A macska fájdalmának jelei

A macska fájdalmának jelei

A macskák híresek arról, hogy leplezik fájdalmukat, kellemetlenségüket. Ez nagy előnyt jelent a vadon élő cicáknál, de egy házikedvencnél nagy probléma ha nem vesszük észre, hogy valami baj van.

Mikor fáj valami az nem mindig nyilvánvaló mások számára, hacsak nem egy törött láb 90 fokos szögben csavarodik vagy egy nagy zúzódás található a karjánál. A fájdalom olyan állapot, amelyen nincsenek nyilvánvaló külső megnyilvánulásai.

Biztosan vannak olyan emberek, akik szeretik mindenkivel tudatni, hogy beszakadt a körmük vagy meghúzódott az izmuk, de akadnak olyanok, mint a macskák, akik híresek arról, hogy kell leplezik fájdalmukat.

Cicafájdalom - Mit tudhatunk róla

Az állatorvosok hosszú utat tettek a háziállatok fájdalmainak megértésében. Kialakult az a tudás, hogy tudják mikor fáj egy cicának és mennyire. Hiszen, ha fájdalmas betegséget diagnosztizálnak, például Arthritis, fogászati betegség, húgyúti betegség, csontbetegség és rák, akkor magát a fájdalmat is kezelni kell, nemcsak a betegséget. Tehát a fájdalomkezelés is része a kezelésnek.

A macskák nem beszélnek, de saját módjukon közlik a fájdalmukat. Nem tudnak odajönni és az mondani, hogy „FÁJ”, de viselkedésbeli változásaikból kitalálhatjuk, hogy fájdalmaik vannak. Az Amerikai Állatkórház Szövetségének vannak fájdalomkezelési iránymutatásai, amelyek segíthetnek a tulajdonosoknak és az állatorvosoknak a macska fájdalmának kezelésében.

Ismerjük fel a macska fájdalmát

Itt vannak a leggyakoribb viselkedési jelek, amelyek egy fájdalmat érző macska tünetei lehetnek.

8 tünet, ha a macskánknak fáj valami

1. Változás az aktivitásban

Az aktivitási szint változása kellemetlenséget okozhat. A macskák kevésbé aktívak lehetnek, és több órát alszanak, mint korábban. A merev, ízületes macskák nem szívesen változtatnak pozíciót vagy nem ugranak fel magas felületekre. Ezzel szemben a macskák aktívabbá válhatnak:

  • nyugtalanok,
  • ismétlődően le fel mászkálnak,
  • és látszólag nehézségekbe ütköznek.

2. Önmegcsonkítás

Míg sok ember allergiával azonosítja a nyalást és harapást, a macskák gyakran harapják és nyalják a fájdalmas területeket. Olyan gyakran csinálják, hogy másodlagos traumát okoznak testüknek bőrfertőzések és szőrhullás formájában.

3. Hangadás

Legtöbben tudják, hogy egy sziszegő vagy morgó cica az boldogtalan, de azt tudjuk, hogy a nyávogás és dorombolás is jelenthet fájdalmat? Egyes macskák dorombolnak, ha félnek vagy ha fáj nekik, a dorombolás nem jelent mindig elégedettséget.

4. Napi rutin változása

Az a cica, akinek az étvágya csökken, lehet, hogy fájdalmas neki az evés vagy hányingere van betegség miatt.  Az a cica aki bepisil a lakásban pedig évekig szobatiszta volt és csak az almába végezte dolgát valószínűleg túl fájdalmas neki, hogy eljusson a dobozához. Minden ilyen szociális személyiségbeli változás orvosi eredetű lehet.

5. Testtartás

A macskák „kis öregember” változatban mozognak, nagyon óvatosan járnak, és elkerülik a szokásos atlétikai ugrásokat, amikhez hozzászoktunk.

A hasi fájdalomban szenvedő macskák púpos háttal közlekedhetnek, hogy egy védőtartást vegyenek fel a hasuk felé.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Azt is észrevehetjük, hogy a macska védi a test egy bizonyos területét, és nem akarja, hogy bármi hozzáérjen. Ők is sántítanak vagy haboznak, hogy ránehezedjenek a fájó végtagra.

6. Arckifejezések

Ugyan nagyon nehéz egy cica arckifejezésit megérteni, de bizonyos jelek fájdalomra utalhatnak. Üresen vagy „üveges” tekintettel bámulni a semmibe kellemetlenséget jelenthet. A veszélyben levő macskáknak is lehetnek tágak a pupillái, ez a szervezet válasza a stresszre. A kutyákkal ellentétben a macskák nem lihegnek, ha liheg a cica, főleg, ha nyugalmi állapotban van, akkor a lehető leghamarabb ellenőrizni kell.

7. Agresszió

Természetesen egyes cicák egész életükben barátságtalanok, náluk nehéz megállapítani, hogy növekedett az agresszió szintjük. Azonban egy normális, barátságos cicánál, ha hirtelen sziszeg, karmol és harap, akkor fájdalma lehet. Ez a viselkedésváltozás azt jelenti, hogy hagyják békén.

8. Alapvető bundaállapot

A cicák az ápolás szakértői, napi öt órát töltenek azzal, hogy bundájuk selymességét fenntartsák. Azonban az ízületi gyulladás okozta fájdalom megakadályozza, hogy normálisan tisztálkodhassanak. Annál a cicánál, aki abbahagyja a tisztálkodást, kócossá válik szőre ellenőrizni kell, hogy miért.

A macskák fájdalmának szabályozása

Korábban nagyon kevés lehetőség volt a macskák fájdalmának enyhítésére, de szerencsére ez ma már változott. De soha nem szabad embernek szánt gyógyszerrel kezelni cicánkat, mert meg is halhatnak tőle. Ha azt tapasztaljuk, hogy kedvencünknek fájdalma van, akkor keressük fel állatorvosunkat, hogy megbeszéljük a legjobb kezelési lehetőségeket.

Forrás: petmd, Főkép: Shutterstock

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log
9.4
Összesített értékelés
17 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

2 hozzászólás | Te mit gondolsz?

  • Szapor Amália - 2019. október 18. 11:58

    Nem kéne molesztáni a macsekot igáz-e? Ha sántít, mög kéne téged is nyomorgatni, mongyuk a csecseiden a rádijógombokat megtekergetni! Majd mennyetek együtt pszihológusho!

  • Kiss Valentin - 2019. június 23. 21:04

    Heló,mit csináljak ha a KISmacskám nagyon játékos és mindig kergedözünk viszont pont ma ebből lett egy súlyos (valami)!ráléptem a macskám lábára miközben futott,egy fötel mögött volt nem számitottam rá hogy kijön valami,ráléptem és sántitva megy,töbször nyávog,viszont rendessen eszik,Mit csináljak?

Ezeket olvastad már?

A kutya fájdalmának jelei

A kutya fájdalmának jelei

Éles vagy hirtelen keletkező fájdalom, régóta tartó folyamatos fájdalom vagy sebészeti eljárás utáni fájdalom. A fájdalomnak sokféle formája létezik.

Állati kvíz

Egészségvédelem

Iratkozz fel hírlevelünkre

log

Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.