7 tipp a cica szembetegségeinek kezelésére

7 tipp a cica szembetegségeinek kezelésére

Ahogyan a legtöbb cicabetegségnél, a szemfertőződés felismerésénél is az első lépés a diagnosztizálás majd jöhet a kezelés.

Előfordulhat, hogy cicád nem enged közel magához senkit még akkor sem, ha rosszul érzi magát, így hasznos lehet egy jó tanács, hogy milyen betegsége lehet és hogyan kell azt kezelni. Bemutatunk pár tippet hogyan segítsünk cicánknak, hogy egészséges és fényes szeme legyen.

1. Tudjuk, hogy milyen a macskák szeme

Az első dolog, amit meg kell tennünk a cica szemének egészségi állapota miatt az, hogy megismerjük macskánk szemét. Milyen színű? Mit jelent a harmadik szemhéj? Ez a kiindulási pont nagyon fontos, hogy már a legapróbb változást is korán észrevehessük. „Ez lehet bármi egy kis csipa maradt az alvásból, vagy rózsaszínség a harmadik szemhéjon.” - mondja Dr. Andrea Jones, a New Jersey-i Princeton Animal Hospital & Carnegie Cat Clinic állatorvosa.

2. Ha valamit nem találunk rendben, akkor ajánlott időpontot kérni az állatorvosnál

Ha tudod, ismered, hogy milyen a macskád szeme, ha normális, akkor hamar azonosítani tudod a fertőzés jeleit. Ez magában foglalhatja a vörösödést, a száraz szemet, a szemcsézet és kidörzsölt szemet is. Azonban fontos, hogy ne próbáld meg diagnosztizálni ezeket a tüneteket.

"A szemek jelei nagyon nem specifikusak" - magyarázza dr. Elaine Holt, a Pennsylvania Állami Gyógyszerészeti Egyetem szemészeti szakán dolgozó professzora. "Számos oka van, beleértve a fertőzést és a szem betegségét. Amíg nem tudod, mi okozza ezeket a jeleket, nem ismered a megfelelő kezelés módját." Mind Holt, mind Jones hangsúlyozza, hogy ha észreveszi, hogy valami nincs rendben a macskája szemében, azonnal be kell ütemezni az állatorvoshoz a látogatást. "Nem feltétlenül kell vészhelyzetet jelenteni, de meg kell próbálnia a macskát az állatorvoshoz még azon a napon eljuttatni" - mondja Jones.

3. Ne diagnosztizáljunk

A vörös szemek és más szemészeti tünetek esetén az állatorvosok nagy része a kötőhártya-gyulladás valamilyen formáját mutatta ki, amelyet a szemhéj és a szemrészek (a kötőhártya) belső oldalát lefedő nyálkahártya gyulladása jellemez. A kötőhártya-gyulladásnak számos oka lehet, beleértve a bakteriális fertőzéseket, vírusfertőzéseket és a traumát. Holt figyelmeztet arra, hogy a fertőzések mögött meghúzódó okok nem feltétlenül egyszeri jellegűek, hiszen néhányuk krónikus probléma.

„A kötőhártya-gyulladás hátterében előfordulhat a macska herpesz vírus, ami sajnos ismétlődő lehet.” - mondja. "Szóval lehet, hogy több hónapon át vagy akár évekig sokszor kell kezelnie a szemet. A herpeszvírus valóban nagy szerepet játszik a macskák szemészeti felszíni betegségében is."A trauma is egy lehetőség. Ha a macska a szemét egy fióktól megkarcolja, vagy egy másik macska karmol bele, akkor a sérült szem fertőzött lesz és kezelést igényel. A trauma és bizonyos típusú fertőzések (például a macska herpeszvírus) fekélyekhez is vezethetnek.

A másik ok, hogy nem ajánlott a cica tulajdonosoknak megpróbálni diagnosztizálni a macska szemfertőzéseit szakmai segítség nélkül, az, hogy a vízelvezetés, a bőrpír és a hunyorgás nem feltétlenül fertőzés okozza. „Egyes cicáknak ahogyan idősödnek szemük szárazabb lesz és vannak különböző típusú rákos megbetegedések, amelyek a szemükben alakulhatnak ki"- mondja Jones. "Ezért olyan fontos, hogy tudd, milyen a macska szemeinek szerkezete, így, ha változik, akkor tudni fogod.”

4. Hagyjuk, hogy a szakemberek elvégezzék a munkájukat

Mivel a szemfertőzések tünetei annyira nem specifikusak, az állatorvosok számtalan eszközt használnak, hogy megtalálják a problémát. "Először megnézem, melyik részek a vörösek. Lehet, hogy csak egy szemhéj-probléma, és nincs gond a szemgolyóval" - mondja Jones. "Ha maga a szem, akkor karcolásokat vagy fekélyeket keresek. A nehezen diagnosztizálható esetekben szemészeti szerszámot használok - kézi szemlencsét, amely lehetővé teszi számomra, hogy a retinát és a szem kamráit vizsgáljam olyan tünetek esetén, mint a gyulladásos folyadék."

5. Ismerd meg a kezelési lehetőségeket

A szemfertőzések kezelése a helyi cseppekről és kenőcsökről, az orális antibiotikumokra és a szemészeti műtétre terjedhet. Ha a macskát olyan szembetegséggel diagnosztizálták, amely orális gyógyszereket vagy helyi cseppeket vagy kenőcsöket igényel, az állatorvos megtanítja Önt, hogyan kell a kezelést biztonságosan és fájdalommentesen lebonyolítani.  Azonban, hogy ez könnyű feladat lesz e, nagyban függ a macskától. Ha a fertőzést karmolás vagy fekély okozta akkor általában tipikusan csepekkel vagy orális fájdalomcsillapítókkal kezelik. "Azonban, ha a szem nem javul, szükségünk lehet olyan eljárásokra, amelyek segítik a gyógyulást." - mondja Jones.

6. Minimalizáljuk a stresszt azáltal, hogy megtudjuk, mikor kell kilépnie

Ha a cica nem különösebben alkalmas a gyógyszer beadására, akkor nem érdemes folytatni ezt a kezelést. Holt szerint a stressz súlyosbíthatja a betegséget, még akkor is, ha kezeli a cicát. "A gyógyszeres kezelés nagyon stresszes lehet, és rosszabbá teheti a betegséget, különösen olyan vírusos fertőzések esetén, mint a herpesz" - magyarázza. „Ha ebben a helyzetben találjuk magunkat, beszéljünk állatorvosunkkal a különböző kezelési lehetőségekről.”

7. Mit ne tegyünk

Mind Jones, mind Holt hangsúlyozza, hogy az embereknek vagy más háziállatoknak szánt gyógyszerek alkalmazása nem jó ötlet a macska szemfertőzések kezelésére."Ne használjon semmiféle szemcseppet a macska számára, kivéve, ha azok mesterséges könnyek" - mondja Jones. "Bármi, ami antibiotikum, negatív hatással lehet."

Holt hozzáteszi, hogy a kutyák szemcseppjét szintén el kell kerülni. "Néhányan úgy gondolják, hogy a kutyák szemei hasonlóak a macskák szeméhez, de ez valójában nem így van. Gyakran előfordul, hogy a kutyák szemének szánt gyógyszer káros lehet a macska számára"- magyarázza. Ez azért van, mert sok kutyakiegészítő gyógyszer antibiotikumok mellett szteroidokat is tartalmaz, és Holt szerint a szteroidokat csak óvatosan lehet beadni a macska szemébe.

Forrás: petmd

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
9.5
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

2 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • Klebercz Dezsőné - 2020. június 25. 9:21

    Segít abban mit tegyek ~s
    mit ne!

  • Travis - 2020. január 04. 11:06

    Néhány héttel azután, hogy megegyeztem a partnerével aludni, nemi herpeszes szerződéssel. Mivel a diagnosztizálásom alatt volt, távol volt a munkából, és minden bátorságomat el kellett mondanom neki. Nem tudtam, mit gondol vagy mond, azt hittem, hogy eldob engem. Kezdeti válasza: "Nos, nem kaptál tőlem", csak egy nappal később, amikor azt mondta, hogy megfázott. Dr. dr. Kissé óvatos volt vele, és ezt a nagy aggodalmat keltette, hogy be kellett jelentenem az egészségügyi hatóságoknak, hogy engedélyt kapjak a forgatókönyvemhez. Szerencsére ez az 1. típusú HPV volt, amelyről azt mondta, hogy ritka, hogy csak a nemi szervén alakul ki anélkül, hogy az egész testre elterjedne, de a viszketés sok volt és fájdalmas. Valaki felszólított bennünket, hogy vegye fel a kapcsolatot Dr. Kujóval, amit tettünk, és miután megrendeltük, és 30 napos rendeltetésszerű felhasználása után elküldte nekünk a gyógynövényt, ami végül minden viszketésnek, kiütésnek és hidegfájdalomnak megszűnt, és dr. herpesz negatív. (6 hónapja eddig még nem volt fájdalom vagy viszketésem). De annyira félelmetes volt, ugyanezt tettem az interneten keresve, és egyedül átéltem ezt a fájdalmat! Még senkinek sem mondtam el, még anyukámnak sem, és csak remélem, hogy soha nem kell újra megtapasztalnom ezt a fájdalmat! Most vőlegényem, és most már gyakran viccelek róla, főleg amikor az utat akarom, emlékeztetem őt, hogy nekem van herpese! Most mindenkinek mondom, hogy Dr. Baba Kujo az egyetlen, aki gyógyítja ezt a halálos betegséget, ne pazarolja az idejét, hogy vele kapcsolatba lépjen, mint mi. minden köszönet neki. E-mail ..... drkujo112@gmail.com Whatsapp ...... + 2349058421699

Ezeket olvastad már?

Szemek ápolása kutyáknál

Szemek ápolása kutyáknál

Kedvenced szeme sokszor könnyezik? Tudod mit kell tenned egy könnyező szemmel illetve hogyan tudod ápolni?

Állati kvíz

Egészségvédelem

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.