Milyen elváltozásokat okoz a stressz kutyánk szervezetében?

Milyen elváltozásokat okoz a stressz kutyánk szervezetében?

A stressz egy alattomos "betegség". Ugyan nem tekintjük betegségnek, de hosszú távon a negatív stresszhatások betegségek kialakulásához vezethetnek.

A kialakult körülmények, illetve azok a hatások, amelyek az állatot érik, amióta az ember környezetében él, a törzsfejlődés során beálltak egy normális szintre. Manapság azt a változást éljük meg, hogy a felgyorsult élettempó egyik következményeként háziállataink életritmusa is megváltozik. Ehhez a kutya és a macska - úgy tűnik - tökéletesen képes alkalmazkodni (de nem jellemző például a házinyúlra). Ha az állatot ért ingerek összessége túlzott mértéket ölt, lelassul az immunrendszer és a stressz által kifárasztott szervezet lassú vagy lanyha reakciói következtében nő a megbetegedések valószínűsége.

A legtipikusabb és leggyakoribb "stressz-megbetegedés" az ingerlékenység fokozódása, az  agresszivitás, amelynek sajnálatos következményeiről mostanában oly gyakran olvashatunk a sajtóban.

Az emberre jellemző stresszbetegségek közül néhányat már mi is tapasztalunk kutyákon, sajnos, egyre gyakrabban. elsősorban gyomorfekélyt, de előfordul az emberre jellemző ischaemiás szívizom-károsodás (infarktus) is, bár igen ritkán. Az agyérgörcs, a vérerek betegségei, az agyvérzés ma még elég ritkán megfigyelt betegségek a kutyánál.

 

 

Vannak a stresszre különlegesen érzékeny fajták?

A stressz hatása az állatokra oly komplex, sok összetevős folyamat, aminek egyik tényezője az is lehet, hogy az adott állat egyénileg mennyire érzékeny. Jellemzően érzékenyebben reagál a stressz-megterhelésre például a belga juhász, a dalmata, a vizslák, a törpe fajták és a kuvasz.

Általában jól tűrik a stresszt a juhászkutyák, a puli, a komondor, a pumi és a schnauzer.

 

Fotó: flicker.com

Forrás: kutya.hu

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Stressz jelei kutyáknál

  Stressz jelei kutyáknál

  Nagyon fontos hogy felismerd a stressz jeleit, ugyanis komoly gondokat előzhetsz meg vele!

  Állati kvíz

  Betegségek

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.