Miért köhög a kutyám?

Miért köhög a kutyám?

Egy egészséges kutya alkalmankénti köhögése nem jelenthet problémát, hiszen mi emberek is köhöghetünk olykor-olykor. Azonban egy állandóan ismétlődő köhögés akár súlyos betegség jele is lehet.

A köhögés számos különféle betegséggel társulhat kutyánkban. Ezért a leggyakoribb betegségfajtákat összegyűjöttük, amelyek köhögést okozhatnak.

 

 

Fertőzésekkel kapcsolatos köhögés

Vírusok, baktériumok, gombák és paraziták egyaránt megfertőzhetik kutyánk felső légutait, a tüdejét vagy ezek kombinációját, és mindezek köhögéshez vezethetnek. 

A kennelköhögés a köhögés leggyakoribb fertőző oka, amelyet több különböző vírus és baktérium is okozhat. A kutyainfluenza-vírus tünetei a köhögés, a láz és az orrváladék megjelenése. Nagyon fertőző betegség, de önmagában nem súlyos probléma mindaddig, amíg kedvencünknek jó az étvágya, és a viselkedése sem változik meg. Azonban amint mindezek megváltoznak állatorvoshoz kell fordulni, hogy  ellenőrizze kutyánk egészségi állapotát, illetve hogy nincs-e szüksége antibiotikumra vagy köhögéscsillapítóra. A köhögéscsillapítók segíthetnek a különösen súlyos tünetek enyhítésében.

 

 

Szívférgességgel járó köhögés

A szívférgeket a szúnyogok terjesztik. Csípéskor az egyik kutyából felszívják a parazita lárváit majd a következő csípés alkalmával átadják a másik kutyának. A lárva a frissen fertőzött kutya szívébe és tüdejébe vándorol, ahol spagetti formájú férgekké növekednek. A férgek jelenléte halálos szív- és tüdőkárosodásokhoz vezethet.

A szívférgességnek vannak megelőző gyógyszerei, melyek rendkívül biztonságosak és hatékonyak. Azonban ha a betegség kialakul, a kezelés költséges és meglehetősen veszélyes lehet.

 

 

Szívbetegséggel kapcsolatos köhögés

Számos különféle szívbetegség okozhatja a kutyák köhögését, ideértve a krónikus billentyű elégtelenséget, szívnagyobbodást, pangásos szívelégtelenséget stb.

Krónikus billentyű elégtelenség során, a károsodott billentyűk rosszul záródnak. Ennek a betegségnek a leginkább kitett fajták az uszkárok, a King Charles spánielek és chihuahua-ák. A betegség a középkorú és idős kutyáknál jelentkezik. A szívmegnagyobbodás esetén a kitágult kamrák és az elvékonyodott szívizomzat okozzák a gondot. Általában olyan nagytestű fajtáknál jelentkezik, mint például a német dog, dobermann, ír farkaskutya vagy a bernáthegyi. Ez a betegség a fiatalabb és a középkorú egyedeknél jelentkezik.

 

 

 

Légcsőösszeesés okozta köhögés

Leginkább kistestű, társasági kutyafajtáknál jelentkező megbetegedés.

A légcső átmérőjének állandóságát vékony c-alakú porcgyűrűk biztosítják, ezek segítségével a légcső megfelelően merev falú, ugyanakkor rugalmas is. Ezek a porcgyűrűk nem veszik körbe teljesen a légcsövet, két végüket egy membrán fogja össze. Egyes kutyákban ez a membrán meglazul, belóg a cső üregébe, illetve, mivel nincs ami összetartsa őket, a porcgyűrűk ellapulnak. E változások következtében a levegő áramlása zavart szenved, és a jellegzetes tünetek emiatt alakulnak ki.

A leggyakoribb tünet a gyakori, száraz, kattogó köhögés. A betegség éjjelenként vagy izgalom következtében súlyosbodik.

 

 

Gégbénuláshoz kapcsolódó köhögés

A gégebénulásban szenvedő kutyák nem tudják teljes mértékben kinyitni a légzőjáratukat (gégéjüket) az idegrendszer gyengesége miatt. Ez köhögéshez, zajos légzéshez és légszomjhoz vezethet.

Legjellemzőbb fajták, amelyek ennek a betegségnek ki vannak téve, a golden retriever, labrador retriever, Szent Bernáthegyi kutya, Angol szetter és az Újfunlandi.

A gégebénulás egyes kutatások szerint más, komolyabb problémák előjele lehet, mint például a pajzsmirigy problémák, a Chusing-kór vagy akár a torokdaganatok egyes formái.

 

 

Fordított tüsszentés

Sok kutyatulajdonos téveszti összea a tüsszentést és a köhögést. A fordított tüsszentés egy hirtelen, löketszerűen kipréselt levegő az orrjáratokon keresztül, amelyet egy erőteljes levegőfelszívás követ. Ezt nevezzük fordított tüsszentésnek.

A fordított tüsszentés akkor fordul elő, ha valami (idegen anyag, parazita stb.) irritálja kutyánk légutait.

Csakúgy, mint a „normál” tüsszentésnél, a fordított tüsszentés miatt sem kell aggódni ha ritkán fordul elő, de ha  gyakoriak, vagy egyre sűrűbben jelentkeznek, akkor a kutyát mindenképpen állatorvosnak kell látnia.

 

 

Krónikus hörghurutgyulladáshoz kapcsolódó köhögés

Ha egy kutya a légutak krónikus gyulladása miatt köhög és más látható tünet nem azonosítható, akkor krónikus hörghurutgyulladás a legvalószínűbb diagnózis. A krónikus hörghurutban szenvedő kutyát száraz, szaggatott köhögés jellemzi, amely testmozgás vagy izgalom hatására súlyosbodik.

A betegség kezelése során olyan gyógyszereket adnak a kutyának, amelyek csökkentik a gyulladást és tágítják a légutakat.

 

 

Idegen tárgyakkal kapcsolatos köhögés

A kutyák néha idegen, irritáló anyagokat vagy tárgyakat szippanthatnak fel, amelyek a légutakba kerülve irritációt okozhatnak. Ez esetben a test természetes reakciója az, hogy megpróbálja kiköhögni az oda nem illő anyagokat. Ha magától nem tud távozni, akkor endoszkóppal vagy műtét útján kell eltávolítani az idegen testet.

 

 

 

A rákkal kapcsolatos köhögés

Kutyáknál a köhögés lehet az egyik első tünete a rákos elváltozásnak, amelyet a tulajdonosok észlelhetnek. Ez esetben a kutya tüdőrákban vagy a légzőszervek más részeiben található rákos elváltozás tünete lehet.

 

 

A köhögés diagnosztizálása

A köhögés kezelésének első lépése a mögöttes ok meghatározása. Mielőtt orvoshoz viszed kedvenced, gondold át a következő kérdésekre a válaszaid. Utaztatok-e mostanában, volt-e előzetes betegsége, mikor kezdődött a köhögés, milyen rendszerességgel köhög, vannak-e egyéb testi tünetei a köhögés mellett.

Ezután következhet a teljes fizikai vizsgálat, amely a kutya egyedi helyzetétől függően a következő tesztek valamilyen kombinációjára lehet szükség:

 • szerológiai vizsgálat, a különféle fertőző betegségek kizárására
 • vérvizsgálat
 • vizeletvizsgálat
 • székletvizsgálat
 • mellkasröntgen
 • szív ultrahang
 • vérnyomás mérés
 • EKG
 • légutakból vett mintavétel

 

 

Mikor kell állatorvoshoz fordulni?

Ha a köhögés rendszeressé válik és egy hét elteltével sem javul az állapota akkor jelentkezz be az állatorvosnál kedvenceddel. Azonban ha a kutyád letargikus, nehezen lélegzik, megtagadja az ételt, vagy bármilyen egyéb potenciálisan súlyos tünete van, akkor azonnal hívd az állatorvost.

 

Forrás: palavet.hu, webmd.com, petmd.com

Fotó: flicker.com

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  A kutya köhögés meglepő okai

  A kutya köhögés meglepő okai

  Amikor kutyád köhögni kezd, természetesen aggodalommal tekintesz rá, mint minden gondos gazdi. Éppen ezért érdemes a köhögés okát kideríteni.

  Állati kvíz

  Betegségek

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.