Kutyám és a gyomorcsavarodás!

Kutyám és a gyomorcsavarodás!

Milyen betegség a gyomorcsavarodás, és mikor alakulhat ki kedvencednél? Cikkünkben erre adunk választ.

Súlyos, életveszélyes, szinte biztosan halálhoz vezető állapot, amely a sürgősségi esetek közé tartozik, és azonnali, intenzív ellátást igényel.

 

Hajlamosító tényezők:

A betegség kialakulását genetikai tényezők, a bőséges táplálékfelvételt követő gyomorkitágulás, a gyomor mozgásának csökkenése és a gyomortartalom kiürülésének késedelmessége segíti elő, illetve a teli gyomorral történő mozgás, mozgatás.

 

Mit nevezünk gyomorcsavarodásnak?

A kutya kitágult gyomra, anatómiai okokból eredően könnyen átbillenhet normális helyzetéből, és megfordulhat. Az anatómaiai ok az lenne, hogy a kutyák gyomra rendkívül tágulékony szerv, ami nagyon “lazán” van függesztve. Úgy kell a kutya teli gyomrát elképzelni, mint egy vízzel teli hatalmas ballont, amelyet két cérnavékony madzag tart. Ez a ballon a legkisebb mozdulatra is könnyen átbillen. Ha a gyomor átbillent, megcsavarodott, akkor a csavarodás a nyelőcsőre, és a gyomorból kiinduló epésbélre, és az azokat ellátó erekre valamint a lépre is kihat, melyek szintén megcsavarodnak. Ennek  következménye az, hogy a gyomorban felhalmozódott nagy mennyiségű tartalom sem előre, sem hátra nem tud kiürülni, a pangó gyomorban nagyon gyorsan erjedési folyamatok indulnak meg, gázok szabadulnak fel, amely a gyomor további kitágulásához vezet. Az ekkorra óriásira felfúvódott gyomor nyomást gyakorol a megcsavarodott szervekre, elzárja az emésztőrendszer ereit, és az elzáródott erek miatt keringési elégtelenséget idéz elő. A gyomor fala és a lép elhalhat, ami méreganyagokat termelő baktériumok átszaporodását idézi elő a hashártya irányába, majd onnan felszívódva a keringésbe, toxikus sokk állapotát okozza. A hatalmas méretűre tágult gyomor erős nyomást gyakorol továbbá a rekeszizomra is, ami légzési nehézséget, majd fulladást okoz a szerencsétlenül járt állatnak…

Tudjuk, hogy a vérkeringés összeomlása, a méreganyagok felszabadulása a vérbe és a légzési elégtelenség önmagukban is mennyire súlyosak, azonban ha belegondolunk, hogy a gyomorcsavarodás során ezek együtt és egyszerre, nagyon gyorsan, mintegy két órán belül jelentkeznek egymás hatását erősítve, akkor könnyen beláthatjuk, hogy mennyire veszélyes ez a betegség…

 

 

Előfordulása, mikor vagy mitől alakulhat ki a gyomorcsavarodás?

Leggyakrabban nagytestű, mély mellkasú kutyákban – dogokban, dobermannban, rottweilerben, német juhászkutyában fordul elő, de előfordulhat kistestű kutyákban, és macskákban is.

 

A gyomorcsavarodást okozhatja:

Táplálék:

 • nagy mennyiségű étel hirtelen elfogyasztása után
 • rossz minőségű táp is okozhatja, amely erjedni kezd kedvenced beleiben
 • evés utáni mozgás

Testfelépítés:

 • a mélyebb mellkasú kutyáknál
 • nagy testű kutyáknál

Hajlam

 • örökletes is lehet a bélcsavarodás!

Kor

 • az idő és a méret növelik a betegség kialakulásának kockázatát

Stressz

 • versenyek esetén, új kutya érkezésekor, szülésnél stb.

 

Hogyan ismerjük fel a gyomorcsavarodást, mik a tünetei, és mi a teendő, ha gyomorcsavarodás jeleit látjuk kedvencünkön?

A betegségre az etetés után nem sokkal mutatkozó nyugtalanság, az egyre súlyosbodó felfúvódás, a hatalmas, feszes, dobszerűen kitágult has, illetve a gyors állapotromlás és a légzési nehézség jelei jellemzőek. Ha ilyen jeleket látunk kutyánkon, haladéktalanul szállítsuk, vagy szállítassuk intenzív betegellátásra, és 24 órás felügyeletre alkalmas állatorvosi intézménybe kedvencünket, mert ha a gyomorcsavarodott kutya 6 órán belül nem kerül ellátásra, akkor biztosan elpusztul!

 

Tünetek:

 • bágyadtság
 • bújóhelyet keres
 • oldalát nézegeti
 • nem tud vizelni
 • viselkedésváltozás - pl. nyugodt kedvenced, hirtelen zavarttá válik
 • elesettség
 • vízivási kényszer
 • hátát felpúpozva tartja
 • has puffadása, többszörösére nő, tapintása kemény
 • öklendezés - nem tud hányni kutyád, viszont az öklendezés ismétlődik
 • nyáladzás
 • habzó nyál jelenik meg a szája szélén
 • köhögés
 • ínyszíne megváltozik
 • gyorsuló légzésszám
 • lihegés
 • remegés
 • gyenge pulzus
 • eszméletvesztés
 • halál

 

Mit csinál az állatorvos gyomorcsavarodás esetén?

A betegség jellemző tünetei miatt a diagnózis felállítása nem okoz nehézséget. Ha a felfúvódás súlyos, legelőször a légzési elégtelenséget kell megoldani. Ennek érdekében, egy hosszú tűvel, a gázokkal teli gyomrot pungálja meg az állatorvos, hogy a felfúvódott gyomorból minél több gáz szabaduljon, és a beteg könnyebben jusson levegőhöz.

Szerencsésebb esetben, amikor nem teljes a csavarodás, a nyelőcső nem zárul el teljesen. Az állatorvos megpróbálja megszabadítani a kutyát a pangó gyomortartalomtól oly módon, hogy gyomorszondát vezet le a nyelőcsövön a gyomorba. Ha szerencsénk van, és ez az akció sikeres, akkor állatorvosunk mesterséges úton előidézett egy hánytatást, ami némileg könnyít a kutya és az állatorvos helyzetén. Sajnos, ez a ritkább eset.

Ha nem sikerül levezetni a szondát a kutya gyomrába, az azt jelenti, hogy teljes a csavarodás, és csakis műtéti úton lehet kiüríteni a gyomrot. Azonban, még mielőtt a műtéti beavatkozásra sor kerül, haladéktalanul meg kell kezdeni a folyadékterápiát, ami nagymennyiségű infúzió rövid idő alatt történő vérkeringésbe juttatását jelenti, a sokkos állapot stabilizálása érdekében.

A műtét során vissza kell fordítani a gyomrot eredeti helyzetébe, majd kiüríteni azt. Szemügyre kell venni a lépet, amennyiben súlyosan károsodott, azt is el kell távolítani. Végül, a gyomrot ki kell varrni a mellkasfalhoz, hogy a gyomorcsavarodás ne ismétlődjön meg a későbbiekben.

Tudni kell, hogy sajnos, még a leggyorsabb, leglelkiismeretesebb és legszakszerűbb ellátás esetén is, a gyomorcsavarodás műtéti megoldása utáni 1 héten belül bármikor előfordulhat hirtelen elhullás a felszívódott méreganyagok sokkos állapotot előidéző hatása miatt. Ennek kockázatát minimálisra csökkentve, a műtét után 24 órás megfigyelésre, intenzív folyadék és antibiotikum terápiára van szüksége a kutyának mintegy 7 napon keresztül.

 

A gyomorcsavarodás megelőzhető

 

Megelőzési lehetőségek

Mivel a gyomorcsavarodás kimenetele kétes, a műtéti ellátás összetett, az utókezelés hosszadalmas – az állatorvosi ellátás költségei ebben az esetben mindenképpen rendkívül magasak. A gyomorcsavarodást jobb tehát megelőzni, mint kezelni, ezért érdemes megszívlelni a következő lehetőségeket:

 1. Az egyik legfontosabb dolog, hogysoha ne adjunk a kutyának egyszerre nagymennyiségű eledelt! Azt javasolom, hogy inkább naponta kétszer etessük kutyánkat, a fejadag két részre osztása révén, mintsem egyszer. Ha csak egyszer van lehetőségünk megetetni a kutyát, akkor ezt úgy tegyük, hogy kettő órával az etetés után még rá tudjunk nézni kedvencünkre, hogy minden rendben van e vele. Válassz olyan eledelt, amely megfelő mennyiségű rosttatalmat biztosít (3%). Kerülni kell a citromsavat, sörélesztőt, lucernát és szóját tartalmazó eledeleket
 2. A gyomorcsavarodás szempontjából a jó minőségű kutyatápok előnyösebbek a házi kosztnál, mivel lényegesen kevesebbet kell adni belőlük, így a gyomor kevésbé tágul etetés után. Egy másik fontos dolog az, hogy az etetés utáni két órán belül sohase mozgassuk, ugrassuk, tréningezzük vagy futassuk a kutyánkat. A legjobb dolog, amit tehetünk kedvencünkért az, ha bezárjuk őt egy kennelbe vagy kisebb szobába két-három órára, ahol nyugodtan pihenhet az evés után. Az etetések lehetőség szerint azonos időpontban legyenek, és nyugodt körülményeket biztosítsunk az étkezés idejére. Figyelj az étkezések utáni vízfelvételre, ne engedd hogy túl sokat igyon. Ha szeret habzsolni, akkor azt mindenképp meg kell fékezni.
 3. A leghatékonyabb módja a gyomorcsavarodás megelőzésének a gyomor kivarrása a mellkasfalhoz. Az eljárás egyszerűen és viszonylag olcsón kivitelezhető. A műtét rövid beavatkozást igényel, és az altatáson kívül semmiféle rizikót nem hordoz magában. A beavatkozás lényege az, hogy mesterséges úton pótlunk egy olyan gyomorfüggesztő szalagot, amellyel a kutya „gyárilag” nem rendelkezik, és amelynek feladata megakadályozni a gyomor megcsavarodását, bármennyire is tele legyen az. Ezt az eljárást gastropexiának nevezik, és fejlettebb országokban nagyon sok állattartó igényli állatorvosától a gyomorcsavarodás megelőzése érdekében.

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
Szakértői cikk
Dr. Mérő Gábor

Dr. Mérő Gábor

Állatorvos

szakterületei: Tartás, gondozás, Betegségek, Táplálás, táplálkozás

Dr. Mérő Gábor további cikkei

10
Összesített értékelés
4 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Amire kutyádnak szüksége lehet!

  Ezeket olvastad már?

  Idegen testek a kutya gyomrában

  Idegen testek a kutya gyomrában

  Már a kölyökkutyáknak is kedvenc játéka a különböző tárgyak cipelése, rágcsálása. A kutya minden elképzelhető tárgyat lenyelhet.

  Állati kvíz

  Betegségek

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.