Idegen testek a kutya gyomrában

Idegen testek a kutya gyomrában

Már a kölyökkutyáknak is kedvenc játéka a különböző tárgyak cipelése, rágcsálása. A kutya minden elképzelhető tárgyat lenyelhet.

A nagyobb tárgyak és a homok gyomorhurutot, gyomorgyulladást okozhatnak. A kisebb terjedelmű idegen tárgyak, kavics, labda, textília, műanyag, vadgesztenye a gyomor végső szakaszában ékelődhetnek be, ezáltal elzáródást, tartósan megmaradó hányást okozhatnak.

Az idegen test ritkábban elakadhat a szájüregben, a garatban vagy a nyelőcsőben, ezzel akadályozza a további táplálékfelvételt. Gyakrabban lejut a gyomorba, ahol a gyomorfal irritálása miatt gyakori hányingert és étvágytalanságot okoz.

Előfordulhat, hogy sima falú, főleg gumilabda vagy játék baba feje hetekig, hónapokig a gyomorban marad, ha elég nagy méretű ahhoz, hogy a vékonybélbe ne tudjon továbbhaladni és kihányni sem képes a páciens.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Tünetek

Lesoványodás, csökkent étvágy és gyakori hányás gyakori panasz szokott lenni. Ezekben az esetekben csak gyomormetszéssel lehet meggyógyítani a beteget. Általában azonban a gyomor és bélperisztaltika következtében a tárgy folytatja útját a tápcsatornában és a vékonybélbe jut.

Ha elég kis méretű, előfordulhat, hogy a végbélből a bélsárral ürül. Ez nagyon szerencsés eset és csak aránylag enyhe panaszokat okoz:

 • Bágyadtság,
 • étvágytalanság,
 • hányás,
 • bélsárürítés hiánya és tapintáskor fájdalmas feszes has jelentkezik.

Ezek a klasszikus tünetek. Idült esetekben lesoványodás, leromlás és súlyos kiszáradás is megállapítható.

Ha felmerül a gyanú

Amennyiben a legkisebb gyanú merül fel idegen testre és az tapintással nem egyértelmű, úgy báriumszulfát tartalmú röntgenkontraszt anyagot etetünk a beteggel és 12 óra múlva röntgenfelvételt készítünk. Ennyi idő alatt a kontrasztanyagnak akadálytalanul a végbélig kell jutnia. Bármilyen jellegű bélperisztaltikai zavar esetén ez nem történik meg és előbbi bélszakaszokban is találunk röntgenárnyékot. A tapintási lelet vagy a röntgenkép alapján az operáció szükségessége eldönthető. A röntgenárnyékot adó idegen tárgyak natív felvételen is jól felismerhetőek. Esetleg az ultrahangvizsgálatot is igénybe vehetjük a gyomorban lévő idegen tárgyak kimutatására.

Egy külföldi példa:

"A sürgősségi klinikánk hívást kapott egy gazditól, aki úgy vélte, hogy a 3 hónapos Bull masztiffja lenyelt egy nagyméretű játékcsontot. A röntgenfelvételen egy 20,34 x 7,62 cm-es gumi csontot és egy marék sziklát fedeztek fel az állat gyomrában. Ezután megműtöttük a kutyát és eltávolítottuk az idegen elemeket. A tulajdonosok mostantól fokozottan figyelnek kedvencükre." - Harvest Kruggel, CVT, Southern Oregon Veterinary Specialty Center, Medford, Ore.

(Forrás: veterinarypracticenews)

A jó általános állapotban lévő betegeknél előzőleg a görcsoldók és bélmozgatók, majd a hánytatás (apomorfin inj.) elősegítheti a gyomor kiürülését. Nagyobb tárgynak a gyomorból hánytatással való eltávolítását a fej előrehúzásával, garatingerléssel kísérelhetjük meg.

A konzervatív terápiát csak azokban az esetekben próbálhatjuk meg, amelyekben az idegen tárgy biztosan végig fog haladni és képes lesz a kutya kiüríteni. Ekkor szájon át csak folyadékot, illetve kevés olajat adunk, valamint a végbélen keresztül beöntéssel segítjük az ürítést. Ez azonban rendszerint eredménytelen és az idegen tárgy csak műtéttel távolítható el. Sikeres műtét után a betegek két napig csak napi kétszeri infúziót kapnak és szigorúan tilos enni, inni kapniuk. További két napig csak óránként kevés folyékony táplálékot adhatunk, majd két hétig csak turmixolt ételt ehetnek.

Megelőzés

Megelőzésre a legjobb, ha kedvencünket már kölyökkortól olyan játékokra szoktatjuk, amelyek ebből a szempontból veszélytelenek. Nem szabad a kutyának játékból kavicsot, gesztenyét, tömör gumilabdát dobálni. A játék után vegyük el előle azokat a tárgyakat, amelyek emészthetetlenek és szétrághatóak.

 

log
Szakértői cikk
Dr. Horváth Dávid

Dr. Horváth Dávid

Állatorvos Dr. Horváth Dávid Állatorvosi Rendelők

szakterületei: Viselkedés, Tartás, gondozás, Betegségek

Dr. Horváth Dávid további cikkei

10
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Kutyám és a gyomorcsavarodás!

  Kutyám és a gyomorcsavarodás!

  Milyen betegség a gyomorcsavarodás, és mikor alakulhat ki kedvencednél? Cikkünkben erre adunk választ.

  Állati kvíz

  Betegségek

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.