Toxoplazmózis

Toxoplazmózis

A betegség széles körben elterjedt, esetenként súlyos következményekkel járó zoonózis (állatról emberre terjedő betegség).

Mi a toxoplazmozis?

A toxoplazmozist a Toxoplasma gondii nevű spórás véglény (tulajdonképpen parazita, a köznyelvben féregnek is mondják) okozza. Végleges gazdája a macska.

A Toxoplasma gondii felépítése

Hogyan történik a fertőzés?

A macska különféle köztigazdák (pl. egér, háziállatok) szerveiben előforduló cystákkal vagy sporulált oocystákkal fertőződik. A cystával való fertőzés után a macska vékonybelében való fejlődés ocysták kialakulását eredményezi, amelyek megjelennek a bélsárban.

Az emberek hazánkban igen fertőzöttnek mondhatók, a felnőttek 50-70 %-a szeropozitív.

A gazda (macska), illetve a köztigazdák (így az ember is) sporulált oocystákkal vagy sertés, juh, stb. eredetű nyers hús fogyasztása esetén az abban lévő cystákkal fertőződik. Ritka fertőződési lehetőség a méhen belüli, a vérátömlesztés és a szervátültetés útján való fertőződés.

A macskák életükben csak egyszer fertőződnek, mert immunitás alakul ki, de a fertőzés időszaka alatt (1-2 hét) akár 500 millió oocystát is üríthetnek. A sporutált oocysták a külvilágban hosszú ideig nem vesztik el fertőzőképességüket, a talajban 1 évig, nedves környezetben 2 évig, a nyers húsban 3 hétig is életben maradhatnak. Főzés hatására hamar elpusztulnak.

Ember fertőződésének lehetősége nagy, mert minden gazdasági haszonállat húsa fertőzött lehet (nyers, félnyers húsok), a mosatlan, a földről felszedett gyümölcs és zöldség fogyasztása sem elhanyagolható.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

A kutyával és macskával való közvetlen érintkezés nem forrása az ember fertőzésének.

Főként fiatal macskák ürüléke viszont annál veszélyesebb lehet. Az emberek között a betegséget klinikai formában főleg a 13-35 éves korosztályban észlelik.

Hatása a terhes nőkre

Szeronegatív nők terhességük első harmadában (trimeszterében) bekövetkezett fertőződése esetenként vetélést, a 2-3. trimeszterben történő fertőződés néha koraszülést, halvaszülést és különféle súlyosságú és megnyilvánulású magzatkárosodást (lép- és májnagyobbodás, agyban meszes gócok, vízfejűség, értelmi fogyatékosság, fejlődésben való visszamaradás, idegrendszeri tünetek, a magzat szemében lezajló gyulladás, látáskárosodás, vakság) okozhat.

A méhen belüli (intrauterin) fertőződés következményei nem mindig vagy csak évek múltán jelentkeznek. A felnőttek fertőződése többnyire tünet­mentesen zajlik le, legfeljebb a nyirokcsomók duzzanata, hurutos tünetek, májmegnagyobbodás, lázas állapot figyelhető meg. Azonban immunhiányos állapotban lévő szerve­zetben (pl. AIDS, immunszuppresszív szerek, stb.) súlyos, néha halálos kimenetelű szervi elváltozások (agyhártya- és agyvelőgyulladás, generalizált kórkép) jöhetnek létre.

Az egészséges védekezőképességű felnőtteknél nincs szükség gyógykezelésre.

A terhes nőknél és akiknek a védekezőképessége nem megfelelő, a paraziták szaporodását gátló gyógyszereket adnak. A fertőzött újszülöttek kezelése hosszú hónapokig tart.

Megelőzés

A betegség megelőzésében fontos szerepe van a higiéniás szabályok betartásának. Főleg terhes állapotban (de ez mindenkire vonatkozhat) a kerti munkát, a macskaalom tisztítását legjobb gumikesztyűben végezni, a zöldséget, gyümölcsöt csak nagyon alapos tisztítás és mosás után fogyasztani. A kismamáknak kerülni kell a nem jól átsütött vagy nem eléggé megfőzött húsok fogyasztását.

Ugyanakkor helytelen a már meglévő macska eltávolítása, hiszen akinek a környezetében a terhesség előtt is volt cica, annak sokkal nagyobb az esélye a terhesség előtt lezajlott fertőzésre, tehát a védettség idejekorán történő megszerzésére.

A terhesség korai szakaszában tanácsos elvégeztetni a vérvizsgálatot (ellenanyag vizsgálatot), hogy időben kiderüljön, milyen a szervezet védettségi állapota.

Lényeges szerepe van a megelőzésben a macskával való helyes bánásmódnak:

 • kerülni kell a nyers hús macska által történő fogyasztását,
 • távol kell tartani a macskákat az állattartó telepektől,
 • tiltani kell a macskák által történő rágcsálóirtást,
 • a szobában tartott macskák ürülékét naponta el kell távolítani,
 • a homokot cserélni kell, az alomtálat időnként hővel fertőtleníteni kell.

Nagyon fontos, hogy a gyermek kezét alaposan megmossuk a homokozóban való játszadozás után.

 

log
Szakértői cikk
Dr. Horváth Dávid

Dr. Horváth Dávid

Állatorvos Dr. Horváth Dávid Állatorvosi Rendelők

szakterületei: Viselkedés, Tartás, gondozás, Betegségek

Dr. Horváth Dávid további cikkei

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Szájüregi betegségek jelei kutyáknál

  Szájüregi betegségek jelei kutyáknál

  A szájüregi problémák kedvenceink között igen gyakran előforduló betegségfajták. Ezért érdemes minden tudatos gazdinak ismernie a tüneteket és a teendőket.

  Állati kvíz

  Betegségek

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.