A macskakarom szerepe és működése

A macskakarom szerepe és működése

A macska inainak és izmainak bonyolultsága teszi lehetővé, hogy éles, tőrszerűen hegyes karmait kieressze és behúzza.

Behúzott állapotban a karmok nem érintkeznek a talajjal, nincsenek szükségtelen megerőltetésnek kitéve. A karmok hossz- és harántirányban ívelt, oldalt lapos körömképletek, horogszerűen meghajló hegyekben végződnek, folyamatosan nőnek és kopnak.

A macska fogaival gondozza a karmait, keresztülhúzza őket a fogai között, leharapja az eltompult karomhegyet, leszedi a külső, elöregedett réteget.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

A karmokkal egységet képeznek a rendkívül fejlett ujjpárnák, amelyek a karmok talpi felületére is ráterjednek. A karmon falat, talpat és karomhengert lehet megkülönböztetni.

A falnak két oldalsó felülete van, ezek tompa élben találkoznak egymással. A talp keskeny, hosszant-tojásdad, szaruja száraz, morzsalékony. A karomhenger átmenet a bőr és a karom között.

A karom funkciói

A karmok a macskában többféle funkciót töltenek be:

 • az ugrás,
 • a kapaszkodás,
 • a zsákmányszerzés,
 • a horgászás,
 • az ásás,
 • kaparás,
 • alátámasztás
 • és tapintás szervei.

Lakásban tartott macska számára minden 3-4. héten szükséges a manikűr-pedikűr, valamint álljon kaparófa a macska rendelkezésére.

A macskacsaládokban az idősebb nemzedékek kaparógyakorlatai valóságos szertartássá válnak. A fiatalabb kandúrt vagy a mennyasszonyként számba jöhető nőstényt a kandúr gyakran karmai fitogtatásával igyekszik elkápráztatni és hosszú perceken át dolgozik a szőnyeg vagy a fotel egy apró területén. Az ilyen demonstráció céljára mindig egyébként tiltott helyeket keresnek ki.

A karom vágása

A karmok vágására csak különleges, macska karomvágó ollót használjunk. A macskát vegyük ölbe, ha a talppárnáit megnyomjuk, a karmok előbukkannak. Csak a karom hegyét, az egész karom hosszúságának kb. 1/4-ét kurtítsuk meg. A belsőbb részeket semmiképpen sem szabad megsérteni.

A karom túlnövése szobában tartott, keveset mozgó és idősebb macskáknál fordul elő. Kezdetben csak szépséghiba, az állat kemény talajon járva kopog, súlyos esetben csúszkál. Továbbnövekedve a karmok madárkaromszerűen túlnőnek, belenőnek a talppárnába, ez már fájdalmat és fertőzés esetén talppárna-gyulladást is okoz. A túlnőtt karmokat speciális macska körömvágó ollóval vágjuk le. Néha előfordul, hogy a karom levágásakor az irharéteget megsértjük, ami erős és kellemetlen vérzést okoz. A vérzés csillapítható elektrokauterrel, Tonogén oldattal vagy Alumínium spray ráfújásával. Esetleg átkötést teszünk a lábra.

A karom leszakadása annak beakadása után következik be részlegesen vagy teljesen. Ez erős vérzéssel jár és talppárna-gyulladás forrása lehet. Ilyen esetben a bódított vagy altatott macska ujját mindkét oldalán befecskendezett Lidocain oldattal érzéstelenítjük, majd a karmot, illetve csonkját tőben levágjuk. A végtagot kötéssel fedjük, antibiotikummal kezeljük a macskát. A gyógyulás néhány nap alatt bekövetkezik, a karom később kinő.

A karmok fölött viszonylag gyakran észlelhető daganat, ami a karmokra is ránő. A lágyrész-daganatokat radikális kimetszéssel orvosoljuk, sajnos gyakran az ujjakat is amputálni kell műtétileg.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
Szakértői cikk
Dr. Horváth Dávid

Dr. Horváth Dávid

Állatorvos Dr. Horváth Dávid Állatorvosi Rendelők

szakterületei: Viselkedés, Tartás, gondozás, Betegségek

Dr. Horváth Dávid további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Hogyan kell a cicámat pedikűrözni?

  Hogyan kell a cicámat pedikűrözni?

  Köztudott, hogy a lakásban tartott cicák karmai nem kopnak eléggé, így időnként segítségre van szükségük karmaik rendbetételéhez. Hogyan tudjuk ezt otthon biztonságosan elvégezni? Összeírtuk a szük...

  Állati kvíz

  Betegségek

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.