Fiókaköszöntő odúles a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Fiókaköszöntő odúles a nyíregyházi Sóstói-erdőben

Madárfióka-odúlesre várja az érdeklődőket május 5-én az E-misszió Egyesület a nyíregyházi Sóstói-erdőbe.

A korábbi években már több mint hatvan fészekodút készítettek és helyeztek el az egyesület önkéntesei az erdőben. Az odúkat minden tavasszal ellenőrzik, hogy azokban milyen madarak költenek és hány fiókát nevelnek fel. Az egyesület adatai szerint az elmúlt nyolc év alatt legalább ezer kismadár, főleg kék- és széncinegék, csuszkák, légykapók, verebek, illetve baglyok keltek és repültek ki ezekből a mesterséges odúkból - mondta Szigetvári Csaba egyesületi elnök az MTI-nek.

A madárfióka-les alkalmával a természetvédők ellenőrzik az összes odút, rögzítik a tojásokra és a fiókákra vonatkozó adatokat. Szakértői segítséggel az akció résztvevői is belekukkanthatnak az odúkba, megleshetik a kis lakókat.

A szakértő emlékeztetett, az erdőben folyó felújítási munkák és a klímaváltozással összefüggő szélviharok károkozása miatt egyre kevesebb az idős, odvas fa, amelyekben ezek a madarak fészkelni tudnának. A fiatal faállományokban mesterséges odúk segítségével segítenek rajtuk a szakemberek; ez nem csak azért fontos, hogy ne tűnjön el a madárdal az erdőből, hanem azért is, mert énekesmadaraink fontos szerepet játszanak a kártevő rovarok elszaporodásának megakadályozásában, ezáltal a fák egészségi állapotának védelmében.

Egy fészekalj felnevelése során akár több tízezer kukacot és rovart is összeszednek a madárszülők - tette hozzá Szigetvári Csaba.

A mesterséges odúkat a kismadarakon kívül a védett mogyorós pele is használja. A kis, mókusszerű rágcsáló rendszeresen használja napközben alvásra, táplálékraktárnak és szaporodásra. Bár a kölykök csak nyáron jönnek világra, már a májusi odúellenőrzéskor rendszeresen lehet találkozni a felnőtt mogyorós pelékkel.

A kép forrása és az esemény részletei a program oldalán!

Forrás: MTI

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Állati kvíz

  Érdekesség, információ

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.