forrás: petmd.com

Fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

 

 

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Miért köhög a kutyám?

  Miért köhög a kutyám?

  Egy egészséges kutya alkalmankénti köhögése nem jelenthet problémát, hiszen mi emberek is köhöghetünk olykor-olykor. Azonban egy állandóan ismétlődő köhögés akár súlyos betegség jele is lehet.

  Állati kvíz

  Betegségek

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.