Kullancsok megtalálása a kutyán

Kullancsok megtalálása a kutyán

Általában gyorsan végigfuttatjuk kezünket a kutya fején, hasán és hátán és ha nem találunk benne kullancsot akkor elégedettek vagyunk. Valójában a kullancsok megtalálása a kutyákon nem annyira egyszerű.

Ezek az apró vérszívók nagyon jók a bújócskában való játékban, különösen akkor, ha a házigazda vastag, sötét bundájú. A kullancs ragaszkodik a szőrös barátjához és több napig is szívhatja vérét. Sajnos még a bolha és kullancsnyakörvvel ellátott kutyákat sem kímélik.

A kutyák gondos ellenőrzése rendkívül fontos, mivel ezek a paraziták komoly betegséget okozhatnak a háziállatoknak és az emberek számára is. Granulocytás anaplasmosis, Lyme-kór, Sziklás-hegységi láz és a kullancs okozta bénulás csak néhány a kullancscsípés okozta lehetséges betegségek közül.

Hogyan találjuk meg a kullancsot az áldozatokban

„A hőérzékelők segítségével a kullancsok megtalálják áldozataikat, és általában a kutya testének legmelegebb helyére tapadnak - mondja Dr. Ann Hohenhaus, aki belgyógyászattal és onkológiával foglalkozik, a New York-i Állat-egészségügyi Központban.

"A fej, a nyak és a fül az elsődleges helyek, de a kullancsok bárhol előfordulhatnak" - mondja Hohenhaus. „Újra és újra át kell néznünk mindenhol!

Lehet néhány meglepő hely, ahol tanyázhatnak ezek a kis vérszívók:

1. Az ágyékban

Az ágyék valószínűleg nem a kullancs kedvenc helye, de sajnos oda is be tudnak mászni - mondja Dr. Amy Butler a DoveLewis Sürgősségi Állatkórház állatorvosa Portlandben. „Ellenőrizni kell a végbélnyílás területét.”

„A kullancsok a sötét és nedves helyeket kedvelik a testen.”

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

Továbbá azt is hozzáteszi, hogy ellenőrizzük a kutya farkát is.

2. A lábujjak között

„A kullancsoknak semmi bajuk a lábujjközzel, bár extra erőfeszítésükbe kerül ott megtapadni.” - mondja Buttler „Ha ott találsz egyet akkor csipesszel vagy érfogóval távolítsd el. "Fogd meg a kullancsot anélkül, hogy összetörnéd, és egyenesen húzd ki!"

3. A fülekben és körülötte

Ollie, egy nagyon beteg Sheltie volt a DoveLewis állatkórházban, akit úgy volt, hogy el kell altatni. Az állatorvos asszisztense átvizsgálta az állat testét és megvakarta a füle mögött. Akkor tapasztalta, hogy van ott egy kullancs. A székletvizsgálat alapján kiderült, hogy a vérszívó nagyon régóta élvezi Ollie testét.

A kullancsot eltávolították. És bár lehetséges volt, hogy a kutya megbénul, mégis hazaengedte az állatorvos. Néhány óra múlva a kutyus lábra állt és teljesen felépült. Alig várta, hogy futkározhasson.

"Itt voltam, amikor Ollie bejött," - mondja Butler. „A bénulás nagyon ritka, egy évtizeddel ezelőtt láttam hasonló esetet.”

„A többi kullancs által okozta betegségtől eltérően, a bénulás eltűnik mindenféle egészségügyi károsodás nélkül.” - mondja Hohenhaus, aki egy Yorkie-t kezelt az ajkán található kullancs miatt.

Azt is ajánlja, hogy ellenőrizzük a kutya füleit, beleértve a fülcsatornát is. "Találtam már kullancsokat a hajlékonylemezek belsejében is." - mondja Hohenhaus.

4. Ruhák és nyakörvek alatt

A kullancsok könnyen megbújnak a nyakörv, heveder, vagy bármilyen ruhadarab alatt. "Ha a kedvencünk pólót vagy napvédő pólót visel, akkor le kell venni róla és átnézni.” - mondja Hohenhaus. „Nem hiszem, hogy az emberek erre gondolnának.”

5. A szemhéjakon

„Néha nehéz meghatározni, hogy bőrkinövés vagy kullancs van-e a kutya szemhéján.” - mondja Hohenhaus. „Gyakran van bőrkinövés a kutyák szemhéján és nem akarod leszakítani azt.”- mondja „De győződj meg róla, hogy biztosan nem egy kullancs.”

Kutya védelme a kullancsoktól

A Companion Animal Parasite Tanács szerint a Lyme-kór a legelterjettebb és egyre gyakoribbá válik. Azt tanácsolják, hogy rendszeresen ellenőrizzük és szűrjük kutyáinkat a kullancsokra.

Azonban a kullancs ellenőrzése nem egyszerű vagy egyértelmű. Fontos megjegyezni Ollie esetét, aki ugyan viselt bolhanyakörvet mégis súlyosan beteg lett. „Nem minden nyakörv egyformán hatásos vagy képes megvédeni kedvenceinket bármelyik parazitától.” - mondja Hohenhaus

„Tanácsot kell kérni a saját állatorvosunktól, aki tudja, hogy milyen gyógyszerek segíthetnek a védelemben a környéken és megfelelő kullancsnyakörvet tud biztosítani.”

Mielőtt nyaralni mész kutyáddal érdeklődj, hogy milyen kullancsok az őshonosak.

Természetesen a saját kertünkben is képes kullancsot szerezni kutyánk, ezért fontos, hogy a kertet a paraziták számára barátságtalanná kell tenni. Tartsuk a füvet és bokrokat lenyírva.

Ellenőrizzük és duplán ellenőrizzük kutyánkat

Nincs túlzott körültekintés. Mégha rendelkezik nyakörvvel kutyánk és be van oltva Lyme vakcinával, akkor is ajánlott ellenőrizni. Annak tudatában, hogy számtalan féle kullancs létezik, minden séta után alaposan vizsgáljuk át kedvencünket – ezt javasolja Hohenhaus és Butler is.

Forrás: petmd

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Mit tegyünk, ha kullancsot találunk kutyánkon vagy macskánkon?

  Mit tegyünk, ha kullancsot találunk kutyánkon vagy macskánkon?

  A legfontosabb szabály, hogy minél előbb távolítsuk el kedvencünkből!

  Állati kvíz

  Egészségvédelem

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.