Gombás bőrgyulladás

Gombás bőrgyulladás

A kutyák gombás bőrbetegségeinek kb. 70%-át Microsporum canis gomba, ritkábban egyéb Microsporum és Trichophyton fajok, valamint a Malassezia pachydermatis okozza.

Szinte minden esetben viszketést okoznak, így a vakarózás során továbbterjednek az egész testfelületre.

Sokszor egyéb betegség hatására jönnek elő, mely legyengíti az immunrendszert, így kevésbé ellenállóak a fertőzésekkel szemben, és akár a normál bőrflórában lévő kórokozók, akár a más állatról átjutottak hamarabb okoznak súlyos bőrgyulladásokat.

Bármilyen korú, ivarú állatnál előfordulhatnak ezek a tünetek, de leggyakrabban az érzékeny bőrű, világos szőrű, allergiára hajlamosabb fajtáknál alakulnak ki.

A magas páratartalom és hőmérséklet is növelheti a betegség előfordulásának gyakoriságát.

 

Leggyakoribb gombás bőrgyulladások okozói:

Két gombafaj okoz bőrfertőzést kutyában és macskában a Microsporum canis és a Malassezia pachydermatis. A

Microsporum canis fertőzés hatására kör alakú viszkető szőrhiányos területek alakulnak ki a bőrön. A háziállatokra és az emberre is át tud terjedni. Védekezés ellene csak vakcinával lehetséges.

A Malassezia pachydermatis egy élesztőgomba, mely általában megtalálható a bőr felületén, és egyéb hajlamosító tényezők hatására szaporodik el a bőrön (allergia, baktériu-mok vagy paraziták okozta bőrgyulladás, illetve immunhiány miatt). A fülgyulladásoknak is gyakori kórokozója és könnyen átterjedhet a fülről a bőrre és fordítva is.

 

 

Ki kaphatja el a betegséget és hogyan?

A Microsporum canis betegség emberre és egyéb emlősállatokra is veszélyes a kutyákon és macskákon kívül, így zoonózisnak minősül.

A fertőződés beteg állattal való közvetlen érintkezéssel vagy a gombaspórákat átvivő ragályfogó tárgyakkal (pl. ruha, fekhely, kozmetikai eszközök, cipőtalp stb.) jön létre.

A Microsporum canis fertőzés a háziállatokra és az emberre is át tud terjedni.

A Malassezia pachydermatis azoban egy élesztőgomba, amely az egészséges kutyákban is megtalálható a bőrükön, leginkább a fül és a végbél környékén. Ha a bőr védekezőképessége valamilyen okból gyengül, a gomba gyors szaporodásnak indulhat, és ez vezet a bőrgyulladáshoz.

 

 

 

Microsporum canis - macskán és emberen - zoonózis

 

Betegség lefolyása

A Microsporum canis fertőződés és a betegség megjelenése között általában 8-10 nap telik el, de a lappangási idő lehet jóval hosszabb is.

 

 

Gombás bőrgyulladásra hajlamos kutyafajták:

 • uszkár
 • basset hound
 • westie
 • cocker spániel
 • tacskó
 • bishon bolognese
 • bischon havanese
 • máltai selyemkutya

 

 

Tünetek:

Korpázó formánál a betegség a hám elszarusodó rétegeiben játszódik le, fokozott hámlás, pikkelyezés, a szőrszálak letöredezése és kihullása látszik.

Tipikus esetben különböző nagyságú, általában kerek, erősen korpázó, pikkelyező vagy szőrtelen foltok láthatóak. A kezdeti elváltozások nem viszketnek.

A foltok szélén a bőr erősen kipirul, a foltokat vékony pörk fedi, ezekhez az elváltozásokhoz mérsékelt viszketés is társul.

A kenőcsös formánál általában az egész testfelület viszket, illetve sárgás színű, bűzös váladékkal fedett.

A másodlagos Staphylococcus baktériumok okozta fertőzések következtében gennyes bőrgyulladás is kialakulhat az elváltozások helyén. Súlyos esetben a karmok megbetegedése is megfigyelhető, ilyenkor a karmok rendellenesen növekednek, szürkéssárgásan elszíneződőek, felrostozódnak, és morzsalékonyak.

 

 

 

Malassezia pachydermatis a testen

 

Diagnosztizálás:

A tipikus esetekben a betegséget megtekintéssel is lehet diagnosztizálni. A bőrkaparék- és szőrminta mikroszkópos vizsgálata és a gombatenyésztés biztos kórjelzést ad. A sikeres terápia alapja a kórokozó gomba izolálása és gyógyszerérzékenységének megállapítása.

Vizeletvizsgálatot és teljes vérképet javasolnak. Egy specifikusabb vizsgálat azonban magában foglalja a kórokozó tenyésztését, illetve a citológiai vizsgálatát.

 

 

Kezelés:

A kis kiterjedésű, jól körülhatárolt heveny elváltozások jól kezelhetőek helyileg alkalmazott gombaellenes (antimikotikus) szerekkel, pl. oldat, sampon, kenőcs. Állatorvosi készítmény az Imaverol oldat, amelynek 1:50 arányban hígított emulzióját alkalmazzuk 3-4 naponként.

Legalább 4-5 alkalommal dörzsöljük be a bőrbe a szőr növekedésével a hígított oldatot. Hosszú szőrű kutyákat a kezelés előtt ajánlatos megnyírni. A nagy bőrfelületeket érintő idült gombás bőrelváltozások kezelése esetén a helyi terápia mellett általános gyógykezelés is szükséges.

Erre a célra tablettákat is igénybe vehetünk.

Újabban került forgalomba a Microsporum canis okozta fertőzés megelőzésére és gyógykezelésére a Biocan M vakcina. Az állatok 2-3 hetes időközzel végzett kétszeri oltása 1 éves védelmet nyújt a kórokozók ellen. A tünetmentes, de a fertőzést hordozó egyedek is megszabadíthatók a kórokozóktól a vakcina segítségével.

Tehát a betegségek kezelésére számos gyógyszer és gyógyhatású készítmény alkalmazható. A cél mindenképp a bőrőn lévő gombák és baktériumok számának csökkentése és az esetlegesen megjelent kellemetlen szagok megszüntetése illetve a kellemetlen vakaródzás enyhítése.

 

 

 

Malassezia pachydermatis a láujjak között

 

Megelőzés, gyógyulás:

Ahhoz, hogy a gyógyulás sikeres legyen, pontosan követnünk kell az állatorvos előírásait. A betegség megszűnéséhez azonban meg kell szüntetni a hajlamosító tényezőket. Ha ez nem történik meg, akkor kedvencünkön újra jelentkezhet a gombásság.

Ne kezdjünk önszántunkból új kezelési módszerekhez anélkül, hogy az állatorvossal ne egyeztettünk volna.

A kiújulás megelőzéséhez a kedvenc rendszeres vizsgálata elengedhetetlen. Hetente javasolt a bőr átnézése, és tünetek megjelenése esetén azonnal javasolt az állatorvosi kezelés megkezdése.

 

Fő fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
Szakértői cikk
Dr. Horváth Dávid

Dr. Horváth Dávid

Állatorvos Dr. Horváth Dávid Állatorvosi Rendelők

szakterületei: Viselkedés, Tartás, gondozás, Betegségek

Dr. Horváth Dávid további cikkei

10
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

6 hozzászólás | Te mit gondolsz?

 • KeithBiz - 2020. február 26. 6:38

  Купить кальян в Одессе - ОПТ и Розница https://garden.co.ua/ Продажа кальянов, Цены ниже ВСЕХ. Купить: шланги для кальяна,чашу для угля кальяна, уголь для кальяна, кальян khalil, cube, amy, плитку для углей для кальяна, плитку электрическую для кальяна, мундштуки для кальянов, клауд для кальяна

 • DavidAbnok - 2019. december 07. 20:59

  Автопром в России
  Автомобильное производство является важной отраслью в России , в которой занято около 600 000 человек, или 1% от общей рабочей силы страны. В 2018 году Россия произвела 1767674 автомобилей, заняв 13-е место среди стран-производителей автомобилей в 2018 году, и на ее долю приходится 1,8% мирового производства. Основными местными брендами являются производители легковых автомобилей АвтоВАЗ и ГАЗ , в то время как КамАЗ является ведущим производителем тяжелых транспортных средств. Одиннадцать иностранных автопроизводителей ведут производственную деятельность или строят свои заводы в России.
  https://dfpkflf.blogspot.com/2019/11/auto.html

 • DavidAbnok - 2019. december 02. 9:00

  Автопром в России
  Автомобильное производство является важной отраслью в России , в которой занято около 600 000 человек, или 1% от общей рабочей силы страны. В 2018 году Россия произвела 1767674 автомобилей, заняв 13-е место среди стран-производителей автомобилей в 2018 году, и на ее долю приходится 1,8% мирового производства. Основными местными брендами являются производители легковых автомобилей АвтоВАЗ и ГАЗ , в то время как КамАЗ является ведущим производителем тяжелых транспортных средств. Одиннадцать иностранных автопроизводителей ведут производственную деятельность или строят свои заводы в России.
  https://dfpkflf.blogspot.com/2019/11/auto.html

 • DarioLiand - 2019. november 30. 11:40


  Кто знает нормальные компании, разбирающиеся в подъездных домофонах мне надо подключить UKP-66 к домофону, сам попробовал, не получается

További kommentek betöltése

Ezeket olvastad már?

Bőrgyulladás okai kutyáknál

Bőrgyulladás okai kutyáknál

Kedvenceink is szenvedhetnek allergiától. Legszembetűnőbb jele kutyánk szűnni nem akaró vakaródzása, illetve a pofa földhöz dörgölése.

Állati kvíz

Betegségek

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.