Kutyás terápiával segítenek a sérült gyermekeken

Kutyás terápiával segítenek a sérült gyermekeken

Bár hazánkban még nem terjedt el ez a fajta terápia, mégis nagyon jó eredményeket tudhat magának a Csodakutya Alapítvány.

De mi ez a Csodakutya és pontosan mivel is foglalkoznak? Erről beszélgettünk a Csodakutya Állatasszisztált Terápiás Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnökével, Fábiánné Mile Alízzal.

Mit is takar pontosan a Csodakutya Alapítvány? Mivel foglalkoztok?

A Csodakutya Alapítvány terápiás kutyái segítenek sajátos nevelési igényű, autizmus spektrumzavarral élő, tanulásban- és értelmileg akadályozott, súlyosan-, halmozottan sérült gyermekek speciális fejlesztésében. Az élményterápiás foglalkozások alkalmával a gyermekek személyes pozitív élményeken tapasztalják meg a terápiás kutyákkal való fejlesztés előnyös hatásait.

Terápiás foglalkozásokkal támogatjuk Debrecenben és környékén, valamint Tiszaújváros és környékén tankötelezettségüket, képzési kötelezettségüket teljesítő fogyatékos gyermekek fejlődését, támogatjuk fogyatékos felnőttek fejlesztését ill. leépülésük folyamatának lassítását valamint az időskori leépülési folyamat lassítását is. 

Honnan jött az ötlet, hogy egy ilyen alapítványt létrehozzatok?

Az, hogy az állatok közelsége pozitív hatással van ránk emberekre, már igen régen bizonyított tény.

Szeretnénk segíteni és szeretnénk, ha  a kutyáink rátermettségüket és tudásukat nemes célra használnák. Sérült gyermekeken segíteni a legszebb feladat, fantasztikus dolog.

A Csodakutya Alapítvány 2009-ben azzal a céllal jött létre, hogy sérült gyermekek állatasszisztált terápiás fejlesztését támogassa.

Én magam gyógypedagógiai intézményben dolgoztam, értelmileg akadályozott gyermekekkel foglalkoztam. Sok éves tapasztalatom van a sérült gyermekek ellátásában, fejlesztésében. Tudtam, láttam, hogy a sikerhez vezető út hosszú és gyötrelmes, az eredmények pedig aprók és változó intenzitásúak. Igyekeztem a lehetőségekhez mérten mindent megtenni, hogy fejlesztésük a legeredményesebb legyen, de ez mégsem volt elég. Láttam azt is, hogy valami hiányzik. Valami vagy inkább valaki, aki úgy motivál, mint senki más, akivel a fejlődés észrevétlen lehet, még ha fájdalmas is. Ekkor jött a gondolat, hogy segítő kutyákkal, saját környezetükben, idő- és viszonylag költséghatékonyan, intézményes keretek között jobban fejlődhetnének a gyermekek.

Milyen kutyák vehetnek részt ebben a folyamatban?

Nem fajtafüggő, de a kutyának és gazdájának meg kell felelniük a terápiás vizsgán, ahol bzonyíthatják rátermettségüket. Az alapítvány kutyái között több Golden retriever, Labrador retriever, Border colie, Jack Rusel Terrier, Berni  pásztorkutya és keverék kutyák dolgoznak szintén önkéntesként gazdájukkal/nevelőszülőjükkel együtt.

Miért lehet fontos vagy más ez a terápia a többi módszerhez képest? 

Az állataszisztált terápiák fajtáit megkülönböztetjük a terápiás állat fajtája szerint is. Tudjuk, hogy delfinek, lovak, kutyák, nyulak, más emlősök és esetenként hüllők terápiás állatként vesznek részt a gyógyításban, fejlesztésben.

A terápiás fejlesztés elengedhetetlen ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű, sérült emberek teljes életet élhessenek. Ha önellátásuk javul, kommunikációjuk fejlődik, emberi kapcsolataik pozitívan változnak, hasznosabb tagjaivá válnak a társadalomnak, kevésbé szorulnak segítségre, életminőségük javul.

Milyen hatásai vannak egy ilyen terápiának? Milyen eredményeket érhetünk el vele?

 • a képességek és a koncentráció fejlődik
 • javul a konfliktuskezelés
 • a terápiában résztvevők empatikusabbak lesznek hasonló társaiknál
 • segít a társas kapcsolatok kialakításánál
 • nő a motiváció érzése
 • a természetes mozgások elsajátításával javul a terápiában résztvevő gyermekek mozgásállapota

A kutya közelsége a szükséges támogatást nyújtja a hiányos képességek, adottságok kibontakozásához a fejlesztésben.

Kinél alkalmazható ez a terápia? 

A kutyával való terápiás foglalkozás növeli, erősíti az egyének társas viselkedésre való törekvését, így hatékonyan gátolja, lassítja például az időskori leépülési folyamatot. A terápiás és fejlesztő foglalkozások során sikerrel alkalmazhatók a terápiás kutyák értelmileg akadályozott felnőtteknél csakúgy, mint súlyos tanulási problémákkal küzdő gyermekeknél.
Ha egy sérült ember mellett kutya van, a többi ember is bátrabban lép oda hozzá, teremt kapcsolatot. Az állat okot ad a közeledésre és az emberek képesek minden távolságtartás nélkül, fesztelenül elbeszélgetni a gazdával, esetenként a kutyával. Így a kutya kommunikációs kapcsolatot teremt olyan emberek között, akik egyébként szó nélkül mentek volna el egymás mellett.

A kételkedőknek pedig íme pár vélemény azoktól, akik már részt vettek egy terápián:

„Nagyon ritkán, nagyon nehezen lehet rávenni az olvasásra, Zsömi kérésére szinte gondolkodás nélkül olvasni kezdet.”

„Halmozottan sérült gyermekem Dömével tette meg az első lépéseit.”

„A gyermek rögtön rajzolt egy elképzelt kutyáról egy színes képet, s eben az a csodálatos, hogy edig csak fekete-fehérben rajzolt mindent, s most nagy örömmel színezte.”

Amennyiben az Ön környezetében is él segítségre szoruló gyermek, ajánlja részére ezt a cikket. A Csodakutya Alapítványról és tevékenységükről bővebben is olvashat a honlapjukon.

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Kutyás nő lettem! Mert csodák igenis léteznek!

  dec. 1, 2014

  Kutyás nő lettem! Mert csodák igenis léteznek!

  Hiszem, hogy bár nem tudunk kibújni a bőrünkből, mindenki meg tud változni. Nagy célt tűztem ki magam és kutyáim elé…..

  Állati kvíz

  Érdekesség, információ

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.