A magas koleszterinszint miatt kergetik a kutyák a saját farkukat

A magas koleszterinszint miatt kergetik a kutyák a saját farkukat

Meglepő összefüggésre lelt a kutyák megrögzött farokkergetése és koleszterinszintjük között egy csoport török állatorvos.

Egyre több olyan humán kutatást végeznek, amelyek a magas koleszterinszint és a magatartászavarok, így például pánikrohamok közötti összefüggésekre derítenek fényt - olvasható a Discovery News hírei között.

 

"A kutyák esetében a farokkergetés sokszor pszichés trauma, sebészeti beavatkozás vagy betegség után lép fel" - jegyezte meg Hasan Batmaz, az Uludagi Egyetem Állatorvosi Karának kutatója, aki kollégáival a Journal of Small Animal Practice című szaklapban számolt be vizsgálatairól. Némely fajta egyedeinél, így a bullterriernél és a német juhásznál gyakoribb a farokkergetés, mint másoknál.

A vizsgálat keretében a kutatók 15 olyan, amúgy teljesen egészséges kutyától vettek vért, amelyek megrögzötten kergették saját farkukat. Kontrollként 15 olyan eb vérét is megvizsgálták, amelyek csak ritkán vetemedtek farokkergetésre. Mint kiderült, a kontrollcsoport egyedeivel összehasonlítva a notórius farokkergetők esetében szignifikánsan magasabb volt mind a "rossz koleszterin", az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein), mind a "jó koleszterin", a HDL (magas sűrűségű lipoprotein) szintje.

A kutatók magyarázata szerint a magas koleszterinszint a sejtmembránok áteresztőképességét változtatja meg, s ezáltal kihat az olyan agyi hormonok áramlására, mint a szerotonin, amely a hangulatot és a magatartást befolyásolja. A szukák gyakrabban válnak notórius farokkergetővé, mint a kanok, ám ennek okát a kutatók nem tudták megmagyarázni. Lisa Pettersont, az Amerikai Kennel Klub kommunikációs igazgatóját meglepték a török kutatások.

"Érdekes ez a hipotézis, különösen amiatt, hogy általában nem vizsgáljuk a kutyák koleszterinszintjét" - nyilatkozta Lisa Petterson. Mint kifejtette, a magas koleszterinszint a kutyák esetében nem mindig okoz olyan egészségkárosodást, mint az embernél, ezért a négylábúaknál nem vizsgálják annak értékeit az ebek rendes éves egészségügyi szűrővizsgálatán. "A kutyák vérnyomását sem mérjük, hacsak egészen extrém tüneteket nem produkálnak" - tette hozzá.

Lisa Petterson kifejtette, hogy a kiskutyák esetében teljesen normális, ha saját farkukat kergetik, hiszen csupán testükkel ismerkednek. Ám amikor a farokkergetés az állat megrögzött szokásává válik, annak valamilyen belső vagy külső oka van. Arra a kérdésre, hogy az alacsony zsírtartalmú diétával megelőzhető-e az ebek farokkergetése, Lisa Petterson kétségbe vonta, hogy a magas koleszterinszint a túletetés következménye lenne. Mint mondta, államilag határozzák meg az állateledel tápértékét, protein-, lipid- és víztartalmát.

"A kutyák nem habzsolják naphosszat a sült krumplit" - jegyezte meg epésen Lisa Petterson.

 

 

Forrás: MTI

Fotó: flicker.com

Kapcsolódó tartalmaink:
log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Miért kergeti a kutyám a farkát?

  Miért kergeti a kutyám a farkát?

  Charlotte C. Burn, a The Royal Veterinary College állatorvosa elemezte a kutyák farokkergető viselkedésének az okát. Tanulmányából kiderül, hogy ezen kutyák esetén a háttérben általában valamilyen ...

  Állati kvíz

  Betegségek

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.