A kutya testhőmérséklete

A kutya testhőmérséklete

Valami szokatlant tapasztalsz kedvenceden, de nem tudod mennyi egy kutya normál testhőmérséklete? Cikkünkben részletesen bemutatunk mindent, amit a testhőről tudni érdemes.

Ha hiteles és jó eredményt szeretnél kapni, akkor a lázmérésre legalkalmasabb időpontja a reggeli időszak. Mivel minden élőlénynek alacsonyabb a testhőmérséklete ezekben a korai órákban, mint az esti időszakban, ezért inkább a reggeli adatok a mérvadók.

Érdemes azonban azzal tisztában lennünk, hogy különféle élettani folyamatok hatására (például rohangálások után) 3-4 tizeddel, sőt néha egy teljes fokkal is többet mérhetünk, és attól természetesen kedvencünknek semmi baja sem lehet.

 

 

Egy egészséges kutya normál belső testhőmérséklete (végbélben mérve!) 38 - 39 °C

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

 

Egy egészséges felnőtt kutya testhőmérséklete függ a nemétől, a korától és a fajtától. Testhőmérsékletre vonatkozó alsó határ 37,5 °C, a felső határ 39,4 °C . Amíg egy egészséges, nagytestű kutya testhőmérséklete 38-39 °C között váltakozik, addig kistestű vagy törpe ebeknél 38-39,4°C közötti lehet. 39,5°C - tól beszélünk hőemelkedésről.

 

 

Kölykök testhőmérséklete

A kölyköknek jóval melegebb a testük, mint a kifejlett kutyáknak, ezért ne ijedjünk meg, ha a hőmérő 39 °C-ot mutat. Ez teljesen normális állapot!

Amennyiben azonban a higanyszál 39 °C fölé emelkedik, akkor már baj van. A 40 fokos láz általában súlyos, baktériumos vírusos megbetegedést jelez. Azért használjuk a "jelez" kifejezést, mert a láz már a tünet kialakulása előtt tudtunkra adja, hogy kutyánk beteg.

A láz ugyanis a szervezet védekezése; a betegség leküzdését szolgálja. Hippokratész "tisztító tűz"-nek nevezte, mivel megakadályozza a kórokozók szaporodását, ily módon fékezi vagy megszünteti a betegség elhatalmasodását. Ez azonban nem mindig sikerül.

A hosszan tartó, magas láz annyira legyengíti az állat szervezetét, hogy belepusztulhat. Éppen ezért, ha a hőmérő higanyszála veszélyesen magasra kúszik, ne próbáljuk a kutyát magunk kúrálgatni, hanem a legrövidebb időn belül forduljunk szakemberhez.

 

 

Kölykezés előtti testhőmérséklet változás

 

Vemhes szuka testhőmérséklete kölykezés előtt:

A normál testmőmérséklet a vemhesség 57. napjától kezdve fokozatosan csökkenni kezd, és a várható ellés előtt 18-24 órával 36,8-37,2 °C körüli értékre csökken. Ennek köszönhetően idejében felkészülhetünk tehát a kölykezésre.

A hőmérséklet mérése egyébként más okból is ajánlatos, ugyanis ha a szuka hőmérséklete 36,6 °C alá csökken, vagy 39 °C fölé emelkedik: komplikált ellés várható!

A kölykök esetében egy hónapos korukig alacsonyabb is rendben van (akár 34-36 fok is lehet).

A fiatal állatok hőmérséklete magasabb, mint az idősebbeké. Ezért nem ad aggodalomra okot, ha a kölyökkutyában 39 °C-ot mérünk, ez nála teljesen normális hőmérséklet.

Számos környezeti vagy egészségügyi faktor lehet hatással a testhőre, ha a változás nem pillanatnyi és nem valami külső hatás eredménye (pl egy forró napozás), akkor irány az állatorvos, bármerre is van eltérés az átlagoshoz képest. Nem csak a láz, de az alacsony testhő is bajt jelez.

 

 

Kölykök születéskori normál testhőmérséklete:

A kölykök normál testhőmérséklete 34,5 – 37,2 ˚C között ingadozhat, a szívverések száma 180-220/perc, légzésszáma 15-35/perc.

 

 

Gyűjts információkat

 

 

Mielőtt állatorvoshoz fordulunk

Ha az a gyanúnk, hogy kedvencünk beteg, gondoljuk át, hogy mit és mikor evett, illetve ivott utoljára, merre jártunk vele, mihez juthatott hozzá. Jó, ha tudjuk, hogy milyen „produkciói” voltak: milyen volt a vizelete és a széklete. Ha hányást vagy hasmenést tapasztaltunk, akkor figyeljük meg ezeknek a jellemzőit is: színét, szagát, összeállóságát, nézzük meg mi van benne!

Ezek az információk azért fontosak, mert a vizsgálat előtt az állatorvos biztosan meg fogja ezeket kérdezni, jó tehát, ha nem ott kell hirtelen összeszedni ezeket az adatokat!

 

Felhasznált irodalom: arcanum, maok.hu, kutyatár

Fő fotó: flicker.com

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
10
Összesített értékelés
1 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  A cicák láza és tünetei

  A cicák láza és tünetei

  A láz cicánk immunrendszerének természetes válasza a szervezetében lévő vírusok és baktériumok elleni küzdelemben.

  Állati kvíz

  Egészségvédelem

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.