A spániel

A spániel

Egy gyűjtőfogalom, ugyanis rendkívül sokféle spániel közül válogathatunk.

Ősrégi kutyacsoport, ilyen jellegű kutyákat már Kr. e. a IV. században is ismertek. Egyes ábrázolások arra utalnak, hogy nagyjából hasonló ebeket a régi Karthágóban is tartottak. A spániel kifejezés sokáig gyűjtőnév volt: azokra a kis vagy közepes termetű kutyákra értették, amelyek speciális kutató, kajtató stílusban segítették gazdáikat, elsősorban a sólyommal folytatott fácán-, fürj- vagy fogolyvadászatok során, de természetesen a hálós vadászatokban is.
 
A spániel elnevezés egyébként egyesek szerint a "span" szóból ered, amely karthágói nyelven mezei nyulat jelent; mások viszont úgy vélik: ezek a kutyák Spanyolországnak (Hispániának) köszönhetik elnevezésüket (onnan származnak). Megint mások a spániel szót az espana kifejezésből vezetik le, amely az óír nyelvjárásban cserjét, sövényt, kerítést jelent. . .
 
A XVI. században a spánielt már meglehetősen jól ismerték, használták, és a következőképpen csoportosították: vízi spánielek, amelyek természetszerűleg a vízben dolgoztak, és szárazföldiek, amelyek madarak hálóval fogásakor vagy solymászáskor működtek közre.
 
A XVII. században a szárazföldi spánielt kezdték felosztani nagyobb termetű kutyákra, amelyeknek dolga a madarak űzése volt solymászás közben, továbbá kisebbekre, amelyek kúsztak a hálóval fogott madarak felé.
 
 
 
Angol cocker spániel
 

Bár a spánielek külleme, megjelenése igen változatos, viselkedésük, temperamentumuk nagyon közel áll egymáshoz.

A jellegzetes spániel temperamentum: a vidám spániel. A spánielek temperamentuma vidám, barátságos, hűséges és magával ragadó. Ennek a viselkedésnek a legszembetűnőbb megnyilvánulása a szinte szűnni nem akaró farriszálás és farokcsóválás.

Rendkívül kedvelik a gyerekeket és nagyon jó társak. Bár a spánielek többsége éber, nem támadnak. Mivel alapvetően barátságos, a betörőt inkább barátnak mint ellenségnek tekinti.

"Vadászvérének" következtében szüksége van egy kis önállóságra is, de a hosszú séták alkalmával sem távolodik látótávolságon kívülre. A spánieleknek szükségük van az ember társaságára és annak ellenére, hogy képes végigaludni a napot míg a gazda dolgozik, az együtt töltött időben igényli a foglalkozást és minden alkalmat megragad, hogy játszhasson és mozoghasson.

A szárazföldi és vízi spánielek fajtaváltozatai végül is csak a XX. század elejére váltak véglegessé. Tenyésztésükben és az egyes változatok állandósításában elsősorban az angolok szereztek vitathatatlan érdemeket.
 
A csoport tagjai közé sorolhatjuk jelenleg az angol cocker, az  angol springer, a clumber, a field, az ír vízi, a sussex és a welsh springer spánielt, továbbá az amerikai cocker és az amerikai vízi spánielt (ezek valamennyien vadászkutyák), végül a kedvtelésből tartott spánielt: a Cavalier King Charles, a King Charles, a tibeti, valamint a japán spánielt.

 

Forrás: kutya.hu, arcanum.hu

Fő fotó: flicker.com

 

 

Kapcsolódó tartalmaink:

log

Kérünk add meg neved és emailcímed az értékelés elmentéséhez.
Sem a név, sem az emailcím nem fog megjelenni, csupán a visszaélések kiszűrése miatt szükséges megadni.

Hozzászólások

Legyél az első, aki hozzászól! | Te mit gondolsz?

  Ezeket olvastad már?

  Az Angol Cocker Spániel

  júl. 11, 2014

  Az Angol Cocker Spániel

  Egy igazán édes kutyafajta, a Cocker Spániel.

  Állati kvíz

  Fajtaleírások

  Iratkozz fel hírlevelünkre

  log

  Annak érdekében, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk, személyre szabott sütiket (cookies) használunk.
  Az oldal használatával elfogadod az erre vonatkozó adatkezelési irányelveinket, melyekről bővebben olvashatsz az Adatkezelési szabályzatunkban.