Kutyasport - a Mantrailing ( személykövetés)

Kutyasport - a Mantrailing ( személykövetés)

Magyarországon szinte még ismeretlennek számító sport, a mantrailing.

A ma ismert és alkalmazott mantrailing arra az utóbbi évtizedben tett tudományos fölismerésre alapozódik, hogy minden élő emberi test a teljes felületén, folyamatosan váladékanyagokat ad ki, illetve ad le. Ezeknek a váladékanyagoknak a kémiai és fizikai összetétele az emberek különböző táplálékfölvételének és egészségi állapotának függvényében egyénenként változó összetételű, ennek megfelelően minden egyes emberre külön-külön jellemző illatanyagokat tartalmaz.

Tehát minden embert körülvesz egy baktériumokból, zsírsavakból, különböző egyéb hormonális anyagokból és leváló, elhalt bőrsejtekből álló felhő.

 

A mantrailing lényege tehát egy adott eltűnt személy felkutatása, a levegőben hagyott nyomok alapján.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

A jelenlegi modern technika által megállapíthatóvá vált, hogy percenként kb. 30-40 ezer darab ilyen mikroszkopikus méretű anyag kerül az embert körülvevő levegőbe. Ezáltal, ha az ember halad, ezekből az anyagokból a levegőben jelenlevő, csak az adott személyre jellemző illatfelhőhöz hasonlítható nyomot hagy hátra maga után.

 

A mantrailing-re kiképzett munkakutya az állat orrával közel egy magasságban, a levegőben lebegő illatfelhő alapján keresés halad tovább.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

A kutya azért alkalmas a mantrailing elvégzésére, mert a szagmintavételi és az azt elemző frekvenciája nagyobb, mint bármilyen rendelkezésre álló technikai eszközünké. Sőt a kutya az elemzés eredményétől függően mindig optimálisan hozzá tudja igazítani a következő mintavétel helyzetét és irányát az előzőhöz, úgy, hogy közben 5-10 km/h átlagsebességgel halad.

Szimatolás közben az egészséges kutya légzésritmusa nyugodt állapotban 15/perc. Ez izgalmi állapotban megduplázódik: percenként harminc lesz. A kiképzett vadász- és kereső munkakutyák légzésritmusa szimatolás közben 200/perc, tehát percenként 200 belélegzett illatanyag elemzésének eredménye alapján irányítja a kutyaagya a mozgásszerveit, követve a beazonosított illatfelhőt.

A mantrailing kutyának a keresésre való koncentrálóképessége a kutya egyéni adottságainak és a munkaterület körülményeinek függvényében 1 és 2 óra között változik.

A kiindulópontnál (place last seen), normál körülményeket feltételezve, a keresendő személy illatanyag-nyomát a jól kiképzett kutyák 12-18 órán belül képesek fölvenni, és megkezdeni annak követését.

 

Kinek ajánlott a mantrailing?

Akár hobbi-, akár profi szinten, a kutya részéről nagyon jó kondíciót,egészséges szaglószerveket, magabiztos jellemet, önálló döntőképességet és megfelelő motiváltságot igényel. A megfelelő kondíció természetesen a gazditól is alapkövetelmény, mert a gyakorlatok és tréningek során a 15-25 km megtétele nem tartozik a ritkaságok közé.

A megfelelő elméleti és gyakorlati vadászkutyás vagy munkakutyás alapismeretek szintén előnyt jelenthetnek a mantrailing kezdeti lépéseinek elsajátításánál. Az embernek a kutyába vetett bizalma szintén kulcsfontosságú lehet a módszer eredményessége szempontjából.

 

Mantrailing előnyei: nemcsak a személyek megtalálása a cél, hanem a kutya testi és lelki vitalitását is fenn tudja tartani a mozgás során, illetve szellemi frissességére mindenképp pozitív hatással van. Mégis a legfontosabb, hogy testi és szellemi fáradtságot nyújt a kedvenceknek és a gazdiknak egyaránt, ahol hasznos időt tölthetnek el együtt.

 

Bloodhound - személykövetésre kiválóan alkalmazható fajta

 

Mely kutyafajtáknak ajánlott?

Ennek a sportnak a magas szintű művelésére a klasszikus nyomkeresésben előszeretettel használt fajták (német juhász, mailinois) kevésbé alkalmasak.

A személyes illatanyag-kereső kutyák között a legelterjedtebben használatos a bloodhound és a harrier, valamint a különféle vadászkutyafajták közül a közepes vagy nagyobb testméretű kopók. A kicsik (alacsonyak) nemcsak a fizikai kondíció miatt vannak hátrányban, hanem azért is, mert a talajszinttől 15-25 cm magasságban kevesebb információ áll rendelkezésükre, mint a 40-100 cm magasságban szimatolni képes kutyatársaiknak.

A különböző országokban tevékenykedő mantrailing-szakemberek természetesen igyekeznek a saját országukban leginkább honos, sajátjuknak tartott kutyfajtáik közül kiválasztani a mantrailing-feladatokra esetlegesen leginkább megfelelőt.

Egyes USA-államok rendőrei jól használják az európában kevésbé ismert mosómedvekopót (Black and Tan Coonhound), a spanyolok a spanyol kopót (Sabueso Espańol),

Az észak-németországi mantrailing-egyesület klubtagjai a hannoveri vérebet vagy a német kopót.

A skandináv országok vöröskeresztes csoportjai a finn kopót (SŰomenajokoira).

A magyar kutyafajták viszonylatában kynológiailag az erdélyi kopó lehetne a legalkalmasabb fajta erre a feladatra. Talán ennek az ősi magyar kutyafajtának ez irányú használata jelentősen hozzájárulhatna a csaknem kihalt fajta népszerűsítéséhez, használati értékének ismételt előtérbe kerüléséhez.

 

Mikor érdemes a képzést elkezdeni?

Kiképzését 6-8 hetes korában érdemes elkezdeni, minden esetben a kutya gazdájának szoros bevonásával. A mantrailing-kutyák minden esetben közös élettérben kell éljenek a velük dolgozó személlyel. A kennelben való tartás vagy más hasonló, kutya és gazdája közötti kapcsolatot rontó, gyengítő körülmények, vagy a kutya idegen személy által történő kiképzése előbb-utóbb lehetetlenné teszik a kutya eredményes oktatását, nevelését, fejlődését a mantrailing-feladatokra.

Az alapengedelmességi gyakorlatokmegtanítása természetesen nélkülözhetetlen a későbbi munkavégzéshez. A megfelelő szocializáció és a majdani munkavégzési környezetben előforduló külső ingerekkel szembeni deszenzibilizálás szintén elengedetlen követelmény a kutya korai nevelését illetően.

A domináns, alfa-állat karakterrel rendelkező kutyáknak az önálló vezetésre, irányításra utaló fiatalkori tulajdonságait a tapasztalt kutyatulajdonos jól kihasználhatja a tanulás, a tréning és az éles helyzetek során.

 

A kezdeti szakaszban ugyancsak nagy jelentősége van annak, hogy a kutya a számára ismert és pozitív jelentőségű emberekkel nagyon szoros viszonyt alakítson ki. Ezeknek a személyeknek a játékos megkeresése/követése (trail layer) jelentheti az oktatás első szakaszában az ember és kutya első sikerélményeit. Ezt követheti az első ismeretlen személyekkel, hagyományosan pozitív megerősítési elven (jutalmazás) működő tanulással vagy klikkerrel végzett tréning, egyre nagyobb távolság megtételével.

A kiképzés későbbi szakaszában szerepel a kiképzési programban az illatanyag-megkülönböztetés, a kizárásos alapú azonosítás, illetve az idegen személy követése/keresése zavaró illatanyagok között. Egy professzionálisan kiképzett mantrailing-kutyának az sem jelenthet problémát, ha a keresett személy egy parkoló autó csomagtartójában van, vagy az utca alatti menyvízcsatornában rejtőzik, ugyanúgy az sem, ha helyváltoztatása folyamán például kerékpáron vagy lóháton közlekedett az illető. Az utóbbi példák esetén a klasszikus nyomkereső kutyák fölmondják a szolgálatot, de a mantrailing-kutyáknak tovább kell tudniuk követni a levegőben hátramaradt nyomot.

 

Mantrailing közben

 

Segédeszközök, amire a kutyának szüksége van

A komolyabb mantrailing-gyakorlatok és az éles bevetés alkalmával néhány dolog mindenképpen szükséges vagy előnyt jelenthet a feladatok eredményes elvégzéséhez. Akár bőrből, akár nejlonból van a kutyahámja, érdemes olyan kialakításút választani amelyiknek az állat mellrészén külön megerősítése vagy párnázott része van. A kiképzés kezdetén elegendő egy rövidebb (5 m) és egy hosszabb (15 m) ún. kereső- vagy vonópóráz. A gyakorlott mantrailingezők különböző anyagokból készült pórázokat részesítenek előnybe terepen, illetve városi környezetben.

 

Gazdi szükséges kiegészítői

 • kisebb méretű hátizsák
 • ivóvíz
 • kutyáknak készült összehajtható itatóedény
 • nyomjelölő eszközöket (kréta, leszúrható zászló vagy szalag stb.),
 • illatanyag-rögzítő eszközöket (csipeszek, lezárható, steril műanyag zacskók, itatóspapír, alufólia stb.),
 • egyszerhasználatos gumikesztyűket,
 • rádiótelefont vagy mobiltelefont,
 • zseblámpát vagy fejre szerelhető lámpát,
 • fényvisszaverő mellényt,
 • GPS navigációs készüléket.

 

Oktatás célja

A mantrailing oktatásának az ember és a kutya szakszerű és célirányos képzését egyaránt magában kell foglalnia. A kutyának meg kell tanulnia kizárólag a levegőben meglévő egyéni illatanyagra összpontosítva keresni. A kutyát segítő és ellenőrző embernek meg kell tanulnia a keresés/követés közben a kutya testbeszédjeleinek változását (a teljes testtartás, vagy a farok, fej, fül, orr) figyelni, megfelelően értelmezni, és ezekre helyesen reagálni.

Bizonyos esetekben ez azt jelenti, hogy hagynia kell a kutyát tovább önállóan dolgozni, más esetekben tudnia kell megfelelően kijavítani a kutyacselekvését. A használt parancsok/kommandók minden esetben kettős jelrendszerben (hang- és optikai szignál) kerülnek elsajátításra. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a kriminalisztikai esetekben elbújt, elrejtőzött személy keresése esetén a hangadás veszélyt jelenthet emberre és kutyára egyaránt.

 

A még életben lévő személyek megtalálásának az esélyét a mantrailing módszer használata sok esetben jelentősen megemelheti.

Kényelmesen megoszthatod a tweet gombra kattintva

 

Szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a mantrailing nem jelenthet konkurenciát a klasszikus nyomkeresés (mantracking) módszerének, hanem annak hasznos kiegészítője kell hogy legyen.

A mantrailing a rendőrségi és katonai célú feladatok mellett a Nemzetközi Mentőkutyás Szervezet (IRO International Rescue Dog Organisation/Internationale RettungsHunke Organisation) és a nemzetközi mentőkutyás szakma által egyre nagyobb elismerésnek örvend.

Ezzel párhuzamosan néhány európai országban egyre több kutyatulajdonos érdeklődik a téma iránt, kitűnő szabadidős tevékenység lehetőséget adva ezzel kutyájának. Több jó példa bizonyítja, hogy a hobbi-mantrailingezők klubokba, szervezetekbe tömörült tagjai a kutyáikkal, önkéntes segítőként, nagyon hasznos kiegészítői lehetnek egy eltűnt személy keresésében résztvevő csapatnak

 

Forrás: kutya.hu

 

Kapcsolódó tartalmaink:
log
10
Összesített értékelés
2 értékelés alapján

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  A mantrailing szakszavai

  A mantrailing szakszavai

  A mantrailing egyenlőre nem rendelkezik megfelelő magyar vagy más nyelvű közhasználatú kifejezésekkel, ezért a módszerrel dolgozók világszerte az angol szakkifejezéseket használják.

  Állati kvíz

  Egészségvédelem

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.